Θλιβερός Παναγιωτόπουλος: Δήλωση υποταγής στις ΗΠΑ μέσα στη Βουλή

Υπερασπίστηκε το δόγμα του πρόθυμου και προβλέψιμου εταίρου

Υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια το δόγμα του πρόθυμου και προβλέψιμου εταίρου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεραμυνόμενος της μετατροπής της Ελλάδας σε βολικό εταίρο στις διεθνείς συμμαχίες της.

Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, θεωρεί πως αυτή είναι η ορθή διπλωματική τακτική και στρατηγική, να μην πιέζει και να μη φέρνει αντιρρήσεις, δηλαδή, και να κινείται στη λογική του υπάκουου συμμάχου, αγνοώντας πως το πρώτιστο μέλημά της θα έπρεπε να ήταν η διασφάλιση

των εθνικών της συμφερόντων και όχι η διευκόλυνση των άλλων.

Μιλώντας στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επί της αμυντικής συμφωνίας ΕλλάδαςΗΠΑ, η οποία δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις των βουλευτών, υποστήριξε πως «δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος», προσθέτοντας πως «αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί και όχι μόνο ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα έναντι των πιο ασταθών Τούρκων, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος, ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή».

Σχολίασε, μάλιστα, με νόημα, αναφερόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό, πως «ο “δεδομένος”, λοιπόν, θα πάει να μιλήσει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Δεν το λες και κακό αυτό για τον “δεδομένο” και “προβλέψιμο”». Εν όψει, δε, της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ προϊδέασε για τα αποτελέσματα των διμερών επαφών, λέγοντας πως «όλο αυτό δεν είναι ένα ανατολίτικο παζάρι, αναβαθμίζεται η συνολική στρατηγική σχέση. Περιμένετε λίγες μέρες».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παίρνοντας τον λόγο ανέφερε πως «η κυβέρνηση επιθυμεί την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα», υποστηρίζοντας πως υπήρξε σκέψη για επέκταση της συμφωνίας για μια δεκαετία, αλλά τελικά επιλέχθηκαν τα πέντε χρόνια αντί του ενός, καθώς «αυτό ήταν το εθνικό συμφέρον». Σημείωσε, δε, πως η αμυντική Συμφωνία ΕλλάδαςΗΠΑ είναι ένα εργαλείο «να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας», τονίζοντας την ανάγκη να είναι ανοιχτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και να μην είναι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Επεσήμανε, μάλιστα, την ενόχληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη σύναψη της συμφωνίας. Η συζήτηση της επίμαχης συμφωνίας, πάντως, έγινε εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, να μιλά για λεόντειο συμφωνία -επικαλούμενος και το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εστίας»-, σημειώνοντας πως «η κυβερνητική πολιτική του “προκεχωρημένου φυλακίου” και του “δώσ’ τα όλα” βλάπτει τη χώρα».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση και του συναδέλφου του στο κόμμα, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος σχολίασε πως το μοναδικό πράγμα που θα κερδίσουμε είναι μερικά περισσότερα… σουβλάκια στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο, καταγγέλλοντας πως η χώρα προσήλθε στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, με τη λογική του υπάκουου παιδιού. Τη συμφωνία καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. υπερψηφίζει, αν και κάνει λόγο για «ανισοβαρή» συμφωνία. Η συνέχεια δίνεται αύριο στην Ολομέλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα