Πρωτοπορεί το ΑΠΘ στην αποκατάσταση παράλυσης

Πρωτοπορεί το ΑΠΘ στην αποκατάσταση παράλυσης23.02.2018Υγεία

Εκπαιδεύει γιατρούς από την Ευρώπη στη μεταφορά τένοντα, για την επιστροφή της κίνησης στα άνω άκρα

Από την
Ντόνια Κανιτσάκη

Μοναδική λύση για τους ασθενείς όλων των ηλικιών που έχουν μορφή παράλυσης στο άνω άκρο αποτελεί η τενοντομετάθεση. Πρόκειται για τη μεταφορά ενός τένοντα από την αρχική του θέση σε μιαν άλλη, ώστε να υπάρξει κίνηση στο άκρο.

«Σε κάποιες

περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα τενοντομετάθεσης σε τετραπληγικούς, ώστε να μπορούν να κινούν τα άνω άκρα, κάτι το οποίο αλλάζει θεαματικά την καθημερινότητά τους» λέει στη «δημοκρατία» ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γκιβίσης.

Οπως εξηγεί ο κ. Γκιβίσης, οι τενοντομεταθέσεις αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι στη χειρουργική του άνω άκρου και είναι επεμβάσεις οι οποίες, εφόσον διενεργηθούν από έμπειρους χειρουργούς και με σωστό σχεδιασμό, μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα του χεριού. Οπως τονίζει, η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στα κάτω άκρα. «Πρόκειται για μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο, με μεγάλο πεδίο έρευνας» καταλήγει ο καθηγητής.

Σήμερα ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το «4ο Διεθνές Σεμινάριο τενοντομεταθέσεων άνω άκρου σε νωπά πτωματικά παρασκευάσματα». Τριάντα έξι γιατροί από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Τουρκία και τη Ρουμανία ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, για να εκπαιδευτούν. Το Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων του ΑΠΘ άρχισε το 2015, με πρωτοβουλία του κ. Γκιβίση. Είναι μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα