Την Τετάρτη «κληρώνει» για τα ΕΛ.ΠΕ.

Την Τετάρτη «κληρώνει» για τα ΕΛ.ΠΕ.02.04.2019Οικονομία

Κανείς δεν ξέρει αν θα κατατεθούν αύριο οι δεσμευτικές προτάσεις για το 50,01% ή αν θα δοθεί κι άλλη παράταση στον διαγωνισμό

Θα κατατεθούν τελικά αύριο οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,01% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) ή θα υπάρξει ακόμη μία παράταση; Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα προσέλθουν και οι δύο όμιλοι που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον (η κοινοπραξία

της ελβετικής Glencore με την αμερικανική Carlyle και της ολλανδικής Vitol με τη Sonatrach από την Αλγερία).

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που έδωσε απανωτές παρατάσεις στον διαγωνισμό, τηρεί σιγή ισχύος. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν από τους πιο δύσκολους διαγωνισμούς, καθώς πωλείται ένα από τα πλέον στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας, ενώ οι πωλητές είναι δύο: Το Δημόσιο πουλά ποσοστό 20% από το 35,48% που ελέγχει σήμερα και η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση το 30,1% από το 45,47% που ελέγχει.

Ενδιαφέρον έχει η σύνθεση των δύο κοινοπραξιών, όπως έχει επισημάνει η «δημοκρατία». Κάποιοι από αυτούς το πρωί είναι συνεταίροι και το βράδυ ανταγωνιστές! Εχουν, μάλιστα, «παράδοση» στη χρεοκοπία εταιριών διυλιστηρίων.

Η Carlyle, η οποία στις αρχές της δεκαετίας συνέβαλε στη χρεοκοπία του μεγαλύτερου ανεξάρτητου ομίλου διυλιστηρίων της Ευρώπης, της ελβετικής Petroplus, μπήκε προ μηνών στο σχήμα της Glencore. Αντίπαλος είναι η ολλανδική Vitol, η οποία, μαζί με την Carlyle, ελέγχει την εταιρία διυλιστηρίων και πρατηρίων καυσίμων Varo Energy. Προ εβδομάδων είχε κυκλοφορήσει ότι παζάρευαν την πώληση της Varo Energy στην οικογένεια του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Cheng.

Στην αγορά αναρωτιούνται για ποιους λόγους η Carlyle και η Vitol θέλουν να αγοράσουν ευρωπαϊκό διυλιστήριο (ΕΛ.ΠΕ.), τη στιγμή που προσπαθούν να πωλήσουν αυτά που ήδη έχουν.

Η χρεοκοπία της Petroplus δείχνει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ότι η πώληση εταιριών διυλιστηρίων σε ομίλους που ασχολούνται με το χρηματιστηριακό παιχνίδι (trading) στον χώρο της ενέργειας μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη. Η Petroplus είχε εξαγοραστεί το 2005 από τις επενδυτικές εταιρίες Carlyle και Riverstone Holdings. Εξι χρόνια αργότερα, εν μέσω φημολογίας για το trading, με επενδυτικά προϊόντα και σειρά εξαγορών η Petroplus χρεοκόπησε (τα χρέη άγγιζαν τα 2 δισ. δολάρια).

Keywords
Τυχαία Θέματα