Τι σηματοδοτεί η «εισβολή» των Αμερικανών στην 83η ΔΕΘ
Με υψηλόβαθμη αντιπροσωπία και εταιρίες κολοσσούς ήρθαν οι ΗΠΑ, που θέλουν να αναδείξουν τη χώρα μας σε προμαχώνα των συμφερόντων τους στην περιοχή
Από τον
Σπύρο Κάραλη
Περισσότερες από 60 εταιρίες, μεταξύ αυτών και κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας, θα βρίσκονται στο αμερικανικό περίπτερο στην 83η ΔΕΘ έως τις 16 Σεπτεμβρίου, στην οποία τιμώμενη χώρα φέτος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, διόλου τυχαία σε αυτή τη γεωπολιτική
Σε γεωπολιτικό ρόλο αιχμής, δηλαδή, και ανάσχεσης εξ Ανατολών, με όσους κινδύνους κυοφορεί μια τέτοια θέση για την Ελλάδα, με φόντο τη σκληρή διαπάλη των ΗΠΑ με Ρώσους αλλά και Κινέζους για τον έλεγχο των στρατηγικών προσβάσεων προς τα δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο της αμερικανικής απόβασης, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί υψηλόβαθμη κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος αλλά και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή, καθώς και μεμονωμένοι CEOs μεγάλων εταιριών. Εξέχοντα ρόλο στην Εκθεση θα έχουν επίσης οι τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς στον χώρο του AUSA Hellenic Chapter θα βρίσκονται οκτώ εταιρίες κυβερνοασφάλειας, αμυντικών συστημάτων και εξοπλισμού.
Η ατζέντα του ισχυρού αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη βόρεια Ελλάδα συμπληρώνεται με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, έργο κορυφαίας προτεραιότητας για την αμερικανική πλευρά.
Μάλιστα, για τους Αμερικανούς η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει κομβική σημασία τόσο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς αγωγούς (ΤΑΡ, TGI) όσο, κυρίως, και σε ό,τι αφορά το λιμάνι ως πύλη εισόδου του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στους αμερικανικούς σχεδιασμούς συγκαταλέγεται επίσης βάση μαχητικών ελικοπτέρων στην περιοχή, οπότε δεν βλέπουν θετικά τις ρωσικές δραστηριότητες - ενώ υπάρχουν προβληματισμοί για την έντονη ρωσική παρουσία στην επιχειρηματική κοινότητα της πόλης.
Το ρωσικό ενδιαφέρον υπάρχει εδώ και χρόνια, καθώς έχει κομβική σημασία για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Μάλιστα τον Ιούλιο 2015, με πρωτοβουλία του τότε γενικού προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ (το όνομά του έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα σε σχέση με τα σχέδια αύξησης της ρωσικής επιρροής στο Αγιον Ορος και επηρεασμού της κατάστασης ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών), έγινε αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη. Ο ρωσικός παράγοντας με σειρά εκδηλώσεων, πολλές πολιτιστικού χαρακτήρα, προσπάθησε τα προηγούμενα χρόνια να μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε «ρωσική πόλη», αλλά με την έλευση του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ τα πράγματα γέρνουν στη ζυγαριά υπέρ των Αμερικανών.
Επιδιώξεις
Στον άξονα του ρωσικού σχεδιασμού έχει συμπεριληφθεί ισόποσα η αποδυνάμωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αποδόμησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης από το Πατριαρχείο της Μόσχας, με παράλληλες ενέργειες αφελληνισμού Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής μέσω φιλορωσικών θρησκευτικών οργανώσεων, όπως λ.χ. η «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση», επιδιώκοντας οι Ρώσοι κατά βάση την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια Ορθοδοξία.
Στα δύο χρόνια της παρουσίας στην Ελλάδα του Τζ. Πάιατ οι ΗΠΑ εμπλέκονται όλο και περισσότερο στα εσωτερικά μας ζητήματα και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θέλουν να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή, σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια, ώστε να μην ανατραπεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, αθόρυβα αλλά συστηματικά και πέραν του κοινωνικού ελέγχου η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σταδιακά σε μια τεράστια νατοϊκή βάση με καθαρά επιθετικούς προσανατολισμούς.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το αμερικανικό σχέδιο ανακατεύθυνσης της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και της υποκατάστασης, ως έναν βαθμό, του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και της εμπλοκής της χώρας μας σε ένα τριπλό «καυτό» μέτωπο που περιλαμβάνει.
Πρώτον, τo αντιρωσικό μέτωπο με επίκεντρο και τα Βαλκάνια και στο οποίο εντάχθηκε και η πίεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η πίεση προς Σερβία - Κόσοβο για επαναχάραξη των συνόρων τους. Δεύτερον, το μέτωπο κατά της Τουρκίας που προβλέπει την όξυνση των πιέσεων στον Ερντογάν. Τρίτον, το μέτωπο κατά του Ιράν, που προωθεί από χρόνια το Τελ Αβίβ μέσω της Ουάσινγκτον.
Ενταση
Ειδικότερα για την Τουρκία η πρόκληση πολιτικής και οικονομικής ασφυξίας στην Αγκυρα και ο ενισχυμένος ρόλος της Ελλάδας, με την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στον ελληνικό χώρο, προκαλεί ένταση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και εκεί εκφράζονται φόβοι εμπλοκής, καθώς ένα επεισόδιο στο αρχιπέλαγος ή ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη κρίση με στόχο την πτώση του Τούρκου προέδρου είναι πιθανό να προκαλέσει γενικευμένες αποσταθεροποιήσεις.
Ως εκ τούτου, το μείζον ερώτημα είναι αν η Ελλάδα είναι σε θέση για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους να διαδραματίσει τον ρόλο του χωροφύλακα των Αμερικανών στην περιοχή.
Σε αυτό, λοιπόν, το ρευστό όσο και ανησυχητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, με την Ελλάδα να πρoσπαθεί να ορθοποδήσει ύστερα από οκτώ και πλέον χρόνια ακραίας λιτότητας, η φαραωνική αμερικανική συμμετοχή στη ΔΕΘ πιστοποιεί τις ισχυρές ζυμώσεις που συντελούνται.
Εξήντα δύο αμερικανικές εταιρίες θα συμμετέχουν, ανάμεσα τους οι κολοσσοί Coca-Cola, Lockheed Martin, Microsoft, Sisco, Hewlett - Packard, IBM Hellas, Caesars, Facebook, Google, Procter & Gamble, Exxon Mobil, Dow Hellas, Visa. Επίσης 13 κορυφαία αμερικανικά εκπαιδευτήρια, όπως το Rutgers University του Νιου Τζέρσι και το Webster University, αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως το New York College, το διεθνές εκπαιδευτήριο Pinewood, το Κολλέγιο Ανατόλια και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, καθώς και το ίδρυμα Fulbright.
Σε πρώτο πλάνο τίθεται και ο κλάδος της φαρμακευτικής βιομηχανίας με κολοσσούς όπως η Pfizer και η Johnson and Johnson και, από το Λας Βέγκας, εκπροσώπους της Caesars Entertainment Corporation, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ.
Οι start-ups επιχειρήσεις για την «Ψηφιακή Ελλάδα»
Ξεχωριστή παρουσία στη ΔΕΘ θα έχουν οι start-ups επιχειρήσεις. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης οργανώνει το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα», όπου θα φιλοξενήσει περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις. Στο θεματικό πάρκο του υπουργείου ΨΗΠΤΕ συγκεντρώνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύνολο της start-up κοινότητας καταλαμβάνοντας ολόκληρο το περίπτερο 12, το δεύτερο μεγαλύτερο περίπτερο της ΔΕΘ, συνολικού εμβαδού περίπου 3.000 τ.μ. Η «Ψηφιακή Ελλάδα» θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της Εκθεσης (8-16 Σεπτεμβρίου), ακριβώς δίπλα στο περίπτερο 13, όπου θα βρίσκονται οι ΗΠΑ, με την ιδιότητα της τιμώμενης χώρας της 83ης ΔΕΘ. Η αμερικανική συμμετοχή θα δώσει έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και την καινοτομία με τη συμμετοχή εταιριών που βρίσκονται στην αιχμή της νέας τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων οι Facebook, Microsoft, Google και Cisco, παρέχοντας στους Ελληνες start-uppers την ευκαιρία για σημαντικές επαφές και networking. Στην «Ψηφιακή Ελλάδα» οι Ελληνες επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν χωρίς κόστος (η συμμετοχή τους χρηματοδοτείται από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ) τις ιδέες τους, τα προϊόντα και τα επιτεύγματά τους, πλαισιωμένοι από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και workshops σε θέματα νέων τεχνολογιών, creative industry, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ψηφιακών δεξιοτήτων.
