Πρόκληση του «Ουράνιου Τόξου»: Ζητά να διδάσκονται «μακεδονικά» στο ΠΑ.ΜΑΚ.

Πρόκληση του «Ουράνιου Τόξου»: Ζητά να διδάσκονται «μακεδονικά» στο ΠΑ.ΜΑΚ.13.03.2019Πρόσωπα

Η απάντηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Επιστολή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) έστειλε το γνωστό «Ουράνιο Τόξο», το οποίο υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τους δίγλωσσους Σλαβομακεδόνες στην ελληνική επικράτεια, ζητώντας να διδάσκεται στο πανεπιστήμιο η «μακεδονική» γλώσσα.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. Στέλιος Κατρανίδης (φωτό), μιλώντας στη «δημοκρατία», τόνισε ότι δεν θα απαντήσει καν στην επιστολή που έστειλε το «Ουράνιο Τόξο»,

χαρακτηρίζοντας την πράξη του αντιδεοντολογική, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών είναι δικαίωμα εκάστοτε πανεπιστημίου.

Την επιστολή του το «Ουράνιο Τόξο» την έστειλε στον πρύτανη του ΠΑ.ΜΑΚ., αλλά και στον πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Χάρη Παπαπανάγο, τονίζοντας ότι «με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της, καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα, που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας».

«Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και σε όλους όσοι ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα ως μητρική ή ως δεύτερη γλώσσα, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να τη σπουδάσουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Παράλληλα, θα δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η δέσμευσή σας για ένα τμήμα εξωστρεφές, που θα αλληλεπιδρά με την κοινωνία και θα ενισχύει την επιστημονική έρευνα με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς αποκλεισμούς, είναι ουσιαστική και όχι ένα απλό σχήμα λόγου» αναφέρει το «Ουράνιο Τόξο».

«Δεν θα τους απαντήσουμε - είναι αντιδεοντολογική. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις ακαδημαϊκές προτεραιότητες, και όχι τα αιτήματα. Είναι δικαίωμά μας η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Πρώτη φορά έχει συμβεί αυτό, να στέλνει αίτημα ένας κομματικός σχηματισμός. Είναι αντιδεοντολογικό το αίτημα» ξεκαθάρισε ο κ. Κατρανίδης.

Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα