ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο σε κλίμα καχυποψίας

Ανοίγουν σήμερα οι εργασίες, μέσα σε εσωστρέφεια μετά τους αυτοσχεδιασμούς Κασσελάκη και την «ανταρσία» κορυφαίων στελεχών

Σε ατμόσφαιρα αμοιβαίας καχυποψίας, παρά τη φαινομενική εκεχειρία, μεταξύ Στ. Κασσελάκη και της πλειονότητας της ηγετικής ομάδας, ανοίγουν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν ένα συνέδριο για την αναδιοργάνωση και επανεκκίνηση του κόμματος, που δέχεται φυγόκεντρες δυνάμεις μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες. Ωστόσο,

οι συχνοί και μάλλον ακατανόητοι αυτοσχεδιασμοί του προέδρου του κόμματος ενισχύουν την εσωστρέφεια, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη δημοσκοπική καχεξία.

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε σε υψηλή ένταση. Χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες, προκειμένου να ανακοινωθεί από την Κουμουνδούρου ότι «α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Π.Γ., β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ. ως πολιτικού κέντρου». Είχε προηγηθεί ένας, όπως χαρακτηρίστηκε, «απροκάλυπτος εκβιασμός» από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος με τη δραματική αναφορά «εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» ζήτησε να σταματήσει η αμφισβήτηση που υπάρχει προς το πρόσωπό του μέχρι και τις εθνικές εκλογές του 2027.

«Δεν είναι ζήτημα προσωπικό. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Είμαι συλλογικός και σέβομαι τα όργανα, παρότι δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία που να μην υπήρξαν διαρροές. Αν κάποιος με αμφισβητεί, να το κάνει εδώ που είμαστε τώρα» φέρεται ότι είπε. Στην πρόκληση απάντησε αμέσως ο Διονύσης Τεμπονέρας, λέγοντας αυστηρά «δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλο το “άλλαξέ τα όλα” κι άλλο το “γκρέμισέ τα όλα”». Προκάλεσε μάλιστα με τη σειρά του τον Κασσελάκη, αν θέλει, να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που διαθέτει ώστε να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής.

Στη γραμμή αυτή, που συνοψίζεται στην άποψη ότι «στις ευρωεκλογές θα κριθούμε όλοι», συντάχθηκαν άλλα 16 στελέχη, ανάμεσά τους οι Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ζωή Καρκούλια, Γιώργος Τσίπρας, Παύλος Πολάκης και ο γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης. Τον Κασσελάκη υποστήριξαν μόνο οι Ν. Παππάς -στον οποίο καταλογίζουν καιροσκοπισμό-, Ολυμπία Τεληγιορίδου και Θεοδώρα Τζάκρη. Ηταν όμως ξεκάθαρο σε όλους ότι ο πρόεδρος ανακάλεσε την προσβλητική επιστολή που είχε στείλει από το Λονδίνο στα μέλη της Π.Γ., μεταθέτοντας για επόμενο, καταστατικό συνέδριο το θέμα της αλλαγής της φυσιογνωμίας και της ταυτότητας του κόμματος, το οποίο θέλει να είναι αποκλειστικής χρήσεως. Παρατήρησαν όλοι, άλλωστε, ότι κάποια στιγμή προειδοποίησε πως θα μπορούσε να κατέβει υποψήφιος ακόμα και με άλλο κόμμα! Ομως, αυτή η αναδίπλωση οδήγησε στην επιλογή της Π.Γ. να μη θέσει θέμα αντικατάστασης του προέδρου τώρα και να το αφήσει στην αναμονή μέχρι τις ευρωεκλογές. Μετά την ήττα του, χθες, ο Κασσελάκης τα «γύρισε».

Με άτυπη ενημέρωση, που τιτλοφορεί «Για την αποκατάσταση της αλήθειας», υποστηρίζει:

«1. Το διακύβευμα της χθεσινής Π.Γ. ήταν: “Επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο των μελών της Π.Γ. ή, αλλιώς, προσφυγή στα μέλη”. Η Π.Γ. επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου και προχωρούμε ενωμένοι στο συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη βάση των θέσεων, όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο.

2. Μόνο ένα μέλος της Π.Γ. ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην Π.Γ.

3. Το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στο syriza.gr».

«Αστειότητες» σχολιάζουν ηγετικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι 17 μέλη της Π.Γ. από τα 21 συμφώνησαν με τον Δ. Τεμπονέρα και είπαν «όχι» σε λευκή επιταγή, ενώ την ανάκληση της προσβλητικής επιστολής ζήτησαν όλοι και όχι μόνο ο Τεμπονέρας τον οποίο «φωτογραφίζει».

Γράφτηκε χθες ότι κάποιοι προεδρικοί συλλέγουν υπογραφές για την εσπευσμένη εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, διότι δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ισορροπίες. Αυτό όμως είναι κάτι που καιρό τώρα διεκδικεί επίμονα ο Δ. Τεμπονέρας. Ως πρόεδρος του συνεδρίου προτείνεται ο εύκαμπτος Π. Ρήγας, προκαλώντας τον Χ. Σπίρτζη να αντιπροτείνει τον Γιάννη Μαδεμλή. Οι εχθροπραξίες άρχισαν…

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Συνέδριο,syriza, synedrio