Ο εξωραϊσμός της κρίσης

Στον μικρόκοσμο του Κοινοβουλίου, των τραπεζών, των κρατούντων όλα πάνε καλά. Εκεί έξω, όμως, στην κοινωνία τα πράγματα βαίνουν κακώς. Η οικονομική κατηφόρα δεν έχει τελειωμό, ενώ οι συνέπειες του «παγώματος» της οικονομίας λόγω κορονοϊού μόλις άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Για τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα η πραγματικότητα μπορεί κάπως να… παραμεριστεί χάριν των εντυπώσεων. Σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής διάστασης της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός «λειτουργεί με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αίσθημα δικαίου» και προσφέρει στις επιχειρήσεις «βοήθεια, ώστε να ανακάμψουν από την εξωγενή παρούσα δοκιμασία», ενώ παρέχει «εφόδια και κίνητρα προκειμένου να εισέλθουν σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και περιέγραψε μια κατάσταση που δεν απέχει πολύ από το να θεωρηθεί… ειδυλλιακή! Η -κατ’ εκείνον- πραγματική εικόνα είναι ότι «οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν μαζικά, όπως κάποιοι ίσως εύχονται… ή ελπίζουν, αλλά διατηρείται η τάση να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, παρά την κρίση». Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, είπε ότι τον Ιούνιο τα πράγματα έβαιναν προς εξισορρόπηση των αναταράξεων που προκάλεσαν ο κορονοϊός και το σχεδόν καθολικό lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση.

Την τελική πινελιά στον εξωραϊσμό της ανεργίας, της φτώχειας και της πείνας που έρχεται καλπάζοντας προς την πλευρά της κοινωνίας έβαλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος εμφανίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να «ενημερώσει» τις επιτροπές οικονομικών, παραγωγής και εμπορίου και υπερασπίστηκε την πολιτική του «χωνιού» που εφαρμόζουν οι τράπεζες – ορθάνοιχτες και διάπλατες στην… απορρόφηση του ρευστού των πολιτών και εξωφρενικά «στενές» στην παροχή δανείων, ακόμα και σε περιπτώσεις σοβαρών και ισχυρών επιχειρήσεων.

Ίσως οι προαναφερθέντες να προσπαθούν να δημιουργήσουν καλό «κλίμα» για να κινηθεί η οικονομία. Ωστόσο, το κλίμα δεν αρκεί. Χρειάζονται και εισπράξεις και αυτές δεν υπάρχουν. Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας…

Keywords
Τυχαία Θέματα