Ο Τσίπρας ανακάλυψε ξαφνικά την έννοια του πατριωτισμού

Ο Τσίπρας ανακάλυψε ξαφνικά την έννοια του πατριωτισμού29.01.2018Πρόσωπα

Ο πρωθυπουργός απέτυχε να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σκληρή στάση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ξαφνικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψε τον πατριωτισμό και μίλησε με εκφράσεις που στο παρελθόν απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι! Με τηλεοπτική δήλωσή του μετά τις συναντήσεις που είχε το Σάββατο με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω, με πατριωτική ευθύνη, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» και, όπως είπε, «αν ό,τι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή».

Διεμήνυσε δε ότι «απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση, αλλά δεν είναι ώρα -όπως ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με τον δύσκολο τρόπο- για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού».

Σφοδρή επίθεση

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του.
Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν πήρε από τις συναντήσεις αυτό που ήθελε, δηλαδή τη στήριξη των αρχηγών, οι οποίοι κράτησαν αποστάσεις από τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εγκαλώντας τον μάλιστα για διγλωσσία και για μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωσή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης κράτησε την πιο σκληρή γραμμή απ' όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς «πήγε, είδε και απήλθε», επιβεβαιώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με δήλωσή του στη συνέχεια από το γραφείο του στη Βουλή, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δίχασε τους Ελληνες» και πως «επέλεξε να πορευτεί μόνος του», διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει «συνένοχος στις επιζήμιες για τον τόπο επιλογές του πρωθυπουργού». Η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Πειραιώς συνεχίστηκε και μετά το τετ α τετ των δύο ανδρών. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε τον δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού» κατήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιτείνει ότι ο πρωθυπουργός «ποτέ δεν αντιμετώπισε με σοβαρότητα το Σκοπιανό».

Για σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις, που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας, μίλησε και η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε για τα Σκόπια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, «που θα είναι μια λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο», παράλληλα με δεσμευτικές εγγυήσεις για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού.

«Μικρό καλάθι»

«Κρατάμε μικρό καλάθι» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι «οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων».

Τέλος, ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι είναι αντίθετος με τη σύνθετη ονομασία, επειδή περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Αυτή, είπε, «δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ' αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός τού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών λόγω του Σκοπιανού, κάτι πάντως που διέψευσε κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews