Συνταγματικό φλερτ Τσίπρα - Φώφης και πυρά από Βενιζέλο

Συνταγματικό φλερτ Τσίπρα - Φώφης και πυρά από Βενιζέλο 28.03.2018Πρόσωπα

Πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα φέρνει τη Φώφη Γεννηματά η συνταγματική αναθεώρηση

Ταυτόχρονα, την απομακρύνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προκαλεί ακόμα ένα σοβαρό εσωκομματικό επεισόδιο στις σχέσεις της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην

πρόσκληση Γεννηματά για διάλογο, ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά και με επιστολή του προς την επικεφαλής του -πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν- Κινήματος Αλλαγής την κάλεσε σε συμμαχία για μια «προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση».

Στην απαντητική επιστολή του (προφανώς με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα) ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας».

Η απάντηση Τσίπρα έρχεται αμέσως μετά την «πόρτα» Μητσοτάκη σε Γεννηματά και τις βολές Βενιζέλου κατά της Χαριλάου Τρικούπη ότι η πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά προκαλεί «στρατηγική σύγχυση».
«Δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση η οποία εκβιάζει τους θεσμούς» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έδειξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκονται σε απόσταση από την ηγεσία.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν ότι η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι «προϊόν συλλογικής δουλειάς», που παρουσιάστηκε στο σχετικό θεματικό τραπέζι του ιδρυτικού συνεδρίου.

Η Ν.Δ. αποστασιοποιήθηκε από την πρωτοβουλία Γεννηματά, σημειώνοντας αφενός ότι πριν από τις εκλογές δεν υπάρχουν συνθήκες συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου ότι -αν και σωστό- είναι ανεπαρκές το πλαίσιο αναθεώρησης που προτείνει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. «Το ζητούμενο είναι μια τολμηρή και ευρύτατη αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας και όχι οι κατ' ελάχιστον αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές» υπογραμμίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Την πρωτοβουλία Γεννηματά στήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα