Παραμένει στο Αιγαίο ο Ελληνικός Στόλος – Καμία κίνηση για να αποπλεύσει το «Oruç Reis»

NAVTEX για άσκηση του Λιμενικού με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο

Σε πλήρη ανάπτυξη εξακολουθεί να βρίσκεται ο Ελληνικός Στόλος στο Αιγαίο, μολονότι προσώρας, τουλάχιστον, υπάρχουν «ενδείξεις» αποκλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά. Χθες είχαν απομείνει στο Αιγαίο πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, καθώς τα υπόλοιπα 12 αποσύρθηκαν, ενώ καμία κίνηση δεν είχε γίνει για να αποπλεύσει το «Oruç Reis» από την Αττάλεια, παρά

το περί αντιθέτου tweet που ανάρτησε η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ, το οποίο και κατέβασε λίγη ώρα αργότερα. «Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruç Reis” ανήγγειλε τη σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου 2020 στην ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το νέο tweet που δημοσίευσε στον λογαριασμό της η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή και ετοιμότητα σίγουρα έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η NAVTEX της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για σεισμικές έρευνες. Χθες το Λιμενικό εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο έως τις 30 Ιουλίου. Ακολούθησε τουρκική αντι-NAVTEX που κηρύσσει παράνομη την ελληνική! Εντύπωση προκάλεσε πάντως σοβαρή γκάφα του ΑΠΕ που ανέφερε ότι η ελληνική NAVTEX εκδόθηκε για άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού και ήταν έκτακτη. Σε κάθε περίπτωση ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στην όποια αποκλιμάκωση είναι η γρήγορη αντίδραση της Ελλάδας σε επιχειρησιακό πεδίο, με την άμεση ανάπτυξη του Στόλου απέναντι στα πλοία της Τουρκίας.

«Έχουμε την αποφασιστική και την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή» υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπ.Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης και κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα περιμένει την έμπρακτη στήριξη των εταίρων της» σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις της. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν χαλαρώνουν, μένουν σε επιφυλακή», υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική NAVTEX ισχύει έως και τις 2 Αυγούστου. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει σειρά παραγόντων που αναγκάζουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω. Ειδικότερα, έκανε λόγο για την τεράστια διπλωματική προσπάθεια του Ελληνα πρωθυπουργού «που μίλησε σε διάστημα τριών τεσσάρων ημερών με όλους τους ξένους ηγέτες».

Από την πλευρά του, ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε: «Όπως ήμασταν αποτελεσματικοί στον Εβρο και στην κρίση του κορονοϊού, έτσι θα είμαστε αποτελεσματικοί και σε όλες τις προκλήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα