Στοιχεία-φωτιά για μίζες στα έργα του μετρό (από το 2003 έως το 2007) και δωράκι 5%-7% στα κόμματα

Στοιχεία-φωτιά για μίζες στα έργα του μετρό (από το 2003 έως το 2007) και δωράκι 5%-7% στα κόμματα02.03.2018Ρεπορτάζ

► Σύμφωνα με μεγαλοστέλεχος γερμανικής εταιρίας, δόθηκαν 370.000 € την περίοδο 2003-2007 και το 5%-7% πήγαινε σε κόμματα
Σύνταγμα: Την Κυριακή πέφτουν οι μπάρες και έως 15 Μαρτίου σε όλους τους σταθμούς

Στοιχεία-φωτιά έχει στα χέρια της η ελληνική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα

οποία φέρεται ότι διακινήθηκαν μίζες ύψους περίπου 370.000 ευρώ για την ανάθεση και την υλοποίηση έργων του μετρό, στην Αθήνα, την περίοδο 2003-2007.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγαλοστέλεχος γερμανικής κοινοπραξίας που εμπλέκεται στην εκτέλεση των επίμαχων έργων σε κατάθεσή του, στη γερμανική Δικαιοσύνη, έκανε λόγο για έργα που τιμολογούνταν απευθείας με ένα καπέλο 5%-7% προκειμένου να δίδονται μίζες, που διακινούνταν σε βαλίτσες, σε πολιτικά κόμματα.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο φέρεται ότι διακινήθηκε η μίζα είναι ότι ενώ αρχικά είχε ανοιχτεί λογαριασμός στην Ελλάδα για να διευκολύνει τις «ύποπτες» διαδρομές, στη συνέχεια αυτός έκλεισε και χρήματα δίνονταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, από ενδιάμεσο πρόσωπο χέρι με χέρι. Μάλιστα, φέρεται ότι πίεζαν το συγκεκριμένο πρόσωπο που είχε κωδική ονομασία να τους φέρει σε επαφή με τους αποδέκτες των χρημάτων.

Στις Αρχές

Η κατάθεση του μεγαλοστελέχους, όπως και άλλα έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία, εστάλησαν στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές από τη γερμανική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία Αττικό Μετρό.

Οι καταβολές των χρημάτων φέρεται ότι γίνονταν από τη γερμανική εταιρία Deutsche Bahn International, η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρίες Thales, Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και την επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Διώξεις

Η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιριών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.

Πάντως, η μαρτυρία του μεγαλοστελέχους της γερμανικής κοινοπραξίας έρχεται να ενισχύσει αυτήν του πρώην προέδρου της Thales Μισέλ Ζοσεράν, η εταιρία του οποίου είναι γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς φέρεται ότι εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Στην αποκαλυπτική κατάθεσή του στις γαλλικές Αρχές, την οποία δημοσίευσε η «κυριακάτικη δημοκρατία» και στάθηκε η αφορμή για έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αναφέρεται σε πρακτικές διαφθοράς με «παράνομες πληρωμές», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι έχασαν τη σύμβαση για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης «επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

----

Σύνταγμα: Την Κυριακή πέφτουν οι μπάρες και έως 15 Μαρτίου σε όλους τους σταθμούς

Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το σταδιακό κλείσιμο των πυλών σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, υποστηρίζει τώρα η διοίκηση του ΟΑΣΑ, με τις μπάρες στον σταθμό του Συντάγματος να κατεβαίνουν την προσεχή Κυριακή. Ανάλογα χρονοδιαγράμματα είχε, βέβαια, ανακοινώσει η διοίκηση του οργανισμού και στο παρελθόν, τα οποία δεν τηρήθηκαν.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, ο προγραμματισμός είναι ο ακόλουθος:

• Ο σταθμός «Σύνταγμα» θα κλείσει την Κυριακή 4 Μαρτίου. Η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα κλείσει. Το διάστημα 5-10 Μαρτίου και 12-14 Μαρτίου το κλείσιμο των πυλών θα διεξαχθεί σε ώρες μη αιχμής (εκτός δηλαδή 06.00-10.00 και 15.00-19.00).

• Οι σταθμοί «Ανθούπολη», «Περιστέρι», «Σεπόλια», «Ηλιούπολη», «Αλιμος», «Αργυρούπολη», «Ελληνικό», «Αγ. Μαρίνα», «Κεραμεικός», «Χολαργός», «Νομισματοκοπείο», «Αγ. Παρασκευή», «Χαλάνδρι», «Ταύρος» και «Μαρούσι» θα κλείσουν στις 11 Μαρτίου (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή).

Στις 15 Μαρτίου θα υλοποιηθεί το κλείσιμο όλων των πυλών.

• Στους σταθμούς «Αγ. Αντώνιος», «Αγ. Δημήτριος», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας» και «Δ. Πλακεντίας» οι πύλες έχουν ήδη κλείσει (η πύλη των ΑμεΑ θα παραμείνει ανοιχτή).

O ΟΑΣΑ ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχουν εκδοθεί περισσότερες από 540.000 προσωποποιημένες κάρτες ATH.ENA Card, κάτι που αναδεικνύει τη δυναμική του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Παράλληλα, έχει προσωποποιηθεί και αποσταλεί το σύνολο των αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί μέσω της σχετικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται άνεργοι και ΑμεΑ. Οι τρέχουσες νέες αιτήσεις διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστέρηση. Σε ανέργους και ΑμεΑ έχουν εκδοθεί περί τις 45.000 προσωποποιημένες κάρτες.

Το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης πιστοποιείται μέσω ειδικής εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα