Στον αέρα ο Προϋπολογισμός με την παράταση του lockdown

Εκτός στόχου η κυβέρνηση, αφού προέβλεψε ότι για τη διαχείριση της πανδημίας θα απαιτηθούν μόνο 7,5 δισ. ευρώ

Εκτός στόχων κινδυνεύει να βγάλει τον φετινό Προϋπολογισμό η πρωτοφανής κατάσταση που επικρατεί στο υγειονομικό πεδίο και έχει οδηγήσει σε νέα παράταση του lockdown. Το οικονομικό επιτελείο είχε καταρτίσει σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης, όμως αυτό φαίνεται ότι προς το παρόν μένει στα.. συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών.

Για το

2021 ο Προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλι ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε χθες στη Βουλή πως κάθε μήνας εφαρμογής αυστηρών μέτρων, όπως αυτών που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, αυξάνει το κόστος κατά 500.000.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Εκτιμάται, μάλιστα, πως ο επιπλέον «λογαριασμός» για την ελληνική οικονομία μπορεί να φτάσει τα 2-4 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,2%-2,4% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα εκτροχιάσει τον Προϋπολογισμό, αναγκάζοντας το οικονομικό επιτελείο να καταθέσει συμπληρωματικό σχέδιο.

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θέτει εκτός στόχων και το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των οριζόντιων μέτρων, με στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αφορούσαν μόνο τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η εστίαση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επέκταση της απαλλαγής καταβολής ενοικίου σε χιλιάδες επιχειρήσεις και τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να παραταθεί και για τον Μάρτιο. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε τη σταδιακή άρση των αναστολών εργασίας από τον τρέχοντα μήνα. Ωστόσο, επεκτείνει το μέτρο και για τον Φεβρουάριο, εντάσσοντας στο πλαίσιο και τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που υπολειτουργούν με τις μεθόδους «click away» και «click in shop».

Σημειώνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «συναγερμός» για την πορεία της πανδημίας, καθώς αναθεωρούνται συνεχώς οι στόχοι για τα έσοδα και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε, το νέο «μότο» των υπουργών που απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο σε κάθε συνέντευξή τους είναι ότι «τα χρήματα δεν είναι ανεξάντλητα», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον προβληματισμό τους για το αν η υγειονομική κρίση θα μετατραπεί στην πορεία σε… δημοσιονομική.

Να σημειωθεί, τέλος, πως τα ταμειακά διαθέσιμα, που διαμορφώνονται πλέον σε 31 δισ. ευρώ, προέρχονται από νέους δανεισμούς της κυβέρνησης, τα οποία διογκώνουν και το ελληνικό χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προϋπολογισμός,proypologismos