«Οι φοροελαφρύνσεις ήρθαν μετά τα λουκέτα»

«Οι φοροελαφρύνσεις ήρθαν μετά τα λουκέτα»11.09.2018Πρόσωπα

Τι λένε φορείς και επαγγελματίες για τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα

Του
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Επρεπε να κλείσουν τα βιβλία τους 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και να δηλώσουν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου για να αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, αποτυπώνοντας τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έρχεται να επιλύσει εκ των υστέρων ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, στο Επιμελητήριο αισθάνονται, δυστυχώς, κάτι παραπάνω από δικαιωμένοι, δεδομένου ότι από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν το βασικό πρόβλημα που προκάλεσε ο συγκεκριμένος νόμος, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλαδή, ότι δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά όποιος καλείται να πληρώσει το 70% του εισοδήματός του σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Επιχειρώντας με τη σειρά του να αποκωδικοποιήσει τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ο Βασίλης Κορκίδης τις χαρακτήρισε μεταμνημονιακές μεν, μεταχρονολογημένες δε. «Το βέβαιο είναι ότι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά τις φετινές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, τίποτα δεν αλλάζει στο βαρύ φορολογικό και ασφαλιστικό φορτίο που έχουμε μπροστά μας μέχρι τον Ιανουάριο του 2019» σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Υπάρχουν προβλήματα

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μπορεί να αποτελέσουν μια αρχή για τη στροφή που πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν λύνουν τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ειδικά στο θέμα της φορολογίας, οι υψηλοί συντελεστές που υπάρχουν σήμερα ουσιαστικά καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη για κάποια επιχειρηματική προσπάθεια. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οποιοδήποτε πισωγύρισμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη έγινε το πρώτο βήμα για τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τα μνημονιακά δεσμά, με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που σηματοδοτούν μια σειρά ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα