Οι επτά αλλαγές για τους αιγιαλούς και τις παραλίες

Μεγάλες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς για τον νέο νόμο που στοχεύει στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές

Τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές σταχυολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι ισχυροποιείται το πλαίσιο για την προστασία των παραλιών.

«Βελτιώνουμε την προστασία των παραλιών μας, βάζουμε αυστηρότερους κανόνες στη διαχείρισή τους και εξασφαλίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Παράλληλα, δημιουργούμε έναν αποτελεσματικότερο

μηχανισμό ελέγχων με την αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών (drone, δορυφόροι), για να εξασφαλίσουμε ότι οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα» σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης. Σημειώνεται πάντως ότι ο νέος νόμος έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κάνουν λόγο για περιβαλλοντική υποβάθμιση των παραλιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη αλλαγή αφορά τη θέσπιση διαφανούς ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη δημοπράτηση των παραλιών. Αρχής γενομένης από το 2024, όλες οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία και όχι από τους δήμους. Η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αποκλείει οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Η διακήρυξη θα αναρτάται στην πλατφόρμα και την ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας.

Στην πλατφόρμα θα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης και ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων. Οι παραχωρησιούχοι θα καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας. Οι δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν φέτος θα ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου, ενώ από το 2025 θα ολοκληρώνονται ως τις 31 Μαρτίου.

Επίσης, καθιερώνονται οι αιγιαλοί και οι παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και, κατ’ επέκταση, η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Θεσπίζονται εννέα συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους, αλλά και αυστηρότεροι κανόνες στη διαχείριση των παραλιών, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις παραλίες που θα παραχωρούνται προς εκμετάλλευση τίθενται όρια προκειμένου να διασφαλίζεται η διέλευση των πολιτών και να υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο και, ταυτόχρονα, το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura οι οποίες δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες. Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα. Επίσης, δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τ.μ.

Επιπλέον, κατοχυρώνεται ο ρόλος των πολιτών για την προστασία των παραλιών από τις αυθαιρεσίες. Συγκεκριμένα, δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.λπ., που θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Κάθε παραχώρηση θα αντιστοιχεί σε QR code, που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και την πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας που τοποθετείται υποχρεωτικά στο σημείο. Μέσω της ίδιας εφαρμογής, οι πολίτες θα μπορούν άμεσα να υποβάλλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα