Συνθήκες Μεσαίωνα στην «Κιβωτό»!

Καίει τον πατέρα Αντώνιο το 24σέλιδο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τον τρόπο λειτουργίας των δομών της οργάνωσης και για τις μεθόδους «διαπαιδαγώγησης» που εφαρμόζονταν

Καταπέλτης για τον πατέρα Αντώνιο και για πρώην εργαζομένους της «Κιβωτού του Κόσμου» είναι το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις συνθήκες Μεσαίωνα που επικρατούσαν στις δομές της οργάνωσης! Η σύνταξη της έκθεσης, η οποία αριθμεί 24 σελίδες, ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και τη Μεγάλη Δευτέρα διαβιβάστηκε στην αρμόδια υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε αυτήν

περιγράφονται με μελανά χρώματα τόσο ο τρόπος λειτουργίας των δομών της οργάνωσης όσο και οι μέθοδοι «διαπαιδαγώγησης» που εφαρμόζονταν και οι οποίες περιελάμβαναν από διακοπή της σχολικής φοίτησης και εξαναγκασμό σε πολύωρη εργασία, μέχρι ξυλοδαρμούς και απομόνωση!

Για τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος κατηγορείται πλέον για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Ανδρέας Ποττάκης και η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου, οι οποίοι υπογράφουν το πόρισμα, διαπιστώνουν ότι το μοντέλο λειτουργίας της «Κιβωτού» βασιζόταν στην κρίση και στις απόψεις του για τη διαπαιδαγώγηση και μεταχείριση των παιδιών και δεν επιδεχόταν κριτική ή αμφισβήτηση. «Το κύρος και η ευρεία κοινωνική αποδοχή που περιέβαλλε τη δημόσια εικόνα του είχαν καταστήσει την “Κιβωτό του Κόσμου” ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας» αναφέρεται στην έκθεση.

Ως πρωταγωνιστές περιστατικών σωματικής βίας, που φέρεται ότι διαδραματίστηκαν από το 2014 ως το 2022, περιγράφονται τρεις στενοί συνεργάτες του πατρός Αντωνίου. Οπως επισημαίνεται στο πόρισμα, οι καταγγέλλοντες «εξέφρασαν ομόφωνα την πεποίθηση ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε πλήρη γνώση των πρακτικών αυτών, δεδομένου ότι οι εν λόγω συνεργάτες του ήταν πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να θέσουν υπόψη του περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους μιλήσει».

Σύμφωνα, επίσης, με μαρτυρίες πρώην φιλοξενουμένων και εργαζομένων, τα παιδιά υποβάλλονταν σε σύστημα αξιολόγησης. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης κέρδιζαν προνόμια, όπως δικαίωμα εξόδου με φίλους. Διαφορετικά, υφίσταντο «συναισθηματικά επώδυνες τιμωρίες», όπως ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης με την οικογένεια ή ακόμη και περιορισμό σε απομόνωση, που μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και εβδομάδες!

Στις σελίδες του πορίσματος «φωτιά» τονίζεται, ακόμη, ότι η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή διατηρούσε τους κωδικούς πρόσβασης των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούσε έλεγχο στις επαφές και επικοινωνίες τους, ενώ πάγια τακτική της δομής ήταν οι συναντήσεις των παιδιών με συγγενικά τους πρόσωπα να επιτηρούνται και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τους να γίνονται μέσω ανοιχτής ακρόασης για τον ίδιο λόγο! Τέλος, κορίτσι που φιλοξενείτο σε δομή του Πειραιά ανέφερε ότι της επιτρεπόταν να βγαίνει από τη δομή μόνο δύο φορές τον μήνα «και μόνο εφόσον η απόδοσή της στις δουλειές του σπιτιού κρινόταν ικανοποιητική», όπως αναφέρεται.

Επίσης, από τον έλεγχο στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» τα τελευταία πέντε χρόνια, διαπιστώνονται «αόρατες» δαπάνες και αγορές ακινήτων εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης και ενώ ίσχυαν τα capital controls!

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως, το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας είναι κόλαφος για τον κατηγορούμενο ιερέα και την πρεσβυτέρα του, καθώς διαπιστώνει μία «τρύπα» στην αγορά ενός ακινήτου στα Ιωάννινα το 2015. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, το συγκεκριμένο κτίριο αγοράστηκε αντί του ποσού των 100.000 ευρώ σε μετρητά, τα οποία βρίσκονταν σε… σακούλες σούπερ μάρκετ!

Ερευνες

Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, οι Αρχές ερεύνησαν κάθε αγορά που έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια. Το πρώτο που ανακάλυψαν ήταν πως η πρεσβυτέρα υπέγραφε σχεδόν κάθε συμβόλαιο, ενώ έγιναν αγορές ακινήτων στο όνομα του οργανισμού που αγγίζουν ακόμα και τα 890.000 ευρώ!

Ενδεικτικά, στις 25 Ιουνίου 2021 αποκτήθηκε ένα ακίνητο στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, έκτασης 5.187 τετραγωνικών μέτρων, με τιμή αγοράς 890.000 ευρώ και με την αντικειμενική αξία του να εκτιμάται στα 847.698,26 ευρώ. Συγκεκριμένα, η αγορά αφορούσε διώροφη μονοκατοικία με υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο και σοφίτα, αλλά και ανεξάρτητες μικρότερες κατοικίες από 33 έως και 50 τετραγωνικά, ενώ στο συμβόλαιο αναγραφόταν ότι γίνεται από την «Κιβωτό του Κόσμου Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία – Εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνθήκες Μεσαίωνα, Κιβωτό,synthikes mesaiona, kivoto