Πού υστερεί η ελληνική εκπαίδευση

Πού υστερεί η ελληνική εκπαίδευση11.07.2018Παιδεία

Τα Ελληνόπουλα κάθονται στα θρανία συνολικά 6.885 ώρες, όταν στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 9.000 - 10.000 ώρες

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Μπορεί στην επιστήμη των μαθηματικών οι αριθμοί να λένε πάντα την αλήθεια, ωστόσο, όταν πρέπει τα αριθμητικά δεδομένα να συσχετιστούν και με ποιοτικούς δείκτες, η ερμηνεία είναι δύσκολη. Κάπως έτσι θα πρέπει να σταθμιστούν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Ευρυδίκη» για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση στη γηραιά ήπειρο.

Στην Ελλάδα,

σχεδόν αξιωματικά, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι οι μαθητές μας είναι «οι πιο σκληρά εργαζόμενοι». Αυτή ανατρέπεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλές χώρες με δεκαετή ή και περισσότερα χρόνια υποχρεωτικής φοίτησης κρατούν τους μαθητές περισσότερες ώρες στις αίθουσες διδασκαλίας.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι ώρες διδασκαλίας είναι λιγότερες από 7.600 σε οκτάχρονη ή εννεάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Στην Ελλάδα οι μαθητές κάθονται στα θρανία 6.885 ώρες. Συγκριτικά:
Δανία: 10ετής φοίτηση - 10.960 ώρες,
Ολλανδία: 11ετής φοίτηση - 10.340 ώρες,
Ιταλία: 10ετής φοίτηση - 9.207 ώρες,
Ιρλανδία: 10ετής φοίτηση - 9.156 ώρες,
Γαλλία: 10ετής φοίτηση - 9.140 ώρες,
Ισπανία: 10ετής φοίτηση - 8.968 ώρες.
Βέβαια, τα στοιχεία αφορούν το σχολικό έτος 2015-2016. Επίσης, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η καθιέρωση στην Ελλάδα από το νέο σχολικό έτος της πλήρους ενιαίας 14χρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Στο δημοτικό

Στην πρωτοβάθμια εξάχρονη εκπαίδευση στην Ελλάδα οι διδασκόμενες ώρες ανά έτος είναι 752, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στις 661 ώρες σε έξι τάξεις.

Αντίθετα, σε χώρες όπως το Βέλγιο οι ώρες σε έξι χρόνια είναι 822. Στη Δανία σε επτά χρόνια διδάσκονται 1.051 ώρες ανά έτος, ενώ και στις Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία οι ώρες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι περισσότερες συγκριτικά με την Ελλάδα.

Η χώρα μας δαπανά περισσότερο χρόνο για τη Γλώσσα (ανάγνωση, ορθογραφία και Λογοτεχνία), τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες. Για τη Γλώσσα στην Ελλάδα διατίθενται 1.204 ώρες στο δημοτικό και 600 στο γυμνάσιο. Τα Μαθηματικά έχουν συγκριτικά χαμηλό χρόνο στην Ελλάδα, με ποσοστό 14% στο δημοτικό, την ώρα που ο γενικός μέσος όρος κυμαίνεται στο 18%. Στο δημοτικό είναι 652 ώρες και στο γυμνάσιο 288 ώρες.

Πολύ υψηλό είναι συγκριτικά το ποσοστό ωρών διδασκαλίας για τις Φυσικές Επιστήμες, όπου η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις, με ποσοστό δαπανούμενου χρόνου 12% και σε απόλυτους αριθμούς 552 ώρες στο δημοτικό και 312 στο γυμνάσιο.

Πανελλαδικές: Οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα

Στη θέση τους μπαίνουν και τα τελευταία στοιχεία για το μηχανογραφικό δελτίο, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ειδικών μαθημάτων.
Χιλιάδες υποψήφιοι περίμεναν με αγωνία την έκδοση των στοιχείων, καθώς για ορισμένες σχολές (αρχιτεκτονικές, μουσικά τμήματα, ξένων φιλολογιών, τμήματα διεθνών σχέσεων και δημοσιογραφίας) είναι υποχρεωτική η εξέταση σε ένα ή και περισσότερα ειδικά μαθήματα.
Οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους έως τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα