ΟΗΕ: Αιμορραγεί η Υεμένη

ΟΗΕ: Αιμορραγεί η Υεμένη 04.04.2018Ειδήσεις

Εκκληση για πολιτική λύση απηύθυνε ο Αντόνιο Γκουτέρες από τη Γενεύη, ενώ ζήτησε ανθρωπιστικό σχέδιο $3 δισ.

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο βρίσκεται η Υεμένη, τόνισε o γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, από το βήμα της διάσκεψης που γίνεται στη Γενεύη για τη συγκέντρωση βοήθειας

για τη χώρα αυτή, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη χώρα είναι καταστροφική.

Μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση στο λιμάνι Χοντέιντα, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν πολλά παιδιά και η οποία χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ «μία από τις χειρότερες επιθέσεις σε παιδιά από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2015», ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση που μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια, μεταξύ του συνασπισμού δυνάμεων των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία και των ανταρτών Χούτι. Ζήτησε επίσης την εκπόνηση ενός ανθρωπιστικού σχεδίου 3 δισ. δολαρίων (περίπου 2,4 δισ. ευρώ) για τα 13.000.000 των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια.

Διαπραγματεύσεις

Στο ίδιο πνεύμα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης ζήτησε την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, ενώ έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 53.000 τραυματίες. «Υπάρχει ανάγκη να βρούμε την ιδανική λύση, να δώσουμε ένα τέλος στον πόλεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπντελ-Μάλεκ αλ Μεκλάφι.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε επίσης την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα λιμάνια της σπαρασσόμενης Υεμένης και το αεροδρόμιο της Σανάα, για την απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων αγαθών, κυρίως τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 8.400.000 άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, ο πληθυσμός της οποίας εξαρτάται πλέον ως επί το πλείστον από τρόφιμα που εισάγονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα