Παρέμβαση Αρείου πάγου για τις βλάβες στο μετρό και την εισροή θαλασσινού νερού

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις εγκληματικές αστοχίες που προκάλεσαν ακόμα και την εισροή θαλασσινού νερού στη σήραγγα

O,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο», αφού την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε η έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας Data Journalists, σχετικά με την εισροή θαλάσσιων υδάτων στο σιδηροδρομικό τούνελ ανάμεσα στους σταθμούς «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», καθώς και 391 βλάβες και αστοχίες που έχουν διαπιστωθεί τους τελευταίους μήνες στην προέκταση της

Γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά. Δεν είναι απαραίτητα κακό πλέον στην άμμο να χτίζεις παλάτια. Εφόσον η τεχνολογία των κατασκευών επιτρέπει κάτι τέτοιο, όπως αποδεικνύουν και ολόκληρες νέες σύγχρονες πόλεις που σηκώνονται «σε μια νύχτα» στις ερήμους των χωρών του Κόλπου, με εμπλοκή και Ελλήνων μηχανικών. Αρκεί, βέβαια, να έχεις προνοήσει ο «βοριάς να μη σ’ τα κάνει «συντρίμμια, κομμάτια».

Είναι όμως σίγουρα κακό να έχει παραδοθεί σε λειτουργία ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής για τη χώρα και τους κατοίκους της Αθήνας και του Πειραιά μόλις τέσσερις μήνες πριν και να καταγράφονται σε αυτό προβλήματα και κατασκευαστικές αστοχίες που, ως άλλο σύστημα «τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης», δεν αντιμετωπίζονται άμεσα από τους αρμόδιους φορείς.

Από τον περασμένο Νοέμβριο πέρασαν τέσσερις μήνες, αλλά το πρόβλημα της εισροής θαλάσσιων υδάτων δεν έχει αποκατασταθεί, γεγονός που γεννά σοβαρό προβληματισμό. Οι Data Journalists δημοσίευσαν υπηρεσιακά έγγραφα, στα οποία καταγράφονται 391 συγκεκριμένες βλάβες και αστοχίες που εμφανίστηκαν σε όλο το νέο δίκτυο (Αγία Μαρίνα – Πειραιάς), στο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2022 έως το τέλος της περασμένης χρονιάς. Για τον λόγο αυτόν λοιπόν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου της προέκτασης της Γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά.

Η εισροή θαλασσινού νερού στο σιδηροδρομικό τούνελ ανάμεσα στους σταθμούς «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» έκανε την παρουσία της αισθητή για πρώτη φορά λίγο μετά τα εγκαίνια, τον Νοέμβριο, μέσω έντονης δυσοσμίας, όταν τεχνικοί της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες) θεώρησαν ότι πρόκειται για διαρροή από κάποιο δίκτυο ακαθάρτων που περνά από την περιοχή.

Στο τμήμα εκείνο των εγγράφων, που παρουσιάζεται και ονομάζεται «Συγκεντρωτικός Πίνακας Προβλημάτων Επιδομής, Ρευματοφόρου και Σήραγγας», αναφέρεται ρητά ότι οι 22 από τις 62 βλάβες αφορούν το τμήμα Πειραιάς – Δημοτικό Θέατρο και ότι πολλές από αυτές σχετίζονται με την εισροή υδάτων από το λιμάνι.

Τα λιμνάζοντα ύδατα, εκτός από τη δυσοσμία, άρχισαν σύντομα να προκαλούν έντονη οξείδωση σε διάφορα μεταλλικά στοιχεία της σιδηροδρομικής επιδομής, σε σιδηροτροχιές, στρωτήρες, αλλαγές τροχιάς κ.λπ. Το πρόβλημα τέθηκε υπό παρακολούθηση, αναδεικνύοντας πρόσθετες αστοχίες, ακόμη και στην ίδια τη σκυροδέτηση του «κατασκευαστικού επιτεύγματος», σύμφωνα με τα λεγόμενα κατά την τελετή εγκαινίων, στις 10 Οκτωβρίου 2022, του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών -και πρόσφατα παραιτηθέντος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών- Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (αρμόδια για τη λειτουργία) έχει ζητήσει με επιστολές της να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την αναθέτουσα Αρχή Αττικό Μετρό Α.Ε., σε συνεννόηση με την ελληνοϊταλικογαλλική κοινοπραξία ΑΒΑΞ – GHELLA – ALSTOM που κατασκεύασαν τη συγκεκριμένη προέκταση. Πρόκειται για την ίδια κοινοπραξία που κατασκευάζει τη νέα Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας (Αλσος Βεΐκου – Γουδή), με τη συμμετοχή σε αυτήν της ALSTOM, που συμπράττει και στην υλοποίηση της «στοιχειωμένης» σύμβασης-σκούπας «717» της ΕΡΓΟΣΕ για το σύστημα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης που υπεγράφη το 2014 και το οποίο, αν είχε παραδοθεί, μπορεί να είχαμε αποφύγει το δυστύχημα των Τεμπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα