Τι επιδιώκει ο Τσίπρας με την επίσκεψη στα Σκόπια

Τι επιδιώκει ο Τσίπρας με την επίσκεψη στα Σκόπια24.03.2019Παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τις συναντήσεις του. Υπουργοί και επιχειρηματίες στην αποστολή. Ενέργεια, δίκτυα και εμπόριο στην ατζέντα

Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη

Κρίσιμη και ιδιαίτερα «λεπτή» χαρακτηρίζεται η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

στα Σκόπια, σε 10 ημέρες (κατά τις 2 Απριλίου), καθώς η πρώτη παρουσία Ελληνα πρωθυπουργού στη χώρα, μετά την «επίλυση» της τριακονταετούς ονοματολογικής εκκρεμότητας και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν θα σηματοδοτήσει μόνο τις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών, αλλά και τις δυνατότητες της Αθήνας να επιστρέψει στα Βαλκάνια...

Εκεί όπου τη δεκαετία του '90 η -προ κρίσης- «Ισχυρή Ελλάδα» μεσουρανούσε, κρατώντας γερά το πηδάλιο των εξελίξεων για ολόκληρη την περιοχή, οδηγώντας όλες τις γειτονικές χώρες, σε δυτικά και ανατολικά Βαλκάνια, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Τον ρόλο αυτόν έχασε στη συνέχεια, εξαιτίας της πολυετούς κρίσης και της εθνικής εσωστρέφειας, αφήνοντας γεωπολιτικό κενό που έσπευσε με ταχείς ρυθμούς να καλύψει η επιθετική, εχθρική, αναθεωρητική μουσουλμανική Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το κενό επιρροής.
Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς για την επιτυχία της συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ, καθώς έχει κριθεί «αποφασιστική», πέραν του κεντρικού πυρήνα σύμπηξης νέων διμερών στενών σχέσεων, οι οποίες δεν θα αφήνουν περιθώρια εισοδισμού σε τρίτους, η πτυχή της επικοινωνιακής διαχείρισης της επίσκεψης.

Σύμφωνα με αναφορές που φτάνουν στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, ως «διακύβευμα» στην επικείμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου δεν θα αναδειχθεί πρωτίστως ούτε η «Ευρώπη της αλληλεγγύης» ούτε τα τοπικά προβλήματα της περιφέρειας, αλλά ο «κόσμος θα ψηφίσει... Μακεδονικά». Επομένως, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό υπουργών, ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Υποδομών, Ανάπτυξης, αλλά και υπερμεγέθη αριθμό επιχειρηματιών, καλύπτοντας όλους τους τομείς ανάπτυξης.

Στην ατζέντα των διμερών συζητήσεων θα βρεθούν ενέργεια, οδικοί άξονες, διασυνδέσεις δικτύων (σιδηροδρομικά, ηλεκτρικά, ενεργειακά), εμπόριο, παροχή τεχνογνωσίας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη Δημόσια Διοίκηση. Κατρούγκαλος, Αποστολάκης, Σταθάκης, Σπίρτζης, Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς θα πλαισιώσουν τον πρωθυπουργό στο εγχείρημα, ενώ πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων θα συνδράμει στα τεχνικά θέματα που θα προκύπτουν.

Κεντρικός στόχος παραμένει για την Αθήνα να διαμορφωθεί το «πλαίσιο» για μια στενή, αδιάρρηκτη, συμπαγή συνεργασία, που θα αποτυπωθεί στην απόφαση για συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, κατά τα πρότυπα ανάλογων διμερών πρωτοβουλιών και πρακτικών της Ελλάδας με γειτονικές και μη χώρες.

Ελπιδοφόρος ορίζοντας διανοίγεται στο ενεργειακό πεδίο, καθώς η αιφνίδια «υποχώρηση» συμμετοχής της Ρώμης στο μεγαλεπήβολο (αλλά αμφιλεγόμενο) project του East Med στη νοτιοανατολική Μεσόγειο οδηγεί την Αθήνα (με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον) να αναζητήσει νέους δρόμους όδευσης του αγωγού από την ισραηλινή ΑΟΖ μέσω Κύπρου, Κρήτης, Πελοποννήσου και από τη Μακεδονία προς τα Σκόπια και την κεντρική Ευρώπη.

Βαλκανικό τόξο ασφάλειας

Ο τομέας της Ασφάλειας χαρακτηρίζεται εξίσου κρίσιμος για τη γεωπολιτική ισορροπία στη Βαλκανική, γι' αυτό και η συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη αναμένεται να συμβάλει στην αποτροπή της «στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας» που επιχειρεί η Τουρκία από τον Βορρά, εκμεταλλευόμενη τους διάσπαρτους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στη χερσόνησο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ήδη έχει δρομολογηθεί η στενή, πολυεπίπεδη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με την Αθήνα να οδηγεί τη γειτονική χώρα στα πρώτα της βήματα στο ΝΑΤΟ. Το πλαίσιο θα επικυρωθεί στη συνάντηση του Ευ. Αποστολάκη με την υπουργό Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Οπως ανακοινώθηκε και προβλέπεται από τους νατοϊκούς κανονισμούς, μια χώρα-μέλος που δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία μπορεί να δεχτεί τη συνδρομή γειτονικής νατοϊκής χώρας στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της (air policing), καθήκον το οποίο η Ελλάδα ασκεί ήδη στο Μαυροβούνιο και στην Αλβανία.

Η «ιδέα» έπεσε στις Βρυξέλλες, στην πρώτη διμερή συνάντηση Αποστολάκη - Σεκερίνσκα, κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, με τον Ελληνα ΥΕΘΑ να καταθέτει σχετική πρόταση «προστασίας» του γειτονικού εναέριου χώρου, ενώ εξετάζονται και δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η συμβολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά με την ενεργοποίηση του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη στενή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και την εκπαίδευση σε ζητήματα νατοϊκής «τυποποίησης», ενώ διπλωματικά επιτελεία εξετάζουν δυνατότητες συγκρότησης νέας τριμερούς συνεργασίας «Ελλάδας - Κύπρου - Σκοπίων» για να «κλείσει» το τόξο ασφάλειας, το οποίο οφείλει να περιβάλλει τη νέα όδευση του East Med. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πρώτο βήμα αποτελεί (και σχεδιάζεται) η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων διμερώς και περιφερειακά, με στόχο την αυτόνομη συμμετοχή της γειτονικής χώρας σε περιφερειακές πολυεθνικές ασκήσεις στο μέλλον, ακόμη και στον εξειδικευμένο τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ηδη την περασμένη εβδομάδα στρατιωτικές αντιπροσωπίες από τις δύο χώρες πραγματοποίησαν διερευνητικές συναντήσεις, στις οποίες οι Ελληνες αξιωματικοί κατέγραψαν τομείς στους οποίους θα μπορούσε η χώρα μας να βοηθήσει τη γειτονική χώρα στη νατοϊκή πορεία της.
Σημαντικό ρόλο στην προκειμένη περίπτωση για τις Ενοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων, σε επίπεδο εκπαίδευσης, αναμένεται να παίξει το Πολυεθνικό Στρατηγείο στο Κιλκίς, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Να δείξει ότι τηρεί τη συμφωνία επιθυμεί ο Ζάεφ

Στο μικρό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια η κυβέρνηση Ζάεφ προσπαθεί να εφαρμόσει τις μεταβολές που προβλέπονται από τη συμφωνία προκειμένου να εμφανίσει δείγματα καλής θέλησης, πέρα από τις ρητορικές «παρασπονδίες» Σκοπιανών αξιωματούχων, οι οποίοι κινούνται στα όρια του ανεκτού, όταν αναφέρονται σε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, στοιχεία που χαρακτηρίζονται η αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του την Τετάρτη ενέκρινε τη μετονομασία του πρακτορείου ειδήσεων, των ταχυδρομείων και της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
α) Το νέο όνομα του κρατικής ιδιοκτησίας «Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (MIA) στο εξής θα είναι «Μιντιακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο - Σκόπια» (MIA), διατηρώντας το ίδιο λογότυπο).
β) Το νέο όνομα της Α.Ε. Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Μακεδονίας - ELEM θα γίνει Α.Ε. Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM).
γ) Το νέο όνομα της Α.Ε. ταχυδρομικών υπηρεσιών «Μακεδονικά Ταχυδρομεία» θα είναι «Α.Ε. ταχυδρομικών υπηρεσιών Ταχυδρομεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα