Στήνεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Στήνεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου!11.04.2019Ρεπορτάζ

Σε δεκαπέντε ημέρες θα γίνει η «ενθρόνιση» του στρατηλάτη

Τη δική του περίοπτη θέση στο κέντρο της Αθήνας θα έχει σε λίγο καιρό ο Μέγας Αλέξανδρος, καθώς έπειτα από έναν μαραθώνιο χωροθέτησης που κράτησε δύο δεκαετίες, οι εργασίες για την τοποθέτηση αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη στη νησίδα που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Ολγας και Βασιλίσσης Αμαλίας βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας που αναπαριστά

τον Μέγα Αλέξανδρο σχεδόν έφηβο να ιππεύει τον περίφημο Βουκεφάλα, χωρίς να κρατά όπλα, έχει ύψος 3,45 μέτρα και βάρος 1.200 κιλά. Πριν από λίγες ημέρες στήθηκε στο σημείο η μαύρη βάση με την επιγραφή «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το επιβλητικό άγαλμα και, όπως ανέφεραν πηγές του Δήμου Αθηναίων στη «δημοκρατία», οι εργασίες εγκατάστασης θα ολοκληρωθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο.



Σημειώνεται πως το αριστούργημα του διακεκριμένου γλύπτη Γιάννη Παππά, που αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 1993 και εν συνεχεία δωρίστηκε στον δήμο Αθηναίων, αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα μουσειακό έκθεμα στο εργαστήρι του εκλιπόντος από το 2005 δημιουργού του, στου Ζωγράφου, καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος στην πρωτεύουσα για να τοποθετηθεί. Για την κατασκευή του ο Γιάννης Παππάς πραγματοποίησε λεπτομερή έρευνα, η οποία άρχισε το 1941 και περιελάμβανε μελέτες έφιππων αγαλμάτων της Αναγέννησης, επισκέψεις σε ιππικούς ομίλους και στον ιππόδρομο.



Επιπλέον, ο νεαρός τότε καλλιτέχνης επισκέφθηκε όλα τα γνωστά μουσεία, όπου υπήρχαν κεφαλές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τελικά κατέληξε στην κεφαλή της Περγάμου, η οποία αποδίδεται στον Λύσιππο και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης. Για τη στολή του αναβάτη ταξίδεψε με τον ενδυματολόγο του Εθνικού Θεάτρου Αντώνη Φωκά στο Μουσείο της Νάπολης, με σκοπό να μελετήσουν το πρωτότυπο ψηφιδωτό της Μάχης της Ισσού από την οικία του Φαύνου στην Πομπηία.

Αμέσως μετά ο Φωκάς έφτιαξε το ένδυμα στο εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο «έντυσαν» το άγαλμα. Βοηθοί και συνεργάτες του Παππά ήταν οι μαθητές του και μετέπειτα καθηγητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών γλύπτες Θόδωρος Βασιλόπουλος και Θόδωρος Παπαγιάννης, ενώ για μοντέλο πόζαρε ο μαθητής του, γλύπτης Κώστας Οικονόμου. Η χύτευση του έργου ολοκληρώθηκε το 1973.

Keywords
Τυχαία Θέματα