Προχωρά η ναυπήγηση της πρώτης Belharra!

Αυτοψία της δημοκρατίας στα ναυπηγεία της Naval Group όπου κατασκευάζεται η γαλλική φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό

Ρεπορτάζ Περικλής Ζορζοβίλης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI-HN για το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Στο πλαίσιο παγκόσμιας δημοσιογραφικής αποστολής στα ναυπηγεία της αναδόχου Naval Group στο Λοριάν, στη Βρετάνη, στη βορειοδυτική Γαλλία,

στην οποία συμμετείχε και η «δημοκρατία», διαπιστώθηκε η εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών Belharra για τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν τοποθετήσει παραγγελίες η Γαλλία (πέντε φρεγάτες) και η Ελλάδα (τρεις φρεγάτες).

Σε καλυμμένη, για προστασία από τις εξαιρετικά ευμετάβλητες, ακόμη και εντός του ιδίου εικοσιτετράωρου, καιρικές συνθήκες της Βρετάνης και για τη δημιουργία όσον το δυνατόν σταθερότερου περιβάλλοντος, μόνιμη δεξαμενή των ναυπηγείων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι τομείς της προοριζόμενης για το ναυτικό της Γαλλίας πρώτης φρεγάτας τύπου FDI είχαν ήδη συνενωθεί (με συγκόλληση) και γίνονταν εργασίες στο εσωτερικό του πλοίου.

Εργασίες

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη μεθοδολογία κατασκευής που έχει υιοθετηθεί από τη Naval Group σε αυτή τη φάση ο εξοπλισμός του πλοίου (η πληθώρα κύριων και δευτερευόντων συστημάτων, υποσυστημάτων, συγκροτημάτων, εξαρτημάτων και συσκευών) ανέρχεται στο 80% του προβλεπομένου. Σε κάθε τομέα που μεταφέρεται στη μόνιμη δεξαμενή και τοποθετείται στην προβλεπόμενη θέση του ώστε στη συνέχεια όλοι μαζί να συνενωθούν προκειμένου να σχηματίσουν το σκάφος και την υπερκατασκευή του έχουν ήδη εγκατασταθεί οι σωληνώσεις, οι καλωδιώσεις και σε πολύ μεγάλο βαθμό ο προβλεπόμενος εξοπλισμός.

Η μεθοδολογία αυτή έχει επιλεγεί γιατί είναι ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα η εγκατάσταση σωληνώσεων, καλωδιώσεων και εξοπλισμού στους τομείς οι οποίοι επιτρέπουν πολλαπλάσιες δυνατότητες πρόσβασης σε όλους τους εσωτερικούς τους χώρους.

Η εν λόγω φρεγάτα, που σε υπηρεσία θα λάβει τον αριθμό σειράς D660 και την ονομασία «Amiral Ronarch», πρόκειται να καθελκυστεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2022 και πιθανότατα η καθέλκυσή της, που αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην υλοποίηση του προγράμματος, θα συμπέσει χρονικά με την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ώστε να αποτελέσει υψηλού συμβολισμού τιμητική χειρονομία για την ελληνική εθνική εορτή. Προγραμματίζεται δε να ενταχθεί σε υπηρεσία με το γαλλικό ναυτικό την άνοιξη του 2024, αφού προηγουμένως υποβληθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εργοστασιακών δοκιμών εν όρμω και εν πλω και, φυσικά, ολοκληρώσει επιτυχώς τις δοκιμές αποδοχής.

Στην ίδια μόνιμη δεξαμενή έχουν ήδη μεταφερθεί και οι πρώτοι τομείς της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI-HN, το πρόγραμμα κατασκευής της οποίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό το βλέμμα του Ναυτικού Κλιμακίου Γαλλίας του Πολεμικού Ναυτικού, που συστάθηκε με σκοπό την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος και ειδικότερα της προόδου της ναυπήγησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση χρονοδιαγράμματα, αλλά και της πλήρους συμμόρφωσης του αναδόχου με τα αναφερόμενα στη σύμβαση τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις του εξοπλισμού που πρόκειται να εγκατασταθεί στο πλοίο.

Σε άλλα τμήματα του ναυπηγείου συνεχίζεται η κατασκευή τομέων και ο εξοπλισμός, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθούν στην προαναφερθείσα μόνιμη δεξαμενή, όπου τελικά θα γίνει η συνένωσή τους.

Το δεύτερο πλοίο

Μάλιστα, ήδη έχει αρχίσει η έναρξη κατασκευής τμημάτων των τομέων της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας FDI-HN (η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος έλαβε χώρα στο Λοριάν στις 13 Ιουλίου 2022), που στη συνέχεια με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα συνενωθούν σε τομείς, θα εξοπλιστούν και τελικά θα μεταφερθούν στη μόνιμη δεξαμενή για συνένωση.

Η συνένωση των τομέων γίνεται με ηλεκτροσυγκόλληση, που ξεκινάει από το κάτω κεντρικό τμήμα των τομέων ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές μέχρι το ανώτατο σημείο τους.

Η διαδικασία είναι απαιτητική, με πολύ μικρές ανοχές, και διαρκεί περίπου ένα 24ωρο ώστε να διασφαλιστεί ότι η συγκόλληση (συνένωση) δύο τομέων σε όλο το μήκος της λαμβάνει χώρα περίπου με τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα