«Ταξίδι» στην Ελλάδα του 1486

«Ταξίδι» στην Ελλάδα του 148607.03.2018Τέχνες

Σπάνιες εκδόσεις από τη Συλλογή Φινόπουλου στο Μουσείο Μπενάκη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οταν οι άλλοι συνάδελφοί του στις αρχές του '60 «σκότωναν» τον χρόνο τους στις παμπ του Λονδίνου, εκείνος ψαχούλευε στα καρότσια των υπαίθριων βιβλιοπωλών αναζητώντας σπάνιες περιηγητικές εκδόσεις.

Σε έναν τέτοιον πάγκο, στη Farrington Road, ο συλλέκτης Ευστάθιος Φινόπουλος αγόρασε το πρώτο βιβλίο του

ελληνικού ενδιαφέροντος, το έργο «Οι αρχαιότητες της Αθήνας», που στη συνέχεια αντάλλαξε με κάποια άλλη έκδοση του ίδιου έργου, και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει μια συλλογή χιλιάδων βιβλίων, μέρος της οποίας θα απολαύσει το κοινό στο Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού.

Τίτλος της έκθεσης είναι «Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας)» και σε αυτήν περιλαμβάνεται υλικό από τη μεγάλη συλλογή, η οποία από το 2013 έχει περιέλθει στον πολιτιστικό οργανισμό. Σχεδόν 200 έργα, χωρισμένα σε 10 θεματικές, όπως χάρτες, ταξιδιωτικές μαρτυρίες, εκδόσεις με ελληνικές και οθωμανικές ενδυμασίες, χαρακτικά και φωτογραφίες, έχουν από χθες γεμίσει τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου. Το έργο που «πρωταγωνιστεί» στην παρουσίαση, με το οποίο έχει «ντυθεί» όλος ο εκθεσιακός χώρος, είναι μια επιχρωματισμένη ξυλογραφία του επισκόπου Μπράιντενμπαχ, η οποία απεικονίζει το Ηράκλειο Κρήτης. Αυτό, μάλιστα, θεωρείται το σπανιότερο έργο της συλλογής, καθώς ανάγεται στο 1486.

Οπως ανέφεραν οι τρεις επιμελητές της παρουσίασης, Μαρία Ξεναρίου, Μίρκα Παλιούρα και Κωνσταντίνος Στεφανής, «τον συλλέκτη ενδιαφέρει πολύ ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι ξένοι την Ελλάδα τούς προηγούμενους αιώνες.

Τα περισσότερα έργα είναι ξενόγλωσσα (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά), ενώ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τα πολυτελή αντίτυπα. Η θεματολογία των έργων περιστρέφεται γύρω από τον περιηγητισμό, τον φιλελληνισμό, την οθωμανική ιστορία, την ιστορία του βιβλίου, αλλά και την ιστορία της τυπογραφίας».

Πολλαπλά αντίτυπα

Αλλωστε, εκείνο που κάνει τη συλλογή του Φινόπουλου να ξεχωρίζει είναι τα πολλαπλά αντίτυπα, τα διαφορετικά «τραβήγματα» της ίδιας έκδοσης που βρίσκει κανείς.

Από τα εκθέματα που αξίζουν την προσοχή μας είναι αναμφίβολα οι ιδιαίτερα σπάνιοι χειρόγραφοι πτολεμαϊκοί χάρτες, οι οποίοι απεικονίζουν τον ελλαδικό χώρο. Οι χάρτες αυτοί αποκτήθηκαν στο Λονδίνο σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, αφού οι πωλητές δεν είχαν συνειδητοποιήσει τον «θησαυρό» που είχαν στους πάγκους τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα επιχρωματισμένο χαρακτικό που απεικονίζει μια άποψη των Δαρδανελίων.

Info: Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού εγκαινιάστηκε χθες και θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου.

Ο ερευνητής που πολέμησε στην Κορέα

Ο Ευστάθιος Φινόπουλος, μέλος της οικογένειας Φινοπούλου, η οποία διατηρούσε την ονομαστή ποτοποιία στην οδό Πειραιώς, γεννήθηκε στην οδό Σίνα και Σκουφά, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Είχε πολεμήσει στον Πόλεμο της Κορέας, ενώ αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου μετακόμισε στη Βρετανία, όπου έμεινε για 40 χρόνια, δουλεύοντας σε ναυτιλιακή εταιρία. Συλλέκτης με οξυμένο ερευνητικό πνεύμα, ο Ευστάθιος Φινόπουλος συνεχίζει μέχρι σήμερα να ψάχνει και να αγοράζει σπάνιες εκδόσεις, εμπλουτίζοντας τη συλλογή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταξίδι, Ελλάδα, 1486,taxidi, ellada, 1486