Προθεσμία για εξηγήσεις έλαβε ο πατήρ Αντώνιος

Στις 3 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δώσει απαντήσεις μαζί με 3 εργαζομένους της Κιβωτού

Προθεσμία για τις 3 Φεβρουαρίου ζήτησε και έλαβε μέσω των συνηγόρων του ο πατέρας Αντώνιος προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία και να συντάξει τις έγγραφες εξηγήσεις για τα δύο αδικήματα που του αποδίδονται.

Την ίδια ημέρα θα δώσουν εξηγήσεις και ακόμη τρεις εργαζόμενοι δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», οι οποίοι έλαβαν νέες προθεσμίες τις προηγούμενες ημέρες. Οι υπόλοιποι τέσσερις εργαζόμενοι θα εμφανιστούν ως ύποπτοι ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών στις 27 Ιανουαρίου.

Ο πατέρας Αντώνιος

έχει κληθεί ως ύποπτος για δύο αδικήματα, καθώς οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσιχλή, του ζητούν ανωμοτί εξηγήσεις για τα αδικήματα κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες, αφού προέκυψαν καταθέσεις που τον τοποθετούν μπροστά σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης ανηλίκων εντός της δομής, αλλά και καταθέσεις που έκαναν λόγο για δική του εντολή προκειμένου να σωφρονιστούν τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Οι υπόλοιποι επτά εργαζόμενοι της δομής, εκ των οποίων τα πρωτοπαλίκαρα του πατέρα Αντωνίου, ο Πασχάλης Σ. και ο Αναστάσης, κατηγορούνται για σωματική κακοποίηση, ενώ ένα πρόσωπο εξ αυτών καλείται ως ύποπτο για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, καθώς φέρεται ότι δεν μετέφερε φιλοξενούμενο της δομής σε νοσοκομείο ως όφειλε εκ της θέσεώς του.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας βρίσκεται το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης της «Κιβωτού του Κόσμου», με τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, να μελετά εδώ και αρκετές ημέρες το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα.

Στα συμπεράσματα της έρευνας που διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης σοβαρών κακουργηματικών πράξεων για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και τουλάχιστον δύο συνεργάτες.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τον έλεγχο των κλιμακίων της Αρχής σε λογαριασμούς και ακίνητα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της υπεξαίρεσης και της απιστίας.

Ειδικότερα, φέρεται ότι έχει εντοπιστεί ακίνητο το οποίο αγόρασαν ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, αξίας 100.000 ευρώ, με μετρητά. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρήματα δεν φαίνεται ότι «φεύγουν» από προσωπικό λογαριασμό του ζευγαριού, ενώ ο φόρος μεταβίβασης πληρώνεται απευθείας από λογαριασμό της οργάνωσης.

Από τον έλεγχο των κλιμακίων της Αρχής προέκυψε επίσης ότι ένα πρόσωπο από τη δομή της Αθήνας εμφανίζεται να παίρνει μισθό 55.000 κατ’ έτος, αλλά στη συνέχεια επιστρέφει τα μισά χρήματα στην οργάνωση, κίνηση που κρίθηκε ύποπτη από τους ελεγκτές και χρήζει περαιτέρω ελέγχου.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών 10 μεγάλες δαπάνες της τελευταίας πενταετίας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά δέκα μεγάλες δαπάνες της τελευταίας πενταετίας, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, της «Κιβωτού του Κόσμου» για προμήθειες και εργασίες σε διάφορες δομές έχουν μπει στο ερευνητικό στόχαστρο των αξιωματικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Αντικείμενο της έρευνας είναι η διαπίστωση αν αυτές οι προμήθειες ή οι εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί ή ήταν εικονικές για να δικαιολογηθούν χρήματα που αποσπούσαν άγνωστοι, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, να ξεπλυθούν χρηματικά ποσά που προέρχονταν από υπεξαίρεση, απιστία και φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτικές Αρχές, κατά τη διάρκεια των ερευνών στα κεντρικά της ΜΚΟ στον Κολωνό, έχουν συλλέξει μεγάλο όγκο παραστατικών για δαπάνες της οργάνωσης που αφορούν προμήθειες υλικών ή εργασίες στις δομές. Σε πρώτο στάδιο της έρευνας οι αστυνομικοί έχουν αντιπαραβάλει τα φορολογικά στοιχεία με τα παραστατικά, ενώ εξετάζουν αν αυτές οι προμήθειες και οι εργασίες έχουν γίνει.

Σε κάποιες από αυτές τις μεγάλες δαπάνες υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι κάποιες προμήθειες και εργασίες είτε δεν έχουν γίνει είτε είναι ημιτελείς. Στο μεταξύ αναμένουν στοιχεία παραστατικών από τις ίδιες προμήθειες και τις εργασίες από τους προμηθευτές και τα συνεργεία εργασιών που είχαν αναλάβει την περάτωσή τους, προκειμένου να συγκριθούν τα χρηματικά ποσά με τα παραστατικά που έχουν συλλεγεί από τις δομές της ΜΚΟ.

Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται παράλληλη έρευνα στα παραστατικά των μεγάλων χορηγιών της δομής, προκειμένου και σε αυτήν την περίπτωση να διαπιστωθεί αν τυχόν κάποιες χορηγίες ήταν εικονικές προκειμένου «ευεργέτες» και «ευεργετημένοι» να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Τα αποτελέσματα των δύο παράλληλων ερευνών, όπως αναφέρουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα αναμένεται να διαβιβαστούν στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να κρίνουν αν στοιχειοθετούνται συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία μπορεί να ασκηθούν διώξεις, όπως επίσης να δώσουν παραγγελίες για περαιτέρω προανακριτικές ενέργειες.

Η παραγγελία του εισαγγελέα για νέα προκαταρκτική έρευνα προς τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας αφορούσε τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της απιστίας και της υπεξαίρεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δομές της ΜΚΟ σε Χίο και Καλαμάτα, στο πλαίσιο των ερευνών του περασμένου Νοεμβρίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν σκισμένα τιμολόγια και αποδείξεις, πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων, με τα αρμόδια στελέχη να εξετάζουν αν κάποιος προσπαθούσε να σβήσει ίχνη που αφορούσαν ενδεχόμενες ύποπτες συνδιαλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προθεσμία, Αντώνιος,prothesmia, antonios