Πήραμε τα 970.000.000 € με δέσμευση για το αφορολόγητο

Πήραμε τα 970.000.000 € με δέσμευση για το αφορολόγητο06.04.2019Οικονομία

Τι αναφέρεται επιπλέον στην ανακοίνωση του Eurogroup, που συνοδεύει την έγκριση της δόσης, για α΄κατοικία και κρατικά «φέσια»

Ρεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

Πάγωσε» την Αθήνα η απόφαση του χθεσινού Eurogroup, με την οποία αίρονται οι επιφυλάξεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 970.000.000 ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Κι αυτό γιατί οι δανειστές με το γνωστό αδιαπραγμάτευτο ύφος επαναφέρουν στο τραπέζι

τη βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τη μείωση του αφορολογήτου το 2020 (από το επίπεδο των 8.636-9.545 ευρώ στο επίπεδο των 5.682-6.591 ευρώ), γεγονός που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα!

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν όλες τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις». Το Εurogroup ζήτησε, επίσης, να τερματιστεί το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους, ώστε έως το 2021 «να έχει εξαλειφθεί το απόθεμα των υποθέσεων». Κυβερνητικές πηγές, θέλοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σχολίαζαν ότι επί της ουσίας πρόκειται για επανάληψη των ήδη ανειλημμένων υποχρεώσεων, υποστηρίζοντας ότι ανάλογη δέσμευση υπήρχε και για τις συντάξεις, χωρίς όμως στο τέλος να εκπληρωθεί.

Οι 120 δόσεις

Στην απόφαση του Eurogroup δίνονται, επίσης, αυστηρές κατευθύνσεις για την είσπραξη των φόρων και των εισφορών, δείχνοντας ότι οι ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και εφορίες σε έως 120 δόσεις θα κοπούν στο «πατρόν» του νόμου για την πρώτη κατοικία. Οι δανειστές επιμένουν μονότονα για νέες «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, καλούν τις ελληνικές Αρχές να ξεχρεώσουν τα κρατικά «φέσια» και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους μισθούς κατά το 2019, αναλύοντας τις συνέπειες από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στην ανταγωνιστικότητα.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου: «Από την αρχή έχει σχεδιαστεί ως προσωρινό μέτρο και πάνω σε δύο υφιστάμενα πλαίσια: τον νόμο Κατσέλη, που εξακολουθεί να ισχύει, και το πτωχευτικό πλαίσιο. Ετσι το βλέπουμε και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμών.

Είμαστε θετικοί στο νέο πλαίσιο και εξετάζουμε τα μακροπρόθεσμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν». Η απόφαση του Eurogroup χαιρετίζει, επίσης, τις δεσμεύσεις των ελληνικών Αρχών:

• Να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατσέλη, προωθώντας τον νέο ενιαίο πτωχευτικό νόμο (έως τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν).

• Να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, να εφαρμόσουν το σχέδιο δράσης για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του 2021 και να βελτιώσουν τη διαχείριση των κρατικών εγγυήσεων των δανείων.

• Να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους μισθούς κατά τη διάρκεια του 2019 και να αναλύσουν τις συνέπειες της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού και των αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα