Θα μπει τάξη στην ανομία στις παραλίες;

Στην πλατφόρμα MyCoast εναποθέτει τις ελπίδες του το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών

Να βάλει τάξη στην απόλυτη ανομία (με οσμή μαφίας), που επικρατεί στις ελληνικές παραλίες την καλοκαιρινή περίοδο, υπόσχεται το οικονομικό επιτελείο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Ομηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην ΕΡΤNews, αναφερόμενος στη λειτουργία της πλατφόρμας MyCoast για καταγγελίες αυθαιρεσιών σε παραλίες, υποστήριξε ότι «μπορεί πλέον κάποιος να διαπιστώνει τι παραχωρείται, ποια είναι τα τετραγωνικά,

ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και επίσης ποιος είναι ο ελεύθερος δημόσιος χώρος προκειμένου οι πολίτες να κάνουν ελεύθερα μπάνιο χωρίς να πληρώνουν κανένα αντίτιμο στην πράξη».

Βέβαια, την ίδια στιγμή, το όργιο συνεχίζεται όχι σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, αλλά κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης. Οπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», σε μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Αττικής, τις Αλυκές στον Δήμο Σαρωνικού, ένα γιγάντιο κατάστημα εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων λειτουργεί με άδεια τροχήλατης καντίνας, και είναι ένα μόνο από τα δεκάδες ανάλογα παραδείγματα περιμετρικά της πρωτεύουσας. Θέλοντας να διαφημίσει την εφαρμογή MyCoast, που μπορούν όλοι να εγκαταστήσουν δωρεάν στα κινητά τους, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι «με τη χρήση πολυγώνων βλέπει ο πολίτης ποιες παραλίες και σε τι εμβαδόν παραχωρούνται για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τις οποίες βιώσαμε και πέρυσι σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπάρχουν ακραίες υπερβολές, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ εύκολο σε κάποιον λουόμενο να διαπιστώσει ότι όντως υπάρχουν παρανομίες. Δηλαδή, μιλάμε για διπλάσια κατάληψη χώρου, ενώ στις συμβάσεις υπήρχαν συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα, τα οποία ποτέ δεν τηρήθηκαν από συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Μιλάμε για υπερβολές όσον αφορά την κατασκευή και τοποθέτηση αυθαίρετων κατασκευών, και ούτω καθεξής. Επομένως, για έναν πολίτη θεωρώ -επειδή κάναμε πολλά τεστ και χρησιμοποιήθηκε αυτή η εφαρμογή προτού πλασαριστεί στον κόσμο και στο πεδίο- είναι αρκετά λειτουργική, εύκολη στη χρήση της».

Και πρόσθεσε: «Αν δούμε επομένως ομπρέλες πέραν του πολυγώνου, είναι ξεκάθαρο και πολύ εύκολο να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε ότι εδώ υπάρχει μια παρανομία. Επομένως, υπάρχει δυνατότητα μέσα από την εφαρμογή αυτή, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να καταγγείλει ο πολίτης αυτή την αυθαιρεσία που ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει και στη συνέχεια να βοηθήσει τις ελεγκτικές Αρχές να έρθουν και να κάνουν τη δουλειά».

Ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε πως δεν μπορεί εξ αποστάσεως ένας πολίτης, από το σπίτι του, να στέλνει ανώνυμες καταγγελίες στην ελεγκτική Αρχή. «Πρέπει να είσαι παρών και εκείνη την ώρα να κάνεις την καταγγελία σου μέσω της εφαρμογής» είπε. Αποσαφήνισε πως στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αδειοδοτήσεων και το σύστημα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. «Μέχρι τις 15 Μαΐου υπάρχουν ηλεκτρονικές δημοπρασίες, όπου οποιοσδήποτε θέλει να εκμισθώσει μια περιοχή που εφάπτεται παραλίας, αιγιαλού κ.λπ. μπορεί να υποβάλει την προσφορά του με ελάχιστο τίμημα, για πρώτη φορά – δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν. Επομένως, η συνολική εικόνα, το νέο πλαίσιο, θα φανεί από τα μέσα Ιουνίου και μετά, περίπου σε όλη τη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα