Πώς μεθοδεύεται ο αφελληνισμός της ιδιωτικής υγείας

Πώς μεθοδεύεται ο αφελληνισμός της ιδιωτικής υγείας17.06.2018Παρασκήνιο

Η απόκτηση μεγάλων θεραπευτηρίων από το fund CVC Capital Partners δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις στην περίθαλψη αλλά και μεγάλα ερωτήματα για τη στάση των τραπεζών που είχαν τις μετοχές τους

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Πώς διαγράφεται το μέλλον της ιδιωτικής

περίθαλψης στη χώρα μας, τη στιγμή που τα μεγαλύτερα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα περνούν σταδιακά σε μεγάλα, απρόσωπα, ξένα funds, τα οποία δεν έχουν στόχο να επενδύσουν με όραμα στον κλάδο αλλά να κερδοσκοπήσουν για μερικά χρόνια και στη συνέχεια να πάνε σε άλλες... επικερδείς πολιτείες; Τι δυνατότητες πρόσβασης θα έχουν σε αυτά οι ασφαλισμένοι, ακόμη και με ιδιωτικές ασφάλειες, αν το κόστος εκτοξευτεί ανεξέλεγκτα; Ποιες θα είναι οι εργασιακές συνθήκες για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό εάν οι μισθοί τους μειωθούν παράλογα, στο όνομα της εκτόξευσης των κερδών; Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί στα παραδείγματα άλλων χωρών, στα οποία τα συγκεκριμένα funds αποφάσισαν να ρίξουν τα... πολύτιμα κεφάλαιά τους.

Η «δημοκρατία» έχει μιλήσει εδώ και μήνες για το σχέδιο αφελληνισμού του κλάδου κι έχει φωτίσει τους αδιαφανείς τρόπους μέσω των οποίων υλοποιείται σταδιακά αυτό το σχέδιο. Σήμερα ξεδιπλώνεται η συνέχεια. Αλλά ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία...

Τον Απρίλιο του 2017 ανακοινώνεται επίσημα στον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης μία συμφωνία η οποία κυοφορείται για μήνες: Το fund CVC Capital Partners αποκτά μέσω της Hellenic Healthcare Sarl, μιας εταιρίας που ελέγχει και η οποία έχει έδρα το Λουξεμβούργο, το πλειοψηφικό πακέτο του Νοσοκομείου Metropolitan. Οι πληροφορίες έκαναν τότε λόγο για το ενδιαφέρον του fund να αποκτήσει και το «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς. Να υπενθυμίσουμε ότι η Tράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 2014 αντί 115.000.000 ευρώ το «Eρρίκος Nτυνάν», που βαρυνόταν με δάνεια 90.000.000 ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις του έφταναν τα 300.000.000 ευρώ. Η Πειραιώς θα επανενεργοποιήσει έτσι κι αλλιώς το «πωλητήριο» για το νοσοκομείο μέσα στο 2018, καθώς δεσμεύεται από το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει υπογράψει.

Πριν μπει, όμως, το 2018 και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2017 ανακοινώνεται άλλη μία μεγάλη συμφωνία της CVC Capital Partners με την οποία αποκτά το 97,23% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιασώ General, που ανήκε στον όμιλο ΙΑΣΩ, επίσης μέσω της Hellenic Healthcare Sarl. Η «δημοκρατία» λίγο μετά την ανακοίνωση και αυτής της εξαγοράς θα φωτίσει πολλές από τις σκοτεινές πλευρές της. Θα αποκαλύψει, για παράδειγμα, ότι η γενική συνέλευση του ομίλου Ιασώ δεν συγκλήθηκε ποτέ για να εγκρίνει ή να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη πρόταση κι όλες οι ενέργειες της εξαγοράς εκτελέστηκαν αποκλειστικά από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στον περασμένο Απρίλιο, όταν η Marfin Investment Group (MIG), η οποία κατέχει το 70,38% του Νοσοκομείου Υγεία, αναγκάζεται να ανακοινώσει αυτό που ουσιαστικά προσπαθούσε να κρύψει: ότι έχει, ήδη, δώσει στοιχεία για το Υγεία στη CVC Capital Partners. Και λέμε αναγκάζεται γιατί η είδηση διέρρευσε στην Κεφαλαιαγορά, κι έτσι η MIG ήταν πλέον υποχρεωμένη να βγάλει σχετική ανακοίνωση. Για να καλύψει τα ακάλυπτα υποστηρίζει ότι δεν έχει δεχθεί δεσμευτική προσφορά.

Τον Νοέμβριο του 2017 η MIG είχε απαντήσει στη δημόσια πρόταση που της έγινε για εξαγορά έως 30% του Υγεία από τη Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε., που είναι η βασικός μέτοχος της Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, ότι «δεν προτίθεται να προβεί στην πώληση ουδεμίας μετοχής» και ότι «η διοίκησή της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του Υγεία».

Λόγια που, σύμφωνα με τις σημερινές εξελίξεις, φαντάζουν το λιγότερο περίεργα, εάν όχι ύποπτα. Γιατί η MIG δεν δεχόταν να πουλήσει ούτε μία μετοχή σε έναν Ελληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης, αλλά δέχτηκε να πουλήσει όλες τις μετοχές της στο fund CVC Capital Partners. Γιατί αποκλείστηκε από τη διαδικασία η Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε., από τη στιγμή μάλιστα που είναι ήδη μέτοχος στο Υγεία, με ποσοστό 5,18%; Γιατί δεν έγινε ένας ανοιχτός διαγωνισμός, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον εξετάσουν τα στοιχεία του Υγεία, ακριβώς όπως είχε τη δυνατότητα να κάνει η CVC Capital Partners, να κάνουν τις προσφορές τους προκειμένου να επιλεχθεί η πιο συμφέρουσα;

Η MIG ανήκει κατά 31,2% στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή σε μια ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα. Πώς είμαστε σίγουροι ότι επιλέχθηκε η καλύτερη προσφορά που μπορούσε να βρεθεί στην αγορά, από τη στιγμή που δόθηκε πρόσβαση στα στοιχεία του Υγεία μόνον σε έναν ενδιαφερόμενο; Ολα τα παραπάνω μόνο τα στελέχη της MIG, που χειρίστηκαν την υπόθεση, μπορούν να τα γνωρίζουν. Η Τράπεζα Πειραιώς υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει καμία ανάμειξη στις αποφάσεις της εταιρίας MIG», καθώς «είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και έχει δική της διοίκηση». Θα πρέπει όμως η τράπεζα να κοιτάξει προσεκτικά την υπόθεση πριν οριστικοποιήσει οποιαδήποτε συμφωνία. Θα πρέπει ακόμη να κοιτάξει την αλληλογραφία που είχε η διοίκηση Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε. με τη MIG... από την οποία μπορεί κανείς να υποθέσει ότι τα στελέχη της τελευταίας προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τη Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε. για να κερδίσουν χρόνο.

Ποιο είναι το επενδυτικό κεφάλαιο και τι έχει κάνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Πολλά έχουν γραφτεί για το μεγάλο αυτό fund. Εχει γραφτεί, για παράδειγμα, ότι διαχειρίζεται 80 δισ. ευρώ και κεφάλαια για λογαριασμό περισσοτέρων από 300 θεσμικών και μη επενδυτών αλλά και ότι έχει κάνει σπουδαίες επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία. Ναι, αλλά με ποιον ακριβώς τρόπο επενδύει; Ας δούμε το παράδειγμα της Ισπανίας.

■ Το fund CVC Capital Partners μπαίνει στην ισπανική αγορά το 1998, όταν εξαγοράζει την Recotas, η οποία μετανομάζεται σε IDC και είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια τεσσάρων νοσοκομείων.
■ Το 2005 η IDC πωλείται στη σουηδική εταιρία Capio AB προς 331.000.000 ευρώ και η CVC αποχωρεί από τη χώρα.
■ Το 2011 επανέρχεται και παίρνει πίσω από την Capio το 80% της IDC, αντί 0,9 δισ. ευρώ.
■ Το 2014 η IDC, χρηματοδοτούμενη από τη CVC, αγοράζει το 61% της νοσοκομειακής αλυσίδας Grupo Hospitalitario Quiron αντί 1,5 δισ. ευρώ. Οι δύο εταιρίες συγχωνεύονται και δημιουργείται η Quironsalud, στην οποία η CVC διατηρεί τον έλεγχο με μερίδιο 58% και η Victor Madera to 42%.
■ Στη διάρκεια της περιόδου 2015-2016 η Quironsalud πραγματοποιεί μια σειρά εξαγορών, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετά νοσοκομεία.
■ Τον Φεβρουάριο του 2017 η CVC βγαίνει και πάλι από την ισπανική αγορά καθώς η Quironsalud πωλείται στη Helios Kliniken, η οποία διαχειρίζεται νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρικά ινστιτούτα στη Γερμανία, αντί 5,8 δισ. Από αυτά, 3,4 δισ. αντιστοιχούν στη CVC.

Εν ολίγοις, τη δεύτερη φορά η CVC παραμένει μόλις για έξι χρόνια στην Ισπανία. Μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις προσπαθεί και τελικά καταφέρνει να μεγιστοποιήσει το κέρδος της πουλώντας ό,τι αγόρασε.

Σε ποιες αλλαγές και περικοπές μεταφράστηκαν αυτές οι συγχωνεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το υψηλότερο κέρδος, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εκείνο που μπορεί να καταλάβει ακόμη και ο πιο αδαής, πάντως, είναι ότι σε καμία περίπτωση στόχος της CVC δεν είναι να επενδύει με τη
ματιά στο μέλλον, στον χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης. Και σίγουρα με τον ίδιο τρόπο θα δράσει και στη χώρα μας...

Keywords
Τυχαία Θέματα