Τα διαμάντια είναι παντοτινά για τον σύμβουλο του Μαξίμου!

Κραυγαλέο νομικό και ηθικό ασυμβίβαστο για τον Σταύρο Παπασταύρου, που μετά τον Σαμαρά καίει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξετάζει αποκαλυπτικά στοιχεία για τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο από την επιχειρηματική συνεργασία του με τον Σάμπυ Μιωνή (πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ»), ως αποτυχημένος διαπραγματευτής της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα

την περίοδο 2012-2014 και -το τελευταίο δεκαπενθήμερο- ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο διατηρεί πολυετή φιλική σχέση.

Τα σημαντικότερα έγγραφα δικογραφίας, που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατία», περιέχουν ένορκη μαρτυρική κατάθεση στο Δικαστήριο της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης σε διαμάχη μεταξύ μεγάλων διεθνών ομίλων ορυχείων και εμπορίας διάφορων ορυκτών και διαμαντιών. Η κατάθεση αποδίδει στον κ. Παπασταύρου σημαντική εμπλοκή σε εταιρίες που -σύμφωνα με την αντίδικο πλευρά που κέρδισε την υπόθεση– χρησιμοποιούνται προς κάλυψη και διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων του γνωστού Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ σε διάφορες χώρες. Στις συνδεόμενες εταιρίες εμφανίζονται, επίσης, ο Σ. Μιωνής και οι συνεργάτες του Μάρκος Καμχής και Γιάννης Προκόπης κατά το προηγούμενο της κοινής τους δραστηριότητας στη «λίστα Λαγκάρντ».

Τον Ιανουάριο του 2021 ο κ. Στάινμετζ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Γενεύης σε πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 50.000.000 δολαρίων για δωροδοκία και πλαστογραφία σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυχείων (αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ) στη Γουινέα. Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση και η εκδίκασή της άρχισε στις 29 Αυγούστου 2022. Νωρίτερα, το 2020, ο κ. Στάινμετζ είχε καταδικαστεί, ερήμην, από δικαστήριο του Βουκουρεστίου για αδικήματα διαφθοράς συνδεόμενα με την κληρονομιά μέλους της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ρουμανίας. Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας συνελήφθη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021 βάσει εντάλματος των ρουμανικών Αρχών. Ο κ. Στάινμετζ αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο φέτος, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Το σκεπτικό της απόφασης έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία και ότι αντιμετώπιζε υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδιδόταν στην ίδια χώρα.

Ως γνωστόν, ο Στάινμετζ ενδιαφερόταν, μέχρι πέρυσι, για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ, ενώ συζητήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ίδιας εταιρίας είχε και ο Σάμπυ Μιωνής με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ενόρκως καταθέσει στον Αρειο Πάγο ο συνομιλητής του -τότε υπουργός- Νίκος Παππάς. Οι επισκέψεις του Μιωνή στο Μαξίμου, επί ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επιβεβαιωθεί και από τον Στ. Παπασταύρου σε δική του κατάθεση στον Αρειο Πάγο. Στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ έχει ακουστεί και το όνομα του Μ. Καμχή ως εκπροσώπου της εταιρίας GSOL.

Η εμπλοκή Παπασταύρου

Το όνομα του νέου συμβούλου του Μαξίμου αναφέρθηκε στο πλαίσιο δικαστικής διαμάχης στις ΗΠΑ μεταξύ, αφενός, του Στάινμετζ και της εταιρίας του BSGR και, αφετέρου, του ομίλου Vale της Βραζιλίας. Οι δύο πλευρές έχουν πολλές «ανοιχτές» υποθέσεις ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Νέας Υόρκης. Στην υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο κ. Παπασταύρου η Vale έχει κερδίσει καταρχήν απόφαση που διατάσσει να της καταβληθούν 2,17 δισεκατομμύρια δολάρια από την πλευρά Στάινμετζ. Σε άλλη υπόθεση, στο Λονδίνο, η Vale παραιτήθηκε από αξίωση 1,2 δισ. λόγω της, εκ μέρους της, καθυστερημένης υποβολής βασικών στοιχείων στο Εφετείο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η κατάθεση που «καίει» τον κ. Παπασταύρου έχει γίνει από τον Σουηδό Νταγκ Κραμέρ, ο οποίος ήταν (και παραμένει) διευθύνων σύμβουλος σε μία από τις εταιρίες του κ. Στάινμετζ και διευθυντής-εκπρόσωπος σε άλλες. Επί της ουσίας, ο κ. Κραμέρ αποκαλύπτει και παραδέχεται τη στενότατη σχέση Μιωνή – Παπασταύρου με τον καταδικασμένο Στάινμετζ. Προφανώς, ο κ. Κραμέρ δεν είχε άλλη εναλλακτική από την κατάθεση της αλήθειας κατά τη διάρκεια της εξέτασής του που έγινε -προφορικά- στο Λονδίνο και, λίγο αργότερα, κατατέθηκε -εγγράφως- στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές πέραν του Ατλαντικού στη «δημοκρατία», η συνεργασία του κ. Στάινμετζ με την ομάδα Μιωνή – Παπασταύρου είναι ευρύτερη, με έμφαση στις ΗΠΑ. Τα βασικά σημεία που προκύπτουν από την κατάθεση του μάρτυρα και άλλα σχετικά στοιχεία είναι τα εξής:

1. Από τη στιγμή που ο κ. Στάινμετζ άρχισε να αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα το 2015-16 στην Ελβετία, στη Ρουμανία και στο Ισραήλ (όπου κρατήθηκε επί τριήμερο σε αστυνομικό τμήμα, χωρίς τελικά να του απαγγελθούν κατηγορίες) προκλήθηκαν δυσχέρειες στη δημόσια εικόνα και τη δραστηριότητα του ιδίου και στη χρηματοδότηση και τη δανειοδότηση των εταιριών του.

2. Κατόπιν αυτών, ως αρωγοί και υποστηρικτές του ομίλου Στάινμετζ εμφανίζονται διάφορα εταιρικά σχήματα που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον Σάμπυ Μιωνή και έναν από τους στενούς συνεργάτες του στην Ελβετία, τον Μάρκο Καμχή. Ο κ. Κραμέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις, επιβεβαιώνει τη σύνδεση με τις εταιρίες Niron, GSOL, Star West και Litigation Solutions Limited. Η τελευταία χρηματοδοτεί και τη νομική μάχη του Στάινμετζ με τον διάσημο διεθνή επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος.

3. Ο μάρτυρας Κραμέρ αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα των επιχειρηματικών συνεργασιών, χωρίς πολλές αξιολογικές κρίσεις, αλλά η αντίδικος πλευρά (ο όμιλος Vale) τις θεωρεί «βιτρίνα» για τον Στάινμετζ. Συγκεκριμένα, γίνονται εκτενείς αναφορές στην εξαγορά από τη Star West, με εκπρόσωπο τον Καμχή, χρέους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρίας BSGR του Στάινμετζ προς το χρηματοπιστωτικό οργανισμό Standard Chartered. Με βάση τους όρους της συμφωνίας και διάφορες ενέργειες των Star West και BSGR, η Vale επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για σύνηθες επιχειρηματικό deal, αλλά για συναλλαγές συμφωνημένες από τις πλευρές Στάινμετζ και Μιωνή, που έχουν κοινά συμφέροντα σε άλλες επενδύσεις.

4. Ο Κραμέρ ερωτάται ευθέως και απαντά -εξίσου ευθέως- για τον Σταύρο Παπασταύρου. Ο πρώτος διάλογος εξελίσσεται ως ακολούθως:

ΕΡ.: Οταν μιλάτε για τη συναλλαγή με τη Star West, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;

ΑΠ.: Είναι τρεις άνθρωποι στο μυαλό μου που συνδέω με τη Star West. O ένας είναι ο Μάρκος (σ.σ.: Καμχής, όπως έχει προαναφέρει ο μάρτυρας σε άλλο σημείο). Ο δεύτερος είναι ένας τύπος που ονομάζεται Γιάννης και ξεχνώ το…

ΕΡ.: Προπάρκης; (σ.σ.: εννοεί τον Γιάννη Προκόπη, όπως διευκρινίζεται σε άλλο σημείο της κατάθεσης)

ΑΠ.: Νομίζω [ναι] και μετά ο Σταύρος, Σταύρος Παπα…

ΕΡ.: Παπαδούλου, νομίζω;

ΑΠ.: Παπαδούλου, ναι (σ.σ.: ο μάρτυρας δεν μπορεί να προφέρει το ελληνικό όνομα, αλλά πρόκειται για τον Σταύρο Παπασταύρου, όπως σαφώς διευκρινίζεται σε άλλα δικόγραφα).

ΕΡ.: Ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος του Σταύρου;

ΑΠ.: Είναι δικηγόρος και είναι το άτομο με το οποίο συνεννοήθηκα και συντονίσαμε τη νομική εργασία, όταν αναδιαπραγματευόμασταν το χρέος που είχαν αγοράσει.

5. Αργότερα, ο δεύτερος διάλογος επικεντρώνεται στον Μιωνή:

ΕΡ.: Μιλήσαμε για τον Μάρκο Καμχή και τον κ. Στάινμετζ. Γνωρίζετε αν ο Γιάννης -θα τον αποκαλώ έτσι- έχει σχέση με τον κ. Στάινμετζ;

ΑΠ.: Πιστεύω πως γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, ναι.

ΕΡ.: Τι γνωρίζετε σχετικά; Είπατε ότι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Πείτε μου, τι ξέρετε για τη σχέση τους;

ΑΠ.: Λοιπόν, η συνολική σχέση -πιστεύω- είναι ότι ο κύριος επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι φίλος με τον κ. Στάινμετζ και είναι προσωπικοί φίλοι για πολύ καιρό. Και έχει έναν «γαλαξία» επιχειρήσεων, στις οποίες αυτά τα άτομα είναι προσαρτημένα, για τις οποίες δουλεύουν και ήταν αναμειγμένοι με διάφορους τρόπους.

ΕΡ.: Και μπορείτε, σχεδόν με βεβαιότητα, να προβλέψετε την επόμενη ερώτησή μου. Ποιος είναι ο κύριος επικεφαλής; (σ.σ.: μεταφράζεται και ως κύριος εντολέας, ο ελέγχων μία εταιρία.)

ΑΠ.: Λοιπόν, είναι ένα άτομο πιστεύω -και δεν ξέρω- αλλά είναι ένα άτομο που λέγεται Σέμπι (σ.σ.: εννοεί Σάμπυ).

ΕΡ.: Μιωνής;

ΑΠ.: Ναι, δεν ξέρω καν το επώνυμό του. Δεν γνωρίζω, αλλά Σέμπι. Αν μου δείξετε μία φωτογραφία, θα έχω τη δυνατότητα να…

ΕΡ.: Τον έχετε συναντήσει;

ΑΠ.: Τον έχω.

ΕΡ.: Σε ποιο πλαίσιο;

ΑΠ.: Τον έχω συναντήσει στο σπίτι του κ. Στάινμετζ, πιστεύω.

6. Ακολουθεί ένας τρίτος ενδιαφέρων διάλογος:

ΕΡ.: Και καταφέρατε τη Star West να ολοκληρώσει τη συνεργασία με αυτό το σχήμα που έχει την ευθύνη των επενδύσεων;

ΑΠ.: Μετά από πολύ σκληρές και εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, ναι.

ΕΡ.: Και αυτές ήταν με τον κ. Καμχή, έτσι;

ΑΠ.: Με τον κ. Καμχή, τον Γιάννη, τον Σταύρο, τους δικηγόρους τους.

ΕΡ.: Και είδατε ποτέ το Σέμπι Μιωνής στο πλαίσιο της Star West;

ΑΠ.: Δεν τον είδα. Ξέρω ότι είχε αναμειχθεί -νομίζω- στην αρχή. Είδα, καθώς εξέταζα τον σωρό των φακέλων μου ή όταν έκανα κάποια δουλειά ότι μπορεί να είχε αναμειχθεί -νομίζω- στην πρώτη συζήτηση, όταν είχαν συστηθεί.

7. Ο τέταρτος διάλογος με τον μάρτυρα αναφέρεται -και πάλι- στον Σταύρο Παπασταύρου και στους περίεργους όρους της συνεργασίας της ομάδας Μιωνή με τον Στάινμετζ:

ΕΡ.: Θεωρήσατε ότι ήταν προς το καλύτερο συμφέρον της BSGR [του Στάινμετζ] να παραδώσει περισσότερο από 50% στα έσοδα ως αντάλλαγμα για χρηματοδότηση έως και 15.000.000 δολαρίων [του χρέους από την πλευρά Μιωνή];

ΑΠ.: Ενιωθα ότι ήταν επιθετικό και ήταν πικρό φάρμακο, αλλά ένιωσα ότι τελικά άξιζε τον κόπο. Και το όριο, στο οποίο αναφέρθηκα και προηγουμένως, για το οποίο πήρα μια παραχώρηση του Σταύρου -ξέρετε- είπα ότι κερδήθηκε το κύριο [ζητούμενό μας]. Είδα ότι θα υπήρχε ανάγκη για περαιτέρω χρηματοδότηση και δεν ήθελα η BSGR να γίνει πιο αδύναμη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έγγραφα, η απόφαση του Δικαστηρίου Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης ήταν υπέρ του ομίλου Vale, διατάσσοντας την καταβολή 2,17 δισεκατομμυρίων από την BSGR του Στάινμετζ που υποστηρίζεται από τους Μιωνή – Παπασταύρου.

Η πληρωμή δεν έχει γίνει ακόμα, επειδή αμφότερες οι πλευρές καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα