Στο κόκκινο η πολιτική κρίση στην Αλβανία!

Στο κόκκινο η πολιτική κρίση στην Αλβανία!21.02.2019Ειδήσεις

Ομοβροντία κατηγοριών κατά του Ράμα για διαφθορά. Απειλούν με παραίτηση 62 βουλευτές με στόχο την ανατροπή του

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία, καθώς μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις που οργανώνει σήμερα η αντιπολίτευση κατά του Εντι Ράμα στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις. Χθες το βράδυ πάντως ο αλβανικός Τύπος ανέφερε

πως ο Ράμα έφυγε από την πρωτεύουσα προς τα νότια της χώρας. Να σημειωθεί πως η αντιπολίτευση, με σύνθημά της την πάταξη της διαφθοράς, έχει δώσει στις κινητοποιήσεις χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Σε μια προσπάθεια «ανατροπής» του Ράμα οι 43 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος απειλούν να παραιτηθούν από την αλβανική Βουλή, ενώ το ίδιο σκοπεύουν να πράξουν και οι 19 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενταξη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν ευθέως τον Ράμα για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα απαιτώντας την παραίτησή του και την προσφυγή σε εκλογές.

Συνδέοντας την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα του με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε. ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, έριξε το γάντι στην αντιπολίτευση και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μη χάσουν την ευκαιρία που διεφάνη στα δυτικά Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Mια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη... «Μακεδονία», όπως τόνισε προκλητικά. «Εχει έρθει η ώρα να κάνει ένα βήμα πίσω η αντιπολίτευση και δύο βήματα πίσω ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του» δήλωσε ο Μέτα.

Η απώλεια του κοινοβουλευτικού πλουραλισμού στο αλβανικό Κοινοβούλιο είναι κάτι στο οποίο αντιτάσσονται τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ. Μέσω του πρεσβευτή της στα Τίρανα Λουίτζι Σορέκα η Ε.Ε. προειδοποίησε την αντιπολίτευση να αποφύγει κλιμάκωση της βίας στις διαδηλώσεις της Πέμπτης, ενώ την αποθάρρυνε στο μποϊκοτάζ της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Μία μέρα νωρίτερα η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα είχε εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην παραιτηθούν, καθώς κάτι τέτοιο «θα υπέσκαπτε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στην εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου».

Σημειώνεται ότι η παγίωση του κράτους δικαίου και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι ανάμεσα στις αλλαγές που η Ε.Ε. έχει ζητήσει από τη χώρα προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Καμία συζήτηση για αλλαγή συνόρων Κοσόβου - Σερβίας

Ανοιχτός σε μια συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου στις σχέσεις της χώρας του με τη Σερβία εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν θα προβλέπει αλλαγή συνόρων. Απαντώντας σε δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών ότι «Σέρβοι και Αλβανοί θα πρέπει να χωρίζονται με εθνικές γραμμές», ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι διαχωρισμοί με βάση τις εθνοτικές γραμμές δεν είναι ρεαλιστικοί, είναι παράλογοι και οδηγούν μόνο σε τραγωδίες».

Η προοπτική της διαίρεσης, σενάριο που προτάσσει το Βελιγράδι, δεν είναι αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Βρίσκει αντίθετες τόσο τις ΗΠΑ όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες που φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μεγάλες εντάσεις στα Βαλκάνια. Ο Χαραντινάι εμφανίστηκε αμετακίνητος και για τους δασμούς που η χώρα του έχει επιβάλει στα σερβικά προϊόντα, ώσπου η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα