Ο Τραμπ πάτησε το κουμπί για τα πυρηνικά του Ιράν!

Ο Τραμπ πάτησε το κουμπί για τα πυρηνικά του Ιράν!09.05.2018Πρόσωπα

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις κυρώσεις στην Τεχεράνη! Ερχεται ντόμινο εξελίξεων στην παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας πετρελαίου

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Δυναμίτη» στα θεμέλια της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έβαλε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την απόσυρση

των ΗΠΑ από αυτήν και την επαναφορά των κυρώσεων που είχαν αρθεί με τη συμφωνία, «φωτογραφίζοντας» σκληρά οικονομικά μέτρα τόσο για την Ισλαμική Δημοκρατία όσο και για κάθε χώρα που τη βοηθά σε σχέση με τα πυρηνικά.

Μιλώντας σε σκληρό τόνο, έκανε επίκληση των στοιχείων που παρουσίασε πρόσφατα ο Νετανιάχου και τόνισε ότι η συμφωνία (την οποία χαρακτήρισε «ντροπιαστική») δεν κάνει κάτι για να περιορίσει τα ιρανικά προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν, όταν είναι έτοιμο.

Παρά τις προειδοποιήσεις Μακρόν για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή με την κατάρρευση της συμφωνίας, ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η αναταραχή είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την επίσημη ανακοίνωση, όταν οι «New York Times» έγραψαν ότι ο Τραμπ είχε κοινοποιήσει τις προθέσεις του τηλεφωνικά στον Γάλλο πρόεδρο -και γνωστό υπέρμαχο της συμφωνίας- Εμανουέλ Μακρόν. Παρά τη διάψευση που ακολούθησε, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απότομες διακυμάνσεις.

Διεθνείς σχέσεις

Εκτός από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η απόσυρση από τη συμφωνία αναμένεται να επηρεάσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, που επίσης μετέχουν στην JCPOA, αλλά και την παγκόσμια αλυσίδα προμήθειας πετρελαίου.

Κατά της απόσυρσης από τη συμφωνία είχε τοποθετηθεί λίγο νωρίτερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τασσόμενος υπέρ της «διόρθωσης» των προβληματικών σημείων στη συμφωνία και της κατά γράμμα εφαρμογής της.

Στο άκουσμα της απόφασης, τα ιρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για παράνομη και παράτυπη κίνηση, ενώ o πρόεδρος Ροχανί επεσήμανε την προσκόλλησή του στη συμφωνία. Να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο Μακρόν ανέφερε ότι «το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων βρίσκεται σε κίνδυνο». «Σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε την απόσυρση από τη συμφωνία και ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την αμερικανική κίνηση, μιλώντας για «γενναία απόφαση», και το ίδιο έκανε και το Ριάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα