«Στα κάγκελα» η Λευκωσία για Ακούγιου

«Στα κάγκελα» η Λευκωσία για Ακούγιου06.04.2018Παρασκήνιο

Προανήγγειλε σειρά διαμαρτυριών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού σε σεισμογενές σημείο απέναντι στην Κύπρο

Σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα, σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και κατά παράβαση συνθηκών που αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

Η έναρξη των εργασιών, που έγινε από κοινού με τη Ρωσία

(τα εγκαίνια έκαναν με τηλεδιάσκεψη Ερντογάν και Πούτιν), προκαλούν έντονη ανησυχία στην Κύπρο, καθώς οι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα λειτουργούν σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της Κύπρου, αλλά και στην Ελλάδα.

Διαβήματα

Με δηλώσεις που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου προανήγγειλε παραστάσεις και διαβήματα διαμαρτυρίας προς πάσα κατεύθυνση αναφορικά με την κατασκευή και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας «δημιουργεί ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις ως προς την ασφάλεια. Διότι ένας τέτοιος σταθμός σε αυτό το σημείο επηρεάζει τη χώρα μας πολύ περισσότερο από το μεγαλύτερο μέρος της ίδιας της τουρκικής επικράτειας». Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η χώρα την οποία το ζήτημα αυτό αφορά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αφού η εγκατάσταση θα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις βόρειες ακτές της, και τόνισε: «Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη τις σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πολλές πλευρές, ούτε την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για να τερματίσει τα σχέδια κατασκευής, αφού πρόκειται για μια σεισμολογικά ευαίσθητη περιοχή. Οπως δεν έλαβε υπόψη και την έκκληση για να υιοθετήσει τη Συνθήκη του Espoo για τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Τουρκία αγνόησε την υπόδειξη της Εκθεσης Προόδου του περασμένου Ιουλίου, προκειμένου τουλάχιστον να διαβουλευτεί με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και κατέληξε: «Με τέτοιες ενέργειες, η Τουρκία δημιουργεί, με ακόμα έναν τρόπο, συνθήκες αστάθειας και δυνητικούς κινδύνους, ενώ δείχνει να αγνοεί υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση της με την Ε.Ε., αλλά και από την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας».

Δημοσκοπικό «χαστούκι» για τις βλέψεις του «σουλτάνου»

Οριακά θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν, αν αυτές γίνονταν σήμερα και είχε απέναντι είτε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είτε τη Μεράλ Ακσενέρ.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε και εξηγεί σε έναν βαθμό το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στα «κάγκελα», απειλεί και εκβιάζει την Ελλάδα προβάλλοντας τα αναθεωρητικά του σχέδια.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet», το 30% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε τον Ερντογάν σε περίπτωση που οι εκλογές διεξάγονταν αυτή την Κυριακή, ενώ πεποίθηση είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος δύσκολα θα μπορούσε να διασφαλίσει τη νίκη του στον δεύτερο γύρο και, βεβαίως, την επανεκλογή του στο αξίωμα που κατέχει σήμερα. Στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν απέναντι στον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο η πρόθεση ψήφου θα διαμορφωνόταν ως εξής: Ερντογάν 43,9%, Κιλιτσντάρογλου 40,5%, αναποφάσιστοι 7,6% και αποχή 8,0%. Ακόμη πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για τον Τούρκο πρόεδρο, αν είχε απέναντί του τη Μεράλ Ακσενέρ, η οποία, όπως λέγεται, στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Σε μια τέτοια αναμέτρηση το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου είναι: Για τον Ερντογάν 41,9%, για την Ακσενέρ 41,1%, 11,1% οι αναποφάσιστοι και 5,9% η αποχή. Τουρκικά MME εκτιμούν πάντως ότι είναι πιθανότερο απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν να βρεθεί ο ηγέτης του CHP.

Keywords
Τυχαία Θέματα