Από τις επιδρομές στα μπουζούκια και τα ανοιχτά γλέντια, στην κρίση
Και τι δεν έχει ζήσει η Θεσσαλονίκη τις περιόδους της Διεθνούς Εκθεσης! Χρόνια ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, γλέντια μέχρι πρωίας στα μπουζούκια, απίστευτα «θα» των πολιτικών, μέχρι που ήρθε η κρίση και όλοι προσγειώθηκαν απότομα.
Από το 1926 που άνοιξε τις πύλες της έως σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στη Διεθνή Εκθεση, που άλλοι θεωρούν ότι είναι ο τόπος πολιτικών ανακοινώσεων και υποσχέσεων κι άλλοι ότι απλώς είναι μια... εμποροπανήγυρη. Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ ως εμπορικό γεγονός επέδειξε αντοχή και η φετινή, η 83η, αναμένεται να είναι εξαιρετική σε συμμετοχή εταιριών.
Από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, που πάντα μιλούσε με φειδώ, μέχρι το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου και το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του Αλέξη Τσίπρα έχει πέσει αρκετό νερό στον μύλο των υποσχέσεων της ΔΕΘ.
Παλιότερα, η Εκθεση ουσιαστικά άρχιζε από το μεσημέρι της Παρασκευής με τους τοπικούς φορείς να καρτερούν στην πίστα του αεροδρομίου «Μακεδονία» τον εκάστοτε πρωθυπουργό αλλά και τους υπουργούς, γραμματείς και λοιπούς συνοδούς των αποστολών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βάθρο της υποδοχής στηνόταν στον διάδρομο προσγειαπογειώσεων, με τους τοπικούς παράγοντες να κάθονται στις πρώτες σειρές και τους δημοσιογράφους να στήνονται για να ακούσουν τις πρώτες πρωθυπουργικές κουβέντες στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα καλωσορίσματα των τοπικών αρχόντων και τα αιτήματα για «την ξεχασμένη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα».
Στο Βελλίδειο γινόταν η επίσημη έναρξη της Εκθεσης. Στην αρχή η ομιλία του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ και μετά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που ήταν αφιερωμένη στα ζητήματα της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Στο συνεδριακό κέντρο ήταν συγκεντρωμένοι πάντα όλοι οι εκπρόσωποι της πόλης. Από τον δήμαρχο και τον νομάρχη, τους δημάρχους των περιφερειακών δήμων και τους δεκάδες θεσμικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης, μέχρι τους εκατοντάδες πολίτες που έβλεπαν στα εγκαίνια της Εκθεσης μια γιορτή της πόλης.
«Δείπνο του λαού»
Η γιορτή συνήθως συνεχιζόταν και σε κάποιον χώρο το βράδυ της Παρασκευής, όπου επακολουθούσε ένα ανοιχτό δείπνο για όλους. «Το δείπνο του λαού» το είχε χαρακτηρίσει κάποιος. Πολύ παλιά αυτό γινόταν στο Παλατάκι, αργότερα και για μερικά χρόνια διοργανωνόταν στο λιμάνι και στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή το δείπνο στηνόταν στον χώρο μπροστά από το Γ΄ Σώμα Στρατού, μέχρι που ο πρώην πρωθυπουργός, που δεν του άρεσαν τα ανοιχτά δημόσια γεύματα, το κατάργησε διαπαντός.
Ο Καραμανλής ήταν αυτός επίσης που από το 2004 έβαλε τέλος στα νυχτοπερπατήματα υπουργών και παρατρεχάμενων από το βράδυ της Παρασκευής, κυρίως σε μπουζούκια και άλλα... πολιτιστικά κέντρα με τη γνωστή πλέον φράση του «σεμνά και ταπεινά». Οι ιστορίες από τα βράδια της Παρασκευής της ΔΕΘ είναι πολλές. Στο Παλατάκι στήνονταν δεκάδες τραπέζια με πλουσιοπάροχο φαγητό και κρασί που έρεε άφθονο, ενώ η αγαπημένη στιγμή των φωτορεπόρτερ της εποχής ήταν να απαθανατίζουν το αποτέλεσμα της... επιδρομής!
Τα γλέντια της Παρασκευής στοίχισαν αρκετά εκατομμύρια δραχμές και στη συνέχεια ευρώ!
Η παραμονή στη Θεσσαλονίκη για δυο τρία 24ωρα επιβάρυνε, φυσικά, τον κρατικό κορβανά. Ξακουστά ήταν και τα νυχτοπερπατήματα αρκετών υπουργών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που επεδείκνυαν αξιοζήλευτες χορευτικές ικανότητες στο ζεϊμπέκικο. Από εκείνα τα παλιά χρόνια προέρχεται και η περίφημη δήλωση του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου για τα νυχτερινά μαγαζιά που τα μετονόμασε... πολιτιστικά κέντρα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οδηγός εγκατέλειψε αβοήθητο νεαρό ζευγάρι στο κέντρο της Αθήνας - Νεκρά τα δύο παιδιά
- Αιχμαλωτίστηκαν 2 Τούρκοι στρατιωτικοί στις Φέρες σε συμπλοκή
- Πέθανε από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, επειδή νόμιζε ότι ήταν ημικρανία – Ποιες οι διαφορές!!!-BINTEO
- Bάπτισαν τον γιο τους o Κώστας Μπακογιάννης και η Σία Κοσιώνη (video)
- Δύο οι συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί στον Έβρο (ΒΙΝΤΕΟ)
- Σία Κοσιώνη-Κώστας Μπακογιάννης βάπτισαν τον γιο τους -Τα πρώτα πλάνα [βίντεο]
- Σπάνια δημόσια έξοδος για τη Μαίρη Χρονοπούλου – Δείτε στα 85 της σε συναυλία στο Ηρώδειο
- Πρώτη δύναμη η ακροδεξιά στις σουηδικές εκλογές;
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Φωτιά στην περιοχή της Περαίας στη Θεσσαλονίκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews
- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Τι σηματοδοτεί η «εισβολή» των Αμερικανών στην 83η ΔΕΘ
- Τα «χαρτιά» που χρειάζονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων
- Ανάβει φωτιές το Audi του Λετονού Στουρνάρα!
- Ποια ζωή ταιριάζει στις ψυχές μας
- «Μαύρος» ο χάρτης της ανεργίας στη Β. Ελλάδα
- Γιατί η Δύση τρέμει το «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών
- «Δεύτερη ευκαιρία» για μικρομεσαίους με χαμηλότοκα δάνεια
- Παροχές και μείωση ΕΝΦΙΑ από Τσίπρα για να σωθεί (;) η παρτίδα
- Δημοψήφισμα εδώ και τώρα για το Σκοπιανό
- Ορθοδοξία: Κλίμα διχασμού με αφορμή την Ουκρανία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- EΡΤ: ''Για μια ακόμη φορά οι επικριτές μας έμειναν έκθετοι μπροστά στο κοινό''
- Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού
- ΝΔ για Τσίπρα στη ΔΕΘ: Θρασύς στα ψέματα, δειλός στην αλήθεια
- Νεότερος απολογισμός του σεισμού στην Ιαπωνία οι 42 νεκροί
- Δέκα επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη στον οργανισμό
- Σπάνια δημόσια έξοδος για τη Μαίρη Χρονοπούλου – Δείτε στα 85 της σε συναυλία στο Ηρώδειο
- Λαδένια Κιμώλου: Μια πεντανόστιμη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!
- Οι 5 τρόποι να φορέσεις το blazer το φθινόπωρο
- Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά τον «αόρατο» πλαστικό χειρουργό των ποινικών