Θα χαθεί ο ήλιος ξανά σε Κρήτη και Αττική λόγω της αφρικανικής σκόνης

Θα χαθεί ο ήλιος ξανά σε Κρήτη και Αττική λόγω της αφρικανικής σκόνης12.04.2018Ρεπορτάζ

Τακτικός «επισκέπτης» της χώρας μας τείνει να γίνει η αφρικανική σκόνη, η οποία θα σκεπάσει σήμερα το Ηράκλειο της Κρήτης και το προσεχές διήμερο τον ουρανό της Αττικής.

Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης, στην Αθήνα

η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης -περίπου 130 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα- αναμένεται το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στη συνέχεια το κίτρινο πέπλο θα αρχίσει να υποχωρεί και η ατμόσφαιρα σταδιακά θα καθαρίσει.

Στο Ηράκλειο, όπου το φαινόμενο στα τέλη του περασμένου μήνα ήταν έντονο και δοκίμασε τις αντοχές των κατοίκων, η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης (πάνω από 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένεται σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η συγκέντρωση σκόνης δεν θα έχει την ίδια ένταση με αυτήν του Μαρτίου, ωστόσο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Τι μεταφέρει αυτή η σκόνη εξαρτάται από πού προέρχεται.

Τις περισσότερες φορές ταξιδεύει από τη Σαχάρα και είναι ουσιαστικά ακίνδυνη, γιατί είναι απλή άμμος, αλλά αν έρχεται από περιοχή με μόλυνση ή αν περάσει το σύννεφο πάνω από περιοχή που είναι βιομηχανική και πολύ επιβαρημένη, μπορεί να μεταφερθεί και μέρος της ρύπανσης του αέρα, δηλαδή από τα αιωρούμενα σωματίδια που είναι μολυσμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα