Συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν

Συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν01.10.2018Ρεπορτάζ

Παίρνουν τον δρόμο προς Βουλγαρία για να μειώσουν το κόστος της ζωής

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημογραφική κατανομή στην Ελλάδα κρούει έρευνα της Eurostat, που διαπιστώνει ότι η χώρα μας είναι στις εφτά πιο γερασμένες του κόσμου. Η κατάσταση μάλιστα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει

αναγκάσει πολλούς συνταξιούχους να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης προς τη γειτονική Βουλγαρία (!) προκειμένου να ζήσουν με περισσότερη αξιοπρέπεια, μειώνοντας παράλληλα το κόστος ζωής που στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά την περίοδο 2007 έως 2017 η αναλογία των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε από 17% σε 19,4%, ενώ στην Ελλάδα από 18,6% σε 21,5%.

Ερευνα

Το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας δεδομένων, ευρισκόμενη ήδη στη δεύτερη θέση του πίνακα με τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης των «28» και στην 7η παγκοσμίως, η Ελλάδα «τρέχει» προς τη γήρανση του πληθυσμού της με ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ειδικότερα, το 2050 34 στους 100 Ελληνες θα είναι άνω των 65 χρόνων και από αυτούς τους τελευταίους περισσότεροι του 46% θα είναι άνω των 80 χρόνων.

Την ίδια ώρα συγκλονιστικά είναι και τα αποτελέσματα της δημογραφικής έρευνας με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που διεξήγαγε η δρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης Ηρα Εμκε Πουλοπούλου.

«Συνταξιούχοι μας εγκαταλείπουν τη χώρα, σε μια προσπάθεια να ζήσουν αξιοπρεπώς, μακριά από τη φτώχεια και τη δυστυχία» αναφέρει η ίδια τονίζοντας ότι το έναυσμα για την επιλογή τους αυτή δίνει η γνωριμία τους με αλλοδαπές που ήρθαν στην Ελλάδα και συνήθως εργάζονται σε σπίτια ως οικιακές βοηθοί. «Με την έναρξη της κρίσης η αγορά εργασίας για τις γυναίκες αυτές συρρικνώθηκε.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην πατρίδα τους πληροφορούν τους συνταξιούχους Ελληνες ότι προτίθενται να τους φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, στην αλλοδαπή, με κάποιο αντίτιμο, πολύ μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για τη ζωή τους στην Ελλάδα σε έναν οίκο ευγηρίας, μια ιδιωτική κλινική ή με τη φροντίδα μιας γυναίκας εσωτερικής» σημειώνει η κυρία Πουλοπούλου υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή δίνει την ευκαιρία στους ηλικιωμένους να αποταμιεύουν κάποια χρήματα από τη σύνταξή τους, καθώς η ζωή στα Βαλκάνια είναι πολύ πιο οικονομική.

«Αν με ρωτάτε αν είναι σωστό, θα έλεγα πως ίσως δεν είναι τιμητικό για τη χώρα μας. Σωστό, όμως, για τον κάθε άνθρωπο είναι ό,τι εκείνος επιλέγει με βάση τη διαβίωσή του. Από τη στοιχειώδη έως την άνετη. Πόσο μάλλον όταν αισθάνεται υπό διωγμόν» καταλήγει.

Keywords
Αναζητήσεις
νασυνταξιουχοι βουλγαρια
Τυχαία Θέματα