Παγκόσμια είδηση ο θάνατός του!

Τι έγραψαν στα διεθνή ΜΜΕ για την απώλεια του μουσικοσυνθέτη

Ο θάνατος του «μεγάλου της ελληνικής μουσικής», όπως τον χαρακτήρισαν στην ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press από την Αθήνα, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Τα σάιτ και τα ηλεκτρονικά μέσα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη αναμετέδωσαν τον χαμό του δημιουργού και παρέθεσαν με εκτενή

αφιερώματα την πολυσχιδή δράση του. Για τον μεγάλο Ελληνα συνθέτη, ο οποίος με τη «συναρπαστική μουσική» που έγραψε για την ταινία του 1964 «Αλέξης Ζορμπάς» συνέβαλε στην προώθηση της εικόνας της ηλιόλουστης και ανέμελης χώρας για εκατομμύρια τουρίστες, αναφέρεται με τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έκανε λόγο για έναν «αντιστασιακό, πολέμιο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο οποίος έγινε γνωστός από τη μουσική που συνέθεσε για την ταινία “Ζορμπάς”, η οποία τραγουδήθηκε σε όλον τον κόσμο».

Το AFP συνεχίζει γράφοντας ότι ο Θεοδωράκης υπήρξε «ο δημιουργός ενός γιγάντιου έργου και ο διασημότερος Ελληνας συνθέτης», ο οποίος έγινε «το σύμβολο της Αντίστασης στην Ελλάδα στη διάρκεια των χρόνων». Φιλοξενεί δε και παλιότερη δήλωση της βιογράφου του Γκάιλ Χολστ Βάλχαφτ, η οποία το 2018 είχε εκμυστηρευτεί πόσο είχε εντυπωσιαστεί από την απήχηση του έργου του. «Οταν είχα πάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μπορούσες να βάλεις λεφτά σε ένα τζουκμπόξ και να ακούσεις τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδας μέσα από τη μουσική του» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Και τα γερμανικά μέσα, όμως, έκαναν εκτενή αφιερώματα.

«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ηταν αντιστασιακός και πολιτικός» σημειώνει το περιοδικό «Focus», ενώ η εφημερίδα «Die Zeit» στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει: «Για πολλούς Ελληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης».

Keywords
Τυχαία Θέματα