Οταν και ο Μαστοράκης «μιλούσε» ιταλικά!

Οταν και ο Μαστοράκης «μιλούσε» ιταλικά!27.10.2018Τέχνες

Στο μπαλέτο της Ραφαέλα Καρά χόρεψε για ένα φεγγάρι πριν μπλέξει με τους μόδιστρους ο Λάκης Γαβαλάς • Ο Λούτσιο Ντάλα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έπαιζε σαξόφωνο στην αθηναϊκή Κουίντα του Μπ. Μουτσάτσου

Από τον
Δημήτρη Καπράνο

Το ιταλικό τραγούδι είχε κατακτήσει

στα τέλη της δεκαετίας του 1960 την Ελλάδα. Και δεν ήταν μόνο η νεολαία που το απολάμβανε, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι μελωδίες των Ιταλών έβρισκαν ευήκοα ώτα σε όλο το φάσμα των ακροατών.

Για να καταλάβετε, ακόμη και οι Forminx του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που γνώριζαν τεράστια επιτυχία στη νεολαία τραγουδώντας με αγγλικό στίχο, έκαναν Νο1 στην Ελλάδα ένα τραγούδι του Εντοάρντο Βιανέλο, το περίφημο «Il Peperone». Διασκεύασαν, επίσης, με αγγλικό στίχο το «La rosa bianca» του Σέρτζιο Εντρίγκο. Τον ρυθμό, όμως, και την «αγριάδα» στο ιταλικό τραγούδι τα μάθαμε από τον μεγάλο Αντριάνο Τσελεντάνο, που έγινε γνωστός στην Αθήνα με ένα τραγούδι σχεδόν τρελό, με μια επεισοδιακή έως παλαβή εισαγωγή, το «Chi ce l’ha con me».

«Ελυνε και έδενε»

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πίσω από την «Teresa», το «Il Peperone», όπως και από τη μεγάλη απήχηση που είχε στην Ελλάδα ο Τσελεντάνο, βρισκόταν ο δαιμόνιος Νίκος Μαστοράκης, που τότε «έλυνε και έδενε» στην εταιρία Music Box, της οποίας ιδιοκτήτης ήταν ο Βέλγος Μαρτέν Γκεσάρ με τη σύζυγό του.

Oλη η Αθήνα άκουγε τις εκπομπές του Μαστοράκη στο ραδιόφωνο, που ήταν προσφορές «Music Box, Μαρτέν Γκεσάρ, Νίκης 2, έναντι ταχυδρομείου Συντάγματος»! Εκεί, στη Music Box, εργαζόταν κι ένας νεαρός ροκάς, ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, αργότερα δημοσιογράφος και σήμερα εκ των κορυφαίων συνδικαλιστών της ΕΣΗΕΑ. Ο Μαστοράκης, λοιπόν, οργάνωνε συναυλίες και παράλληλα είχε το πρόσταγμα για τις μουσικές εκπομπές στην Κρατική Τηλεόραση. Για τον Μαστοράκη και όσα πέτυχε τότε στην αθηναϊκή (και όχι μόνο) μουσική σκηνή θα μιλήσουμε αργότερα.



Εκεί έκανε και την πρώτη της εν Ελλάδι εμφάνιση η εκρηκτική ξανθιά Ιταλίδα Ραφαέλα Καρά, στης οποίας το μπαλέτο χόρεψε για ένα φεγγάρι, πριν μπλέξει με τους μόδιστρους και τις επιχειρήσεις, ο Λάκης Γαβαλάς.

Δεν υπήρχε κλαμπ τότε όπου να μην ακούγονταν κάθε βράδυ ιταλικά τραγούδια. Ολοι οι ποπ τραγουδιστές και τραγουδίστριες, ο Τάκης Αντωνιάδης, η Τάμυ, ακόμη και ο Στέλιος Καλαθόπουλος, που ήταν μοναδικός και στα αμερικάνικα του Σινάτρα. Ιταλικά τραγούδησε ο αξέχαστος Τάσος Παπασταμάτης, ο Τέρης Χρυσός έκανε επιτυχία το «Μύλος η καρδιά μου» και ο Νίκος Αντωνιάδης διασκεύασε το «Stasera mi butto» σε «Απόψε σε θέλω», η Μαίρη Αλεξοπούλου την «Τραμοντάνα» και την «Bambola», η Γιοβάνα το «Σαν φύλλο» και αρκετοί άλλοι.


Σιγά σιγά άρχισε να αγαπιέται και η νεότερη γενιά Ιταλών τραγουδιστών, όπως ο Λούτσιο Μπατίστι, που έγινε Νο1 στην Αθήνα με την «Anna», ο Κλαούντιο Μπαλιόνι, ο Φραντσέσκο ντε Γκρεγκόρι, ο Ρικάρντο Κοτσιάντε με το «Se stiamo insieme», που τραγουδήθηκε σε όλη την Ευρώπη, και, φυσικά, οι δυο μεγάλες κυρίες του ιταλικού τραγουδιού, η Μίνα και η Μίλβα. Η τελευταία, μάλιστα, συνεργάστηκε με επιτυχία με τον μεγάλο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο.



Να σημειωθεί, επίσης, ότι μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της ιταλικής μουσικής στην Αθήνα έπαιξε το γεγονός ότι χιλιάδες Ελληνόπουλα, που αποτύγχαναν στις εξετάσεις για τα πανεπιστήμια, σπούδαζαν στην Ιταλία και τα καλοκαίρια έφερναν τους δίσκους τους.
Μη νομιστεί ότι το ιταλικό τραγούδι δεν είχε και πολιτικές παραφυάδες. Πολλά από τα κομμάτια του Ντάλα τραγουδήθηκαν σε μπουάτ της Αθήνας και μιλούσαν για αξίες τις οποίες, αν τις άκουγε η λογοκρισία της χούντας στα ελληνικά, θα τις έκοβε.



Για τον Λούτσιο Ντάλα να σημειώσουμε ακόμα ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’60 έπαιζε σαξόφωνο στην αθηναϊκή Κουίντα του αλησμόνητου Μπάμπη Μουτσάτσου.

Να θυμηθώ, επίσης, ότι μεγάλη επιτυχία γνώρισε στην Ελλάδα του ’60 ο Ρενάτο Καροζόνε, του οποίου τα τραγούδια παίζονται σήμερα διασκευασμένα ακόμη και από Ελληνες «ποπ» τραγουδιστές, ενώ το περίφημο «Tu vuò fa l’Americano» και το «Mambo Italiano», που τραγούδησε η μεγάλη Σοφία Λορέν στο ιταλικό σινεμά, χορεύονται και σήμερα παντού στον κόσμο!

Keywords
Τυχαία Θέματα