Θα «γονατίσει» ξανά η αγορά, αν πέσει μαχαίρι στις συντάξεις

Θα «γονατίσει» ξανά η αγορά, αν πέσει μαχαίρι στις συντάξεις03.10.2018Οικονομία

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ με το προσχέδιο του προϋπολογισμού λόγω μείωσης των φορολογικών εσόδων

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην αγορά για το «διπλό» προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος

υπογράμμισε ότι δεν είναι αναγκαία η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι εκτός των άλλων θα επιφέρει πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που τόσο έχει ανάγκη η αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Eurobank και της Eνωσης Ελληνικών Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεπή και σθεναρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δεν αναφέρθηκε μεν με άμεσο τρόπο στις συντάξεις, αλλά με έμμεσο, αφού το Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό περιλαμβάνονται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων WFE ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι υπό συνθήκες πολιτικής και μακροοικονομικής σταθερότητας κι αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές επενδυτικές υποθέσεις στην Ευρώπη.

Οι τομείς που προσφέρουν ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η μεταποίηση, η αγροτοβιομηχανία, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές, η εξόρυξη ορυκτών και η διαχείριση των αποβλήτων. Ο πρόεδρος της Eurobank και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών επισήμανε ότι σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον το τέλος του προγράμματος προσαρμογής δεν πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομική χαλαρότητα, αλλά στη δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα.

Η χώρα δεν πρέπει να υποβαθμίσει τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα υπονόμευε σοβαρά την εύθραυστη αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος σχολίασε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών και του συντελεστή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 28%.
Κυρίως, όμως, η αύξηση κατά 550.000.000 ευρώ του κονδυλίου για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα