Ξενάγηση στο εργαστήριο του Τσαρούχη

Ξενάγηση στο εργαστήριο του Τσαρούχη27.03.2018Τέχνες

Εγκαινιάζεται έκθεση στο Μαρούσι, στον χώρο όπου έζησε και μεγαλούργησε ο εικαστικός την περίοδο 1966-1989

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Kάτω από ποιες συνθήκες ζωγράφιζε ο Γιάννης Τσαρούχης; Πώς έμοιαζε το ατελιέ του στο Μαρούσι την περίοδο 1966-1989; Το εργαστήριο του Ελληνα εικαστικού ανοίγει τις πόρτες του ξανά έπειτα από αρκετό καιρό για τους λάτρεις της τέχνης.

Η ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Το σπίτι, εργαστήριο και Μουσείο του Γιάννη Τσαρούχη» εγκαινιάζεται στις 31 Μαρτίου και αναβιώνει το θρυλικό

εργαστήρι του ζωγράφου, παρουσιάζοντας 40 πιστά αντίγραφα των έργων του αλλά και προσωπικά αντικείμενα -ατάκτως ερριμμένα στον χώρο-, που θα δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη πως ο Τσαρούχης βρίσκεται ακόμη εκεί. Χαρακτηριστικό είναι πως για να αποδοθεί πιστά το ύφος της εποχής θα αναπαραχθεί ακόμη και ο τρόπος που ο καλλιτέχνης χειριζόταν το φως και τη σκιά, καρφιτσώνοντας τις δημιουργίες του στους υφασμάτινους τοίχους και ακουμπώντας τες στο πάτωμα. Σε περίοπτη θέση θα υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό (συνεργάτες, μοντέλα) που θα κοσμεί τον πρώτο όροφο και το δώμα, και θα παρέχει στο κοινό πληροφορίες για το πώς χειριζόταν τις συνθέσεις του.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της έκθεσης θα φιλοξενηθούν και εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε σχολικές ομάδες, ενώ οι προγραμματισμένες συναντήσεις των Σαββατοκύριακων είναι για γονείς και παιδιά.

Ο Γιάννης Τσαρούχης έχτισε το σπίτι και εργαστήριό του στην οδό Πλουτάρχου 28 στο Μαρούσι το 1965. Στο ισόγειο βρίσκονταν οι προσωπικοί του χώροι, ενώ στον πρώτο όροφο και στο δώμα ήταν το εργαστήριό του. Το 1981 ίδρυσε το ομώνυμο ίδρυμά του, μετατρέποντας τον πρώτο όροφο και το δώμα σε εκθεσιακούς χώρους. Ο ίδιος το ονόμασε Μουσείο Αμαρουσίου και εκεί διοργάνωνε τις εκθέσεις του.

Να θυμίσουμε πως το 2012, έπειτα από 30 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας, το Μουσείο Τσαρούχη έκλεισε για το κοινό, αφού η αδυναμία εξεύρεσης οικονομικών πόρων καθιστούσε αδύνατη τη συντήρηση του κτιρίου. Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια το ίδρυμα μόνο αδρανές δεν έμεινε, καθώς παρουσίαζε μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη, με το οποίο βρίσκεται σε στενή συνεργασία. Η περσινή χρηματοδότηση του Ιδρύματος Τσαρούχη από τη διεθνή καλλιτεχνική έκθεση «Documenta», ύψους 100.000 ευρώ, έδωσε νέα πνοή στο κτίριο και χάρη σε αυτά τα χρήματα έγιναν ορισμένες σημαντικές στατικές εργασίες.

Info: Στο Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (Πλουτάρχου 28, Μαρούσι). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα