Ο σουλτάνος «απάντησε» στην Ε.Ε. με παράταση της προφυλάκισης

Ο σουλτάνος «απάντησε» στην Ε.Ε. με παράταση της προφυλάκισης28.03.2018Παρασκήνιο

Προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης θα παραμείνουν -άγνωστο πλέον μέχρι πότε- οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, όπως αποφάσισε χθες το αρμόδιο τουρκικό δικαστήριο στον απόηχο της ευρωτουρκικής συνόδου της Βάρνας και των ευρωπαϊκών συστάσεων προς την Αγκυρα να συμμορφωθεί.

Ως φαίνεται, όχι μόνο δεν ίδρωσε το αυτί του Ερντογάν από την παρέμβαση της Ευρώπης, αλλά συνεχίζει να κουνάει προκλητικά το δάχτυλο στην Ελλάδα,

κάνοντας εξ αντανακλάσεως σκληρό παζάρι με τις Βρυξέλλες και διεκδικώντας ρόλο και ζωτικό χώρο στα ενεργειακά της ΝΑ Μεσογείου.
Ολα δείχνουν πλέον ότι το «εξπρές του μεσονυχτίου» πιθανόν να έχει διάρκεια, κάτι που επισήμανε και ο Πάνος Καμμένος.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν μέχρι το Πάσχα» εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, θυμίζοντας πως στις τουρκικές φυλακές κρατείται και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τον Φετουλάχ Γκιουλέν». «Αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατάει δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλος» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος,.

Το δικαστήριο της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα για προσωρινή αποφυλάκιση και κατ' οίκον περιορισμό, καθώς έκρινε τους δύο Ελληνες ύποπτους φυγής, επειδή δεν διαθέτουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία. Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά ΜΜΕ, ο δικαστής αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση, που άρχισε στις 2 Μαρτίου, αφήνοντας υπόνοιες για κατασκοπία και υποστηρίζοντας ότι δήθεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία και ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων έκαναν ένσταση επί της αποφάσεως. Το περίεργο, όμως, είναι ότι επισήμως δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες, αλλά προφανώς κάτι τέτοιο συνηθίζεται στην Τουρκία.

Στη Βάρνα ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε βήμα πίσω από τις επεκτατικές βλέψεις του σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, ούτε φυσικά από την εισβολή και την κατοχή της Αφρίν, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζει νέα στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ. Από την άλλη, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ περιορίστηκαν να εκφράσουν φραστικές ανησυχίες για τη στάση της Τουρκίας. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τουσκ απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς και μίλησε γενικά για πολίτες της Ε.Ε. που κρατούνται στην Τουρκία, ενώ ο κ. Γιούνκερ μίλησε για την ανάγκη κοινών προσπαθειών για τη λύση του προβλήματος των δύο στρατιωτικών, περιοριζόμενος σε μια γενική ευχή να λυθεί το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πριν από το ορθόδοξο Πάσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα