«Πρωταθλητές Ευρώπης» στο χρέος...που δεν είναι βιώσιμο, λέει ο Ντε Γκίντος

«Πρωταθλητές Ευρώπης» στο χρέος...που δεν είναι βιώσιμο, λέει ο Ντε Γκίντος 25.01.2018Πρόσωπα

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στο χρέος παραμένει η Ελλάδα, παρά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής!

Το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το δημόσιο χρέος

της Ελλάδας ανήλθε στο 177,4% του ΑΕΠ και ακολούθησαν η Ιταλία με 134,1% του ΑΕΠ και η Πορτογαλία με 130,8%, ενώ το χαμηλότερο χρέος είχαν η Εσθονία με 8,9%, το Λουξεμβούργο με 23,4% και η Βουλγαρία με 25,6%.

Η μεγαλύτερη αύξηση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (+1,3%) και στο Βέλγιο (+0,9%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Τσεχία (-4,3%) και στην Κύπρο (-2,9%).

Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, η μεγαλύτερη αύξηση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σημειώθηκε στην Ιταλία (+2%), στο Λουξεμβούργο (+1,7%) και στη Γαλλία (+1%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Κύπρο (-7,4%), στην Ολλανδία (-4,5%), στη Μάλτα (-4,4%) και στη Γερμανία (-4,1%). Στην ευρωζώνη στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017 ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 88,1%, έναντι 89,0% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2017. Στην Ε.Ε. των 28 το χρέος μειώθηκε από 83,3% σε 82,5%. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε, επίσης, τόσο στην ευρωζώνη (από 89,7% σε 88,1%) όσο και στην Ε.Ε. των 28 (από 82,9% σε 82,5%).

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος (φωτό) σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg.

«Εχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τα διάφορα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για τη μείωση του βάρους του χρέους στην ελληνική οικονομία. Ενα από τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, στα οποία τα επιτόκια, ακόμη και το κεφάλαιο, συνδέονται με την εξέλιξη του ΑΕΠ». Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, ο Ντε Γκίντος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια συμφωνία για το ζήτημα θα έχει επιτευχθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε συνέντευξή του στο RTL ο κ. Χούκστρα επισήμανε πάντως ότι δικαιωματικά υπάρχει λόγος για αισιοδοξία, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα