Παρεμβάσεις 12 σημείων σε εργασιακά - Ασφαλιστικό

Παρεμβάσεις 12 σημείων σε εργασιακά - Ασφαλιστικό19.09.2019Οικονομία

Διακηρύξεις Μητσοτάκη για πόλεμο στην «υποδηλωμένη» απασχόληση και αυξήσεις σε 65.850 δικαιούχους συντάξεων χηρείας

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Το «γάντι» στις επιχειρήσεις που «υποασφαλίζουν» εργαζομένους (τους δηλώνουν για λιγότερες ώρες την ημέρα ή για ημέρες τον μήνα) «πετάει» η κυβέρνηση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, χθες, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκαν ότι ο «πόλεμος» με την υποδηλωμένη εργασία θα φέρει

σύντομα θετικά αποτελέσματα και παρουσίασαν μια πρώτη δέσμη 12 παρεμβάσεων στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε χθες το πρωί στα γραφεία του υπουργείου Εργασίας, στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και οι υφυπουργοί του Νότης Μηταράκης και Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της «υποασφάλισης». «Εχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωση

Επίσης, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου 65.850 δικαιούχοι και δικαιούχες συντάξεων χηρείας θα λάβουν τις αυξήσεις (40%) που θα έπρεπε να τους είχαν αποδοθεί από τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να την εφαρμόσει.

«Μέσα από μια αναλυτική ενημέρωση παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό τις προκλήσεις που έχουμε στο Ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε μεθοδικά ετοιμάσει» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Δεν είναι απλά τυπικές αλλαγές. Είναι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα» πρόσθεσε ο υπουργός, παρουσιάζοντας 12 βασικούς άξονες του σχεδίου, οι οποίοι είναι οι εξής:

• Η περαιτέρω συστηματοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων, με παράλληλη δημιουργία μητρώου παραβατικότητας για την αδήλωτη εργασία.

• Η αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, με παροχή έκπτωσης στον εργοδότη υπό την προϋπόθεση πρόσληψης του εργαζομένου τουλάχιστον για 12 μήνες, με πλήρη απασχόληση.

• Αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας με αύξηση κατά 12% στο κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης του ωραρίου μερικής απασχόλησης.

• Δημιουργία Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα.

• Ενίσχυση της υπηρεσίας έκδοσης συντάξεων του ΕΦΚΑ.

• Επιβολή στον ΕΦΚΑ της υποχρεωτικής κατάρτισης ισολογισμών.

• Βελτίωση της ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3%.

• Δικαίωμα εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

• Αναβάθμιση και ολοκλήρωση του συστήματος «Εργάνη».

• Δημιουργία ενός νέου, εξωστρεφούς ΟΑΕΔ, μέσω συμπράξεων με δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.

• Λειτουργία της διυπουργικής ομάδας «Rebrain Greece» για την αποτροπή της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό («brain drain»).

• Διαμόρφωση δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης και καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρεμβάσεις 12, - Ασφαλιστικό,paremvaseis 12, - asfalistiko