Ρεζίλι των... κουνουπιών

Ρεζίλι των... κουνουπιών25.08.2018Υγεία

Δυσφήμηση για την Ελλάδα αποτελεί η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την έξαρση του ιού του Δυτ. Νείλου

Μαύρη» διαφήμιση για τη χώρα μας αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε έχουν σκοπό

να ταξιδέψουν σε αυτή, για την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ κάνει αναφορά στα κρούσματα αλλά και στους θανάτους που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, αν και η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει τους έξι θανάτους από τον ιό αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι ανέβασαν συνολικά τον αριθμό των νεκρών σε 11.

Η ανακοίνωση παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με τον ιό, όπως ότι προκαλείται από τα κουνούπια, ότι βρίσκεται σε έξαρση από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο, καθώς για τα συμπτώματα και τη θεραπεία. «Ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος (80%) των ατόμων που προσβάλλονται δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Το υπόλοιπο 20% εμφανίζει συμπτώματα ήπιας γρίπης και λιγότερο από το 1% επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Αυτές οι επιπλοκές σχεδόν πάντα εμφανίζονται σε άτομα άνω των 70 ετών ή σε όσους πάσχουν από ανοσοκαταστολή».

Στο τέλος της ανακοίνωσης τονίζεται ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού. Παράλληλα η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, όπως να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να φορούν μακριά ρούχα και να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης για νεότερες εξελίξεις σχετικά με τον ιό.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά 107 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν από την αρχή της φετινής περιόδου από τον ιό του Δυτικού Νείλου ως τις 22 Αυγούστου, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 30 νέα περιστατικά.

Η μέση ηλικία των ασθενών που εκδήλωσαν την ασθένεια είναι τα 71 έτη (εύρος ηλικιών από 11 έως 94 ετών). Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε χθες ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Πώς θα «θωρακιστούν» τα σπίτια από τον κίνδυνο

Οι ειδικοί άλλη μία φορά τονίζουν στους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να εφαρμόζουν πιστά τα ατομικά μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, συνιστούν να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά στα ρούχα και στο δέρμα, να μην ποτίζουν νυχτερινές ώρες, να φροντίζουν να μην υπάρχει στάσιμο νερό στα πιατάκια από γλάστρες και βάζα, να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες και κίτρινες λάμπες, ενώ καλό είναι να διατηρούν το γκαζόν κουρεμένο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, επίσης, στους δήμους και στις νομαρχίες να συνεχίσουν να πραγματοποιούν ψεκασμούς σε ρέματα, ποτάμια και περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν σχετίζονται με τον χώρο εργασίας, εντούτοις υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, όπως είναι: εργαζόμενοι στη γεωργία, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος κουνουπιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα. Βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Τι είπαν Δούρου και Πάιατ

Μετά την έκδοση από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ταξιδιωτικής οδηγίας για τα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και συζήτησαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επιδεικνύει έντονη κινητικότητα, με συνεχείς συναντήσεις με κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυρία Δούρου, μίλησε για τη σπουδαιότητα «να οικοδομήσουμε ένα σύστημα ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον» και για τη συνεργασία που έχει αναπτύξει η πολιτεία της Καλιφόρνιας με την ελληνοαμερικανική διασπορά, «ώστε να καταστήσουμε διαθέσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Αμερικής και των ελληνικών Αρχών».

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε την αναφορά του Αμερικανού πρεσβευτή στο παράδειγμα της Καλιφόρνιας, τόνισε την ανάγκη «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουμε μπροστά μας λόγω κλιματικής αλλαγής να αντιμετωπιστούν με πολύ διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι σήμερα» και εξήρε την προσφορά του Ελληνισμού της Διασποράς για τις πληγείσες περιοχές στην ανατολική Αττική.

Keywords
Τυχαία Θέματα