Πάλι «ξυπόλυτοι» στον πύρινο εφιάλτη!

Πάλι «ξυπόλυτοι» στον πύρινο εφιάλτη!14.05.2019Ρεπορτάζ

Εισήλθαμε στην αντιπυρική περίοδο χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ο επίκαιρος επιχειρησιακός σχεδιασμός

Από την
Κέλλυ Φαναριώτη

Περίπου έναν χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία της 23ης Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, προκαλώντας παράλληλα ανυπολόγιστες καταστροφές, η ολιγωρία των αρμοδίων καλά κρατεί.

Οπως αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο νομικός και αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ο νέος επιχειρησιακός

σχεδιασμός, παρότι διανύουμε τη 14η ημέρα από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

«Αν ξεσπάσει τώρα μια πυρκαγιά, με ποιον σχεδιασμό θα δράσουμε; Με τον περσινό, ο οποίος αποδείχθηκε εγκληματικά αποτυχημένος;» διερωτάται ο ίδιος. Το πρόβλημα, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου 2019 σημειώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 4.854 αγροτοδασικές πυρκαγιές, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 165,5% (!) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Από το 2003 έχουμε να δούμε τόσο μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, πράγμα πολύ ανησυχητικό, που δείχνει ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα. Σε περίπτωση που το καλοκαίρι είναι θερμό και οι καιρικές συνθήκες επικίνδυνες, δεν αποκλείεται να έχουμε μια τραγωδία με παρόμοια αποτελέσματα» σημειώνει. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, αρχίζει από την τραγική διαπίστωση πως όσοι φέρεται ότι ευθύνονται για την περσινή θανατηφόρα έκβαση της φωτιάς όχι μόνο βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους αλλά κάποιοι εμφανίζονται και αναβαθμισμένοι, γεγονός που ο ίδιος αποδίδει σε πολιτικά παιχνίδια. «Τρανό παράδειγμα είναι ο περσινός επιχειρησιακός υπαρχηγός που σήμερα είναι αρχηγός. Οι άνθρωποι δηλαδή που ανέλαβαν τον περσινό σχεδιασμό, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς και στοίχισε τόσες ζωές, αναλαμβάνουν και τον φετινό. Αναρωτιέμαι τι καλύτερο θα κάνουν φέτος κι αφού μπορούν να σχεδιάσουν κάτι καλύτερο, γιατί δεν το έκαναν πέρυσι».

Την ώρα που η Πολιτεία θα έπρεπε να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη και έγκαιρη οργάνωση εν όψει του φετινού καλοκαιριού, αρκείται, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, σε μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ενδεικτική της επιπολαιότητας των αρμόδιων φορέων είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ (7 Μαΐου), η οποία ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών. «Είναι λάθος που βγήκε μέσα στην αντιπυρική περίοδο διότι κοντεύει να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και δεν θα ληφθούν υπόψη αυτά τα νέα δεδομένα. Γιατί καθυστέρησαν να τη βγάλουν; Οι κωλυσιεργίες αυτές των υπηρεσιών και των αρμόδιων υπουργείων έχουν αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο» σημειώνει.

«Για το θεαθήναι το νέο μηχανοκίνητο τμήμα»

Μέτρο για το... θεαθήναι είναι κατά τον αντιστράτηγο ε.α. Ανδριανό Γκουρμπάτση η συγκρότηση του μηχανοκίνητου τμήματος με 200 πυροσβέστες και 20 αυτοκίνητα άμεσης επέμβασης για όλη την επικράτεια προκειμένου να μην υπάρχει αποδυνάμωση των υπηρεσιών στην εκάστοτε πληγείσα περιοχή.

«Φανταστείτε ότι έχουμε μια μεγάλη πυρκαγιά στον Ταΰγετο και φεύγουν δέκα από αυτά τα αυτοκίνητα για να πάνε εκεί. Μέχρι να φτάσουν χρειάζονται τρεις ώρες. Ως τότε, όμως, θα έχουν συνδράμει υποχρεωτικά όμορες υπηρεσίες από την Καλαμάτα, τη Σπάρτη κ.λπ. Αρα το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Πρόκειται για κινήσεις που γίνονται στο πόδι, με βιασύνη και επιπολαιότητα» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα