Οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη παίζουν στο Θέατρο Δάσους!

Οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη παίζουν στο Θέατρο Δάσους!18.07.2018Τέχνες

Ο Κώστας Τσιάνος μάς «σερβίρει» από σήμερα τρεις παραστάσεις γέλιου

Από την
Ελένη Σκάρπου

Ο Κώστας Τσιάνος, που σκηνοθετεί τους «Αχαρνής», θα μας τους «σερβίρει» σήμερα Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Ιουλίου στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους στον ομώνυμο χώρο. Είναι το έργο του Αριστοφάνη με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ρόλο του Δικαιοπόλεως και με βασικούς πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη, Κώστα Κόκλα,

Τάκη Παπαματθαίου και Ιωάννη Παπαζήση.

Η παράσταση, που θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα, θα μας μεταφέρει στην Αθήνα του 425 π.Χ., και δη στην έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού Πολέμου. Εδώ ο Δικαιόπολις, ένας αγρότης της Αττικής, απελπισμένος από τις ταλαιπωρίες, αποφασίζει να μιλήσει για την ειρήνη στην Εκκλησία του Δήμου.
Ο Δικαιόπολις αδίκως προσπαθεί να τους πείσει για την αναγκαιότητα της ειρήνης. Οι κήρυκες τον κατεβάζουν κάτω, γιατί ήρθαν οι πρέσβεις από την Περσία που θα έφερναν «έξωθεν βοήθεια».

Ο Δικαιόπολις αποφασίζει να στείλει τον Αμφίθεο στη Σπάρτη, για να συνάψει ειρήνη. Οταν εκείνος γυρίζει με τη συνθήκη, τον κυνηγούν οι καρβουνιάρηδες Αχαρνιώτες, που δεν θέλουν ειρήνη με τους Σπαρτιάτες, γιατί τους κατέστρεψαν τα κτήματα. «Στόχος του Αριστοφάνη ήταν να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει τη λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή. Τοποθετεί τη δράση του έργου στην αγροτική περιοχή της Αττικής Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι. Δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας.

Στους “Αχαρνής” υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο. Σε μια σκηνή του έργου ο αγρότης Δικαιόπολις και η οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν με ένα φαλλικό άσμα. Με έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα μεγαρικά σκώμματα και τον ορμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι, ο Αριστοφάνης μάς χαρίζει μια θαυμάσια κωμωδία, σαν ξέφρενο διονυσιακό πανηγύρι. Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις, που συγγενεύουν ολοφάνερα με το διάχυτο στους “Αχαρνής” διονυσιακό πνεύμα» αναφέρει ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα