Οι Τούρκοι απειλούν με νηοψίες των πλοίων μας

Μέγα θράσος την ώρα που το «Oruc Reis» έφτασε μόλις 8,5 μίλια μακριά από το Καστελόριζο

Σαφώς και δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε -και- το επεισόδιο μεταξύ του τουρκικού φορτηγού «Roseline A» και της γερμανικής φρεγάτας «Hamburg» για εσωτερική κατανάλωση, στη μάχη του κατά των φανταστικών εχθρών της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του στο Κοινοβούλιο κατηγόρησε για «παρενόχληση» τις γερμανικές δυνάμεις που επιβιβάστηκαν στο πλοίο την Κυριακή -στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης-

υποστηρίζοντας ότι παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο.

«Τι έκαναν στους πολίτες εργαζομένους αφού επιβιβάστηκαν στο πλοίο; Δυστυχώς τους παρενόχλησαν» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα διαμαρτυρηθεί ως το ανώτατο επίπεδο για το συμβάν, παραλείποντας ωστόσο να σχολιάσει τη γερμανική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος για την παραβίαση του εμπάργκο προς τη Λιβύη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τη σκυτάλη από τον Ερντογάν πήραν τα τουρκικά μίντια, με τη «Yeni Safak» να απειλεί ευθέως με επεμβάσεις σε ελληνικά πλοία! «Επειδή ο διοικητής της εισβολής ήταν Ελληνας, εξετάζεται το ενδεχόμενο των αντιποίνων σε ελληνικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε το δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από την τουρκική άρνηση να δεχτεί τον έλεγχο κρύβεται, σύμφωνα με αναλυτές, η μεγαλύτερη εικόνα. Συγκεκριμένα ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής Καμέλ αλ Μαράσα εξήγησε ότι η Τουρκία σαμποτάρει σκόπιμα τις προσπάθειες συναίνεσης στη Λιβύη.

Εργαλείο

«Οι στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψε ο Λίβυος πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγιέζ αλ Σάρατζ με την Τουρκία δεν διαθέτουν νομική βάση και παραβιάζουν τους συνταγματικούς κανόνες της ίδιας της Λιβύης» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτές οι συμφωνίες έχουν μετατραπεί σε εργαλείο που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν για να εισβάλουν και να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της χώρας και να σαμποτάρουν οποιαδήποτε συναίνεση».

Ο Αλ Μαράσα πρόσθεσε ότι η Τουρκία αμφισβητεί τη διεθνή κοινότητα και τις στρατιωτικές συμφωνίες και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να συνεχίσει να παρεμβαίνει στη Λιβύη. Παράλληλα, στο ίδιο άστοχο πολιτικό πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε στον Νίκο Δένδια υποστηρίζοντας ότι «οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών και η απειλητική γλώσσα του εναντίον της χώρας μας δείχνουν για άλλη μια φορά ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να επιλύσει τα ζητήματα με τη χώρα μας μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας», σε αντίθεση με την «εποικοδομητική στάση της Τουρκίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα