Στο Μεσολόγγι η καρδιά του ήρωα Αλέξανδρου Υψηλάντη

Στο Μεσολόγγι η καρδιά του ήρωα Αλέξανδρου Υψηλάντη15.04.2019Ρεπορτάζ

Ταξίδεψε στην ιερή πόλη της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων για την απελευθέρωση

Στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, την πατρίδα των ελεύθερων πολιορκημένων και διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για ελευθερία κάθε λαού στη Γη, ταξίδεψε η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενός από τους αρχηγούς της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Το εθνικό κειμήλιο, το οποίο εδώ και 160 χρόνια φυλάσσεται στην Αθήνα και στον Ιερό

Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην οδό Στησιχόρου, μεταφέρθηκε στην ιερή πόλη της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που κάθε χρόνο είναι αφιερωμένες στην απελευθέρωση της πόλης και ολοκληρώνονται πάντα Κυριακή των Βαΐων.

Την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη παρέλαβε το πρωί του Σαββάτου με κάθε επισημότητα ο Γιώργος Σούρλας ως επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός», παρουσία τιμητικού αγήματος, ενώ στρατιωτικό όχημα ανέλαβε τη μεταφορά της καρδιάς.
Στην ιστορική πόλη της «Εξόδου» το κειμήλιο παραδόθηκε από αξιωματικό του σημερινού Ιερού Λόχου των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στους Ιερολοχίτες του Μεσολογγίου, για να μεταφερθεί με πομπή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της πλατείας Μ. Μπότσαρη. Την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη συνόδευσε τιμητικό άγημα με ιστορικές στολές.

Ιερολοχίτες

Επικεφαλής της πομπής τέθηκαν Iερολοχίτες ιππείς και η μπάντα του συλλόγου «Δ. Σολωμός», ντυμένη με τη στολή του Ιερού Λόχου. Ακολουθούσε μικρό άγημα από τυφεκιοφόρους Iερολοχίτες και φουστανελοφόρους, παραστάτες της ληκύθου με την καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, και η πομπή έκλεινε με ένα εντυπωσιακό μεικτό ανδρικό άγημα πολεμιστών με ιστορικές φορεσιές, το οποίο απαρτιζόταν από μέλη του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Ομίλου Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Οπλων Πατρών. Η πομπή κατέληξε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, στην είσοδο του οποίου ο πρόεδρος του συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. Σολωμός» παρέδωσε τη λήκυθο στον δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Εκείνος τη μετέφερε στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου και την εναπόθεσε στην ειδική προθήκη που θα τη φιλοξενήσει μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων, ημέρα που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης της Εξόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα