«Η πιο ευφυής παραγωγή της όπερας»

«Η πιο ευφυής παραγωγή της όπερας»05.04.2018Τέχνες

Η μαέστρος Ζωή Τσόκανου μιλά για το πρωτοποριακό ανέβασμα του «Μαγικού Αυλού» (του Μότσαρτ) στη Λυρική Σκηνή

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Μας μιλά με ενθουσιασμό όχι μόνο για τα νέα καθήκοντα της διευθύντριας, που έχει αναλάβει στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, αλλά και για την όπερα του «Μαγικού Αυλού» του Μότσαρτ, του οποίου τη μουσική διεύθυνση έχει από κοινού με

τον Γιώργο Μπαλατσινό. Η ταλαντούχα αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, με αφορμή το ανέβασμα της πολυταξιδεμένης παραγωγής της Κωμικής Οπερας του Βερολίνου (σε σκηνοθεσία Μπάρι Κόσκι και Σούζαν Αντράντε) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, εξηγεί στη «δημοκρατία» γιατί η συγκεκριμένη παράσταση γνωρίζει τρομερή επιτυχία όπου κι αν παρουσιάζεται, αλλά και μας αποκαλύπτει το όραμά της για το μουσικό σχήμα της συμπρωτεύουσας.

«Νομίζω ότι είναι η πιο ευφυής παραγωγή των τελευταίων χρόνων. Οχι μόνο του “Μαγικού Αυλού”, αλλά γενικά της όπερας» εξηγεί στη «δημοκρατία» η μαέστρος Ζωή Τσόκανου. «Είναι μια παράσταση που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πάταγο στην Ευρώπη από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2012. Είναι μια παράσταση-υπερβολή. Ξέρετε, το πρόβλημα στον “Μαγικό Αυλό” εντοπίζεται στο σημείο όπου πρέπει να γίνει η μετάβαση από τη μουσική στον λόγο. Εκεί, δηλαδή, όπου σταματά η ευφυέστατη μουσική του και πρέπει οι τραγουδιστές να “μιλήσουν”. Αυτό είναι το “αγκάθι” της σκηνοθεσίας. Ο Μπάρι Κόσκι κατάφερε να το ξεπεράσει, παρουσιάζοντάς το ως μέρος μιας προβολής, όπου οι τραγουδιστές αλληλεπιδρούν με καρτούν επί σκηνής».

Σε αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης έγκειται και η μεγάλη επιτυχία της παραγωγής. Με τη συνδρομή των animation και αναφορές στον Μπάστερ Κίτον και τον Τέρι Γκίλιαμ, ο γνωστός Βρετανός σκηνοθέτης έχει στήσει μια εξαιρετική παράσταση, στην οποία ο θεατής νομίζει ότι κάθε εικόνα του είναι μια σκηνή από πίνακα ζωγραφικής.

«Ολα τα κείμενα παρουσιάζονται με τη μορφή παντομίμας και συνοδεία του πιάνο φόρτε, το οποίο παίζει αποσπάσματα από διάφορα έργα του Μότσαρτ» συνεχίζει η γνωστή μαέστρος. «Οι χαρακτήρες δίνονται με ιδιαίτερα γραφικό τρόπο. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίησή της σκηνοθεσία, διότι όλα συμβαίνουν σε έναν τοίχο προβολής. Οι τραγουδιστές είναι τοποθετημένοι ψηλά και δεμένοι, κάτι το οποίο προϋποθέτει ότι δεν πρέπει να έχουν υψοφοβία. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να υπάρχει απόλυτος συντονισμός. Η μοναδική δυσκολία που αντιμετωπίζω εγώ, ως μαέστρος, είναι χωροταξική, κι αυτό αφού η ορχήστρα είναι χαμηλά και οι τραγουδιστές στα ψηλά». Η μαέστρος, η οποία δηλώνει φαν του Μπετόβεν, υποστηρίζει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που διευθύνει την όπερα του «Μαγικού Αυλού» στην πλήρη μορφή της, γεγονός που αποτελεί για εκείνη μεγάλη πρόκληση.

Info: Οι παραστάσεις του «Μαγικού Αυλού» συνεχίζονται έως τις 29 Απριλίου. Ωρα έναρξης: 19.30. Για τις Κυριακές, η έναρξη έχει οριστεί στις 18.30.

Στο τιμόνι της Κρατικής Ορχήστρας

Η ταλαντούχα αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου, που έχει διαγράψει μεγάλη πορεία στο εξωτερικό, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει ένα εξαιρετικό δυναμικό στην ορχήστρα. Εχουμε πολύ ταλαντούχους μουσικούς στη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι που βρίσκομαι εκεί. Προχωράμε δυνατά. Εχουμε πολλές ιδέες. Εντάξει, χρειάζεται υπομονή αν θέλεις να κάνεις κάτι στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να περιμένεις πως θα γίνουν όλα αμέσως. Πάντως, έχουμε ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θέλουμε να ενισχύσουμε».

Παράλληλα με την καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας, η κυρία Τσόκανου συνεχίζει τη μουσική δραστηριότητά της και εκτός συνόρων. «Δεν έχω σταματήσει να συνεργάζομαι με διάφορες ορχήστρες του εξωτερικού. Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Θέλω να κάνω πράγματα που με βελτιώνουν, που διευρύνουν τους ορίζοντές μου και κυρίως με εξελίσσουν ως άνθρωπο» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα