Τα νησιά βουλιάζουν, η ενδοχώρα φωνάζει, το Μαξίμου κοιτά

Τα νησιά βουλιάζουν, η ενδοχώρα φωνάζει, το Μαξίμου κοιτά05.11.2019Ρεπορτάζ

Στους δρόμους οι κάτοικοι της Χίου, προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν το νησί τους να γίνει μια νέα Μόρια

Ανίκανη να διαχειριστεί και το σοβαρό πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και τη διαχείριση του προβλήματος στο εσωτερικό της χώρας είναι η κυβέρνηση.

Η αρμόδια υπηρεσία Μεταναστευτικής

Πολιτικής έχει αποτύχει παταγωδώς σε έναν κρίσιμο τομέα που αποτελεί σοβαρό δείκτη για την επιτυχία της κυβέρνησης, πιο κρίσιμο απ' ό,τι η οικονομία. 

Τα νησιά συνεχίζουν να βουλιάζουν από τους παράνομους μετανάστες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ούτε μπορούν να αποσυμφορήσουν τα μαστιζόμενα νησιά ούτε και να κατανείμουν σωστά τους παράνομους μετανάστες και τους λιγοστούς πρόσφυγες πολέμου ανά την επικράτεια, κάτι που προκαλεί προστριβές και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Λέσβος, Χίος, Σάμος και Λέρος «βουλιάζουν». Ο καταυλισμός στη Μόρια φιλοξενεί σε σταθερή βάση περίπου 15.000 μετανάστες, παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησής του. Και στη Χίο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.

Χθες το πρωί κάτοικοι των Καμποχώρων στη Χίο βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι και απέκλεισαν τη δίοδο των οχημάτων προς τη ΒΙ.ΑΛ. ως ένα πρώτο σημάδι της πρόθεσής τους για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ατόμων στο Κέντρο Ταυτοποίησης Χαλκειού.

Μάλιστα, διαμαρτύρονται γιατί αυτός ο καταυλισμός διαρκώς και ανεξέλεγκτα επεκτείνεται ακόμα και προς ιδιωτικές εκτάσεις. Οι κάτοικοι, που δεν αντέχουν άλλο, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και κατηγορούν την κυβέρνηση πως βγάζει από το κάδρο τη Χίο και έχουν επικεντρωθεί μόνο στη Λέσβο και τη Σάμο.

Προειδοποιούν δε την κυβέρνηση πως δεν θα ανεχθούν στο νησί τους να δημιουργηθεί μια νέα Μόρια.

Η κατάσταση στο συγκεκριμένο ΚΥΤ στο Χαλκειό τείνει να γίνει ακόμα και εθνικά επικίνδυνη, εάν αναλογιστεί κανείς πως στον καταυλισμό υπάρχουν περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στα Καμπόχωρα ζουν περίπου 1.000 μόνιμοι κάτοικοι.

Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει σκληρή τακτική για να ανακόψει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές. Η κατάσταση αποδεικνύει ότι απέτυχε πανηγυρικά να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Αποτυγχάνει όμως και στην απλή διαχείριση του προβλήματος.

Η «σπίθα» της αντίδρασης προς την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κατανομή των παράνομων μεταναστών έχει μεταφερθεί από τα νησιά και στην ενδοχώρα.

Οι τοπικές κοινωνίες, όπου επιχειρείται η εγκατάσταση νέων μεταναστευτικών hot spots, ξεσηκώνονται, δείγμα ότι ούτε προεργασία έχει γίνει με τις Περιφέρειες ούτε έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι η εγκατάσταση των μεταναστών θα είναι αποδεδειγμένα προσωρινή.

Αυτή τη χρυσή ισορροπία φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν την έχει βρει και οι κυβερνητικές κινήσεις μόνο ερασιτεχνικές και τσαπατσούλικες μπορεί να χαρακτηριστούν.

Η Ελλάδα ισλαμοποιείται

Κάποιοι νομίζουν ότι θα πρέπει να πάρουμε την άδειά τους για να λέμε αν μας αρέσουν οι Αφγανοί, οι Αφρικανοί, οι ξανθές ή οι μελαχρινές. Αν επιθυμώ να ζω με τον άλφα ή με τον βήτα γείτονα και να το λέω είναι καθαρά δικό μου δικαίωμα, το οποίο δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς.

Το να επιλέγω τον τρόπο ζωής που θέλω να έχω, επίσης. Το να λέω αν μου αρέσουν το Ισλάμ, ο βουδισμός ή ο χριστιανισμός, επίσης, όπως δικαίωμά μου είναι να λέω αν συμπαθώ ή αντιπαθώ τους μουσουλμάνους, τους βουδιστές ή τους άθεους. Δεν θα ρωτήσω κανέναν και πολύ περισσότερο δεν θα ρωτήσω αυτούς που παριστάνουν την Ιερά Εξέταση στα διάφορα μέσα, σταυρώνοντας τους κατοίκους που αντιδρούν και στολίζοντάς τους με διάφορους χαρακτηρισμούς. Η Ελλάδα ισλαμοποιείται με την ταχύτητα του φωτός και ο κόσμος δικαίως αντιδρά. Εχουμε επιλέξει ως έθνος έναν τρόπο ζωής που σε τελική ανάλυση, για να τον έχουμε, τον πληρώσαμε με πολύ αίμα. Δεν επιθυμούμε να τον αλλάξουμε.

Έχουμε πολύ πρόσφατες πληγές από τη συνύπαρξή μας με το Ισλάμ και δικαίως δεν το θέλουμε στα πόδια μας. Δεν κατανοώ γιατί και σε ποιον πρέπει να λογοδοτήσουμε για αυτή την απόλυτα φυσιολογική άρνηση να δεχτούμε τους λαθρομετανάστες, που επιβάλλουν οι εποικιστές της χώρας με το έτσι θέλω.

Δεν θα βάλουμε καμία πλάτη στα εποικιστικά σχέδια κάποιων. Αλληλεγγύη στον εποικισμό δεν υπάρχει.

Ελένη Παπαδοπούλου

Νεκρό δίχρονο προσφυγόπουλο

Ένα προσφυγόπουλο μόλις δύο χρόνων βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από τις ρόδες αυτοκινήτου σε τροχαίο δυστύχημα στη Χίο. Το κοριτσάκι ήταν μέλος οικογένειας Ιρακινών αιτούντων άσυλο.

Το μοιραίο περιστατικό συνέβη χθες λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης.

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, το παιδί παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που ανήκει σε ΜΚΟ και επιχειρεί στο νησί.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο της Χίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το μωρό επέβαινε μαζί με την οικογένειά του στο όχημα της ΜΚΟ. Μετά την αποβίβασή τους στην περιοχή το παιδί φαίνεται ότι ξέφυγε από τον έλεγχο της μητέρας του.

Ο οδηγός του οχήματος, όπως αναφέρει το astraparis, ξεκίνησε δίχως να δει το μωρό, με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να βρει τραγικό θάνατο κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου. Ερευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διενεργούνται από την Αστυνομία.

Δεν θα δεχτούμε κανέναν, λέει ο δήμαρχος Καλαμαριάς

Σε κινητοποίηση προχώρησαν οι κάτοικοι της Καλαμαριάς, όταν έλαβαν λανθασμένη πληροφόρηση ότι επρόκειτο να μεταφερθούν παράτυποι μετανάστες στο πρώην Νοσοκομείο «Παναγία», στην περιοχή της Αρετσούς.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης είπε ότι η Αστυνομία βρισκόταν εκεί για τη σφράγιση του κτιρίου.

«Η περιοχή του Νοσοκομείου “Παναγία” χρήζει αναβάθμισης και όχι υποβάθμισης» υποστήριξε, λέγοντας ότι «όλος ο Δήμος Καλαμαριάς είναι παραλιακός και χρήζει αναβάθμισης, δεν πιστεύω ότι θα χτυπήσει το τηλέφωνο να μου ζητήσουν τη μεταφορά ατόμων. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε εδώ κάτι τέτοιο και το μήνυμα το στείλαμε προς πάσα κατεύθυνση».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κατάλληλο σημείο. Αν μου ζητήσουν μεταφορά στο Στρατόπεδο Κόδρα, δεν θα το δεχτώ, εμείς θέλουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό όλης της Θεσσαλονίκης».

Στο Κιλκίς

Ανάλογη είναι η αντίδραση και του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος μετά το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του για την πιθανή μετακίνηση αλλοδαπών στην περιοχή της Πικρολίμνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με βάση την αρχή της αναλογικότητας, ο νομός οφείλει να φιλοξενήσει 627 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 400 στον Δήμο Κιλκίς. Και στον μεν Δήμο Κιλκίς φιλοξενούνται ήδη σχεδόν 700 πρόσφυγες (385 σε σπίτια μέσω της ΟΜΝΕΣ και 300 στο ξενοδοχείο “Δήμητρα” στο Σ. Μουριών), ο δε Δήμος Παιονίας είναι επιβαρυμένος έτι πλέον, καθώς στη δομή Ν. Καβάλας φιλοξενούνται περί τα 1.200 άτομα και στο Πολύκαστρο σε κατοικίες και σε ξενοδοχεία της περιοχής περί τα 300 άτομα. 

Συνολικά, δηλαδή, στον νομό Κιλκίς φιλοξενούνται τριπλάσιοι πρόσφυγες από όσους αναλογούν με πληθυσμιακά κριτήρια. Δεν χωράνε άλλοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα