Πρόταση για Σχολή Ελαίας και Ελαιολάδου

Πρόταση για Σχολή Ελαίας και Ελαιολάδου07.11.2017Πρόσωπα

Απουσία στοιχειώδους εκπαίδευσης παρά την 3η θέση στην παγκόσμια παραγωγή

Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς (φωτό), εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το παρόν και το μέλλον του «πράσινου χρυσού». Παράλληλα προτείνει παρεμβάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από την Πολιτεία.

Ο

κ. Φραντζολάς συστήνει τη δημιουργία σχολής Ελαίας και Ελαιολάδου και τη δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Ελαιολάδου για τη μελέτη των ελληνικών ποικιλιών, αφού, όπως λέει, «η απουσία οποιασδήποτε, έστω στοιχειώδους εκπαίδευσης, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, σχετιζόμενες με την παραγωγή ελαιολάδου, παρά την 3η θέση που κατέχουμε στην παγκόσμια παραγωγή του, συνιστά πλέον ενσυνείδητη εγκληματική αμέλεια, η οποία βαρύνει τους χειριζόμενους τις τύχες του ελληνικού ελαιολάδου τα τελευταία 30 χρόνια».

Ο ίδιος θεωρεί αναγκαία την αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην εσωτερική αγορά, με έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η οποία έχει μειωθεί από το 1980 κατά 50%, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση κατανάλωσης των (αποδεδειγμένα) ανθυγιεινών σπορελαίων, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών και στο κόστος της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα καταρρίπτει τον μύθο ότι το 80% του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου ανήκει στην ανώτερη κατηγορία εξαιρετικό παρθένο. «Η πραγματικότητα είναι ότι το ποσοστό αυτό -βάσει επίσημων στοιχείων- κυμαίνεται περί το 55%, ενώ μετά από ένα εξάμηνο, σαν εξαιρετικό παρθένο μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο το 25% περίπου, λόγω οργανοληπτικών αλλοιώσεων που επέρχονται από τις μη κατάλληλες συνθήκες συντήρησής του» σημειώνει.

Τέλος, χαρακτηρίζει καταστροφική τυχόν στροφή πολιτικής προς χαμηλές «ανταγωνιστικές» τιμές και όχι προς τα ποιοτικά ελαιόλαδα, τα οποία πρέπει να συνδεθούν με τα μοναδικά τοπικά διατροφικά ή ιστορικά δεδομένα μας (π.χ. κρητική διατροφή).

Keywords
Τυχαία Θέματα