Το Δ' Ράιχ αφήνει μόνη την Ελλάδα στο Μεταναστευτικό

Το Δ' Ράιχ αφήνει μόνη την Ελλάδα στο Μεταναστευτικό24.12.2019Ρεπορτάζ

Κυνικά αρνείται να βοηθήσει η κυβέρνηση Μέρκελ! «Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας» απάντησε στην πρόταση των Πρασίνων να φιλοξενήσουν τα 4.000 ασυνόδευτα παιδιά

Μια «ευρωπαϊκή» λύση φαίνεται τελικά ότι προκρίνει το Βερολίνο αναφορικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα,

καθώς, όπως έγινε γνωστό, δεν σχεδιάζει να αναλάβει μεμονωμένα άτομα από τα ελληνικά νησιά παρά τις δεσμεύσεις για κάτι τέτοιο.

«Τασσόμαστε υπέρ ενός νέου αλληλέγγυου και αποτελεσματικού συστήματος» διευκρίνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη γερμανική Βουλή ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των ανθρώπων, ιδιαιτέρως των παιδιών. Η Γερμανία και άλλα κράτη, μέσω της Διαδικασίας του Δουβλίνου, υποδέχονται ανηλίκους από την Ελλάδα, αλλά το θέμα εδώ είναι να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Δεν μπορεί η Γερμανία να το κάνει μόνη της» τόνισε η κυρία Ντέμερ, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, ενώ από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ο εκπρόσωπος Στιβ Αλτερ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «δεν πληροφορήθηκε δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και στη διαδρομή από την Τουρκία, αλλά ασχολείται με το θέμα εντατικά εδώ και μήνες».

Ο κ. Αλτερ παρέπεμψε στις επαφές του υπουργείου τόσο με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και με κυβερνήσεις ενδιαφερόμενων κρατών και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τον περασμένο Οκτώβριο στην Αγκυρα και την Αθήνα.

Από την απάντηση της Γερμανίας προς τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ διεφάνη ξεκάθαρα ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να δεχθεί 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα, αφήνοντας τη χώρα μας μόνη της να σηκώνει αυτό το φορτίο και αδιαφορώντας εάν μια χώρα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη προσφύγων». Ο κ. Χάμπεκ, προς τιμήν του, ζήτησε από τη χώρα του να δεχθεί τους πιο ευάλωτους, δηλαδή περίπου 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα με αφορμή τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και καταγραφής στα ελληνικά νησιά. Το αίτημά του απορρίφθηκε, όμως,  από τη γερμανική Βουλή.

Το πλέον εξοργιστικό, ωστόσο, πέρα από την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης, είναι οι αποκαλύψεις του συμπροέδρου των Πρασίνων. Οπως έκανε γνωστό ο κ. Χάμπεκ, μια σειρά από γερμανικά κρατίδια, όπως το Βερολίνο, η Θουριγγία και η Κάτω Σαξονία, έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δεχτούν αυτά τα παιδιά. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Γερμανία έχει αυτή τη δυνατότητα γιατί από το 2015 έχει επεκτείνει τις δομές πρώτης υποδοχής προσφύγων ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση του Ελληνα πρωθυπουργού προς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η χώρα. Μια έκκληση, όμως, που πήγε στον βρόντο, αφού κανείς δεν ανταποκρίθηκε, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Γερμανία.

Πιστός στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε αντίθεση με τη χώρα του, θύμισε και αποκάλυψε συγχρόνως ότι η Γερμανία είχε δεσμευτεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεχθεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία και έως τα μέσα του 2018 είχε δεχθεί μόλις 10.000 άτομα, δείχνοντας έτσι την αναξιοπιστία που επικρατεί στην Ευρώπη και τονίζοντας το γεγονός ότι έχουν αφήσει την Ελλάδα μόνη της και ανυπεράσπιστη στο τεράστιο ζήτημα του Προσφυγικού.

Έφοδος στο ΚΥΤ Σάμου με 45 προσαγωγές!

Την ώρα που το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου «στενάζει» από τον αριθμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια, πληθαίνουν τα περιστατικά βίας σε βάρος των Αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία έκανε χθες έφοδο στον καταυλισμό και προσήγαγε περίπου 45 άτομα με στόχο την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας, αλλά και τον εντοπισμό ατόμων που ενέχονται σε έκνομες ενέργειες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ βρίσκονταν έως το τέλος της επιχείρησης σε επιφυλακή, ενώ οι υπάλληλοι του ΚΥΤ για λόγους ασφαλείας δεν είχαν προσέλθει στις εργασίες τους. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ομάδες μεταναστών από αφρικανικές κυρίως χώρες έκαναν πορεία έξω από τον καταυλισμό, ενώ δεν δίστασαν να πετάξουν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Η ένταση των επεισοδίων μάλιστα ήταν τέτοια που με απόφαση του Δήμου Ανατολικής Σάμου διεκόπη η λειτουργία των σχολείων της ευρύτερης περιοχής.

Στο μεταξύ, στην πολύπαθη Μόρια, όπου ζουν πλέον περισσότεροι από 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σημειώθηκε ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ένας 39χρονος μετανάστης, ο οποίος διακομίστηκε αιμόφυρτος με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, του επιτέθηκε ένας 34χρονος αλλοδαπός, με τον οποίο διαπληκτίστηκε και τον τραυμάτισε με ένα σφυρί!

Ο δράστης εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα από αστυνομικούς του Τμήματος Μυτιλήνης, συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με κατηγορίες για πρόκληση σωματικών βλαβών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, με την οποία παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Μυτιλήνης.

Η προανάκριση συνεχίζεται για να εξακριβωθούν οι λόγοι της επίθεσης. Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται επεισόδια μεταξύ των διαμενόντων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων από 17 διαφορετικές φυλές στο σημείο είναι συχνές και δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο των Αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα