Πρόταση Αναστασιάδη για εκ περιτροπής πρωθυπουργό σε ομοσπονδιακή Κύπρο

Πρόταση Αναστασιάδη για εκ περιτροπής πρωθυπουργό σε ομοσπονδιακή Κύπρο08.04.2019Πρόσωπα

Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με εκ περιτροπής πρωθυπουργό και μόνιμο Ελληνοκύπριο Πρόεδρο...

...παράλληλα με αποκέντρωση εξουσιών στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους, εισηγήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χολ Λουτ. Κατά τη διάρκεια

της δίωρης συνάντησής τους στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «ανέπτυξε νέες ιδέες εντός του πλαισίου Γκουτέρες» δήλωσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπίας Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυρία Λουτ στην τέταρτη κατά σειρά συνάντησή τους μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο ο Κύπριος Πρόεδρος εμφανίστηκε έτοιμος για την επανέναρξη του διαλόγου με μια κοινή συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ακιντζί, παρουσία και της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών.

Η συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ γίνεται λίγο πριν από τις 15 Απριλίου, όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, «η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, οι οποίοι να μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναν πραγματικά δημιουργικό διάλογο», πρόσθεσε όμως ότι η βιώσιμη λύση προϋποθέτει ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει.

Πολιτική ισότητα

Στο θέμα της πολιτικής ισότητας ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε προς την κυρία Λουτ ότι αποδέχεται την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση και τη θετική ψήφο, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη «δεν υπάρχει η πρόθεση ούτε θέλουμε κάποια ρύθμιση η οποία να επιτρέπει στη μια κοινότητα να παίρνει αποφάσεις που να είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα της άλλης κοινότητας». Αναφορικά με τον τρόπο που θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά το ζήτημα της ισότητας η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αρνητική στάση, καθώς «δεν στηρίζεται καθόλου ούτε στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ’91 ούτε στις συζητήσεις που έγιναν έκτοτε ούτε στο Σχέδιο Ανάν ούτε στις συναντιλήψεις Χριστόφια - Ταλάτ ούτε στις διαπραγματεύσεις που κάναμε τα πέντε τελευταία χρόνια».

Στο μεταξύ συμπληρώθηκαν χθες 15 χρόνια από το περήφανο διάγγελμα του αείμνηστου Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, με το οποίο είχε καλέσει σε ένα «ηχηρό όχι» στο Σχέδιο Ανάν. «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω “κοινότητα” χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Εναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είχε πει ο Τάσσος Παπαδόπουλος με δάκρυα στα μάτια. Αψηφώντας τον διεθνή αντίκτυπο ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου αρνήθηκε να υποκύψει στις απειλές κατά της πατρίδας του. Ο λαός στο δημοψήφισμα του 2004 και η Ιστορία τον δικαίωσαν...

Keywords
Τυχαία Θέματα