Παζάρι Ερντογάν! Επιμένει στο βέτο για Σουηδία και Φινλανδία

Μετά το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη κατέθεσε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ενώ πέντε χώρες δηλώνουν στήριξη σε περίπτωση επίθεσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που με τη στάση της η Τουρκία ανάβει φωτιές προκαλώντας εντάσεις! Μόνο που τούτη τη φορά τα παζάρια της απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, καθώς η ανθρωπότητα, την ώρα που βλέπει να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία πληρώνοντας ήδη το βαρύ τίμημα της ενεργειακής κρίσης που αναλογεί στη Δύση, παρακολουθεί και τα επικίνδυνα «παιχνίδια» του νεοσουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος

επιμένει να δηλώνει αρνητικός στο αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Εκτός και αν ικανοποιηθούν, βέβαια, οι «εγγυήσεις ασφάλειας» που ζητά η Αγκυρα, όπως διαμηνύουν, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, Τούρκοι αξιωματούχοι.

«Δεν θα εγκρίνουμε»

Οι διπλωματικές αντιπροσωπίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν έως την Τουρκία για να πείσουν την Αγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους» δήλωνε χθες, σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν, αφού πρώτα ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Επισήμως η Αγκυρα επαναλαμβάνει πως η Σουηδία και η Φινλανδία παρέχουν καταφύγιο σε οργανώσεις, όπως το PKK, τις οποίες οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές, ενώ την ίδια ώρα σημειώνει πως αδρανούν και απέναντι στο κίνημα των γκιουλενιστών. Οπως και να ‘χει, όλα πια μοιάζουν να κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, καθώς παράλληλα με τον τουρκικό πολιτικό οπορτουνισμό «έτρεχαν» και οι εξελίξεις.

Με φόντο πάντα τις ρωσικές απειλές, χθες η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας αποφάσισε επισήμως να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε και η γειτονική Φινλανδία. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα» είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή για την πατρίδα της.

«Μια τέτοια διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (…) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», διεμήνυε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Νωρίτερα είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ. «Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο όσα συμβαίνουν» δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax και πρόσθεσε πως «πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις. (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα».

Δεν παρέλειψε δε να προσθέσει πως «γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στον βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση».

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τόνιζαν πάντως τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Εβα-Μαρία Λίμετς δήλωνε πως η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.

Την αμέριστη στήριξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη στη Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